galéria megtekintése

Több, mint játék

6 komment


Körösi Ivett

Játsszunk! Képzeljük azt, hogy a menekültek nem azért jönnek ide, hogy merényletet kövessenek el. Képzeljük azt, hogy a menekültek nem megszálló horda. Képzeljük azt, hogy nem segélyért ácsingózó semmirekellő tolvajok. (Vagy ha mégis oda jutnak, hogy dolgozzanak, nem a mi munkánkat veszik el.) Képzeljük azt, hogy nem felajzott erőszaktevők. Képzeljük azt, hogy nem akarják ­Európa minden egyes, keresztény értékekért aggódó – nyilván vasárnapról vasárnapra áldozó – polgárára ráerőltetni az iszlám hitet.

Máris arcátlanul messzire merészkedtünk a képzelődésben, de ne hagyjuk abba. Képzeljük el, hogy egymillió egyéniségről van szó. Idegenvezetőkről, kereskedőkről, zenészekről, nyelvtanárokról, ne adj' isten orvosokról és ügyvédekről (a Migrációs Kutatóintézet szerint a szíriai menekültek negyven százaléka diplomás ember). Tegyük fel, hogy normális életet éltek 2011-ig, munkába jártak, pénzt kerestek, gyerekekről, nagyobb lakásról, autóról álmodoztak, szabadidejüket szeretteikkel és a barátaikkal töltötték.

Ennek már öt éve lőttek. A többségük szeretne visszatérni ehhez az élethez – azt, akinek nem ezek a szándékai, az illetékes szerveknek a feladata kiszűrni, ezért fizetjük őket –, egy részük Európában. Hosszabb-rövidebb ideig itt fognak élni velünk, nem közöttünk. Mivel az emberek jelentős része csak akkor örül a változásnak, ha valami haszna származik a dologból, próbáljuk meg ezt is elképzelni. Közhelyszerű, mégsem akarjuk felfogni, hogy a vén Európa nem csak metafora. Az Eurostat szerint az elkövetkező évtizedekben drámaian csökkenni fog a munkaképes emberek száma, míg a munkaképteleneké növekszik.

 

Ha a kormányok a tűzoltás és az uszítás helyett hosszú távon gondolkodnának – és egy-két stadionnal kevesebbet építenének –, akkor talán kidolgozhatnának egy átfogó, kétségkívül nehéz integrációs stratégiát. Lehet puskázni, van, ahol ez kevésbé, van, ahol egész jól működik. Például Svédországban. Belátom, nehéz ilyesmivel foglalkozni, amikor a közvita tárgya az iskolai krétapénz, a kórházak falai pedig rohadnak, de megérné. Elsősorban magunkkal tennénk vele jót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.