galéria megtekintése

Fogamzásgátlás mikrochippel

Bill Gates javasolta a 16 évig működő beültethető eszközt

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Már akár négy éven belül távirányítással kontrollálható fogamzásgátló mikrochipet ültethetnek be nők testébe. A nő csak megnyom egy gombot egy eszközön, és a bőre alá ültetett mikrochip minimális mennyiségű, de éppen elegendő fogamzásgátló hormont bocsát a szervezetébe.

Az igazán meghökkentő az, hogy ez a berendezés akár tizenhat évig működhet biztonságosan. A fenék, a felkar vagy a has bőre alá beültetett chip a fogamzásgátló hatású levonorgestrel hormon kibocsátásával szabályozza a teherbe esést.

Az új chip alkotói szerint – a 2008-ban alapított massachusettsi MicroCHIPS start-up cégmunkatársairól van szó – ha az implantátum sikeresen túljut az utolsó teszteken is (az Egyesült Államokban jövőre tervezik a preklinikai vizsgálatokat), akár már 2018 elején a piacra kerülhet, ráadásul versenyképes áron.

A levonorgestrel hormont egy ideje már sikeresen alkalmazzák a fogamzásgátlásban. Igaz, hogy a mind népszerűbb méhen belüli formáció nem tizenhat, hanem csupán öt évre jelent biztonságos megoldást, de mentes a meghibásodásra mindig hajlamos elektronikától. A méhen belüli hormontartalmú eszköz könnyű műanyagból készül, T alakú, ahol a T betű szára kissé vaskosabb, mint a többi része.

 

Ebben a vastagabb részben található a levonorgestrel hormon, innen szabadul fel a méh üregében, és fejti ki a hatását. A csak progeszteront tartalmazó minipill tablettákkal szemben a méhen belülre helyezett eszköz hormontartalma sokkal alacsonyabb, ám ez utóbbi a méh nyálkahártyájára hat közvetlenül. A Webbeteg szakmai portálon olvasható beszámoló szerint csak nagyon kevés mennyiség szívódik fel a véráramba. A hormon hatására a méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal a spermium nem tud bejutni a méh üregébe, tehát hasonlóan a fogamzásgátló tablettákhoz az eszköz a petesejt és a hímivarsejt találkozását akadályozza meg.

Ha mégis létrejönne a megtermékenyülés, a vékony méhnyálkahártyába lehetetlen lenne a beágyazódás. Mivel a módszer több ponton hat, még biztonságosabb, mint az eddigi fogamzásgátló módszerek.

A beültethető fogamzásgátló chip ötlete két éve merült fel, amikor Bill Gates kollégáival látogatást tett a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT). Arról faggatták a Micro-Chips cég agytrösztjét, Robert Langer professzort, hogy létre lehet-e hozni olyan születésszabályozó chipet, amelyet egy nő ki- és bekapcsolhat.

Bill Gates nem véletlenül kopogtatott be Robert Langer ajtaján, a világhírű MIT intézetvezető professzora igazi nagyágyú. A világ legtöbbet idézet mérnöke tavaly kémiai Wolf-díjat, idén Kiotó-díjat kapott, de hat évvel ezelőtt besöpörte a földkerekség legfontosabb technológiai elismerését, a Millennium Díjat. A több mint ötszáz szabadalmat birtokló kutatót a Forbes Magazin a világ 25 legjelentősebb biotechnológusa közé sorolta.

A MIT munkatársai által kifejlesztett chipimplantátum 20 × 20 × 7 milliméteres, a tárolt hormon pedig egy 15 milliméter széles mikrochipen kap helyet a készüléken belül.

A ki- és bekapcsolható mikrochip és a tizenhat évig ható hormonmolekulája
A ki- és bekapcsolható mikrochip

A BBC szerint az implantátum működése esetén naponta 30 mikrogrammos hormondózist enged a szervezetbe oly módon, hogy a chip egy apró elektromos töltéssel felolvaszt egy ultravékony tömítést a hormon körül. A nők akár naponta aktiválhatják a hormonadagoló automatát, de akár hetekre is kikapcsolhatják azt. A készülék azon képessége, hogy bármikor be-, illetve kikapcsolható, rendkívül előnyös a tudatos családtervezésre készülőknek – mondta a brit hírügynökségnek Robert Farra, az MIT vezető kutatója.

A csapat számára a következő kihívást az jelenti, hogy miként tehető tökéletesen biztonságossá az eszköz, például ne tudja a partner a nő tudta nélkül ki- be kapcsolni a chipet. Ezt a személyre szabott titkosításon túl úgy oldják meg, hogy a távirányítót a chip feletti bőrfelülethez kell érinteni. Simon Karger, a Cambridge Consultants sebészeti és terápiás részlegének vezetője arról beszélt a BBC-nek, hogy az implantációs technológia bizonyos kockázatokat és kihívásokat is hordoz magában.

A brit orvos olyan jövőt lát, amelyben rengeteg dolgot kezelnek majd beültetett okosrendszerek. Az ötlet támogatói szerint az egészségesebb életvitel megér ennyi befektetést. Az új fejlesztés kormányzati szándékok teljesítését is segítheti. Egy világméretű kezdeményezés azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 120 millióval több nőnek legyen lehetősége a tudatos családtervezésre. Ezt támogathatja a chip alkalmazása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.