galéria megtekintése

Tarolt a magyar csodalámpa

1 komment


Bárkay Tamás

Magyar kompozíció a világ legmenőbb lámpája 2016-ban:  a Design-Oscarként emlegetett  Red Dot-díjat Zoltai Judit és Héder János művének ítélték oda.

A Budapesten alapított, a nemzetközi piacon már jól ismert Inarchi Lighting studió két tervezője, a Zoltai Judit–Héder János házaspár munkája, a Ray nevű falilámpa söpörte be a dizájnszakma Oscarjának tartott Red Dot-díjat a maga kategóriá­jában az idén. A versenyben 57 ország fia-lánya indult több mint 5200 pályamunkával, a legjobb alkotások kiválasztásának négy legfőbb szempontja az innováció, a formai minőség, a funkcionalitás és az ­ökológiai kompatibilitás volt – ahogy 1955 óta mindig. A magyar lámpa – a többi nyertes produkcióval együtt – Red Dot esseni múzeumának kincsestárát gazdagítja. 

Az idei legmenőbb lámpa
Az idei legmenőbb lámpa

A Ray falikar tömör megfogalmazású, letisztult, minimál dizájn. Arányai klasszikusan archetipikusak, magától értetődőek, a lámpa önmagában és csoportban is hatásos, beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. A hatszög geometriájából indul ki, így tetszés szerinti számban és számos formában kombinálható. Alapja egy ősi japán textilminta, ezt ültették át három dimenzióba. Lényeges eleme a tőle formailag is elválaszthatatlan, falon kirajzolt, gondosan megtervezett fénygrafikája. A fém lámpatestet a tervezés során a minimumra redukálták, miközben megőrizték formai játékosságát. A külföldön tartózkodó Zoltai Judit élénk érdeklődésünkre elárulta: a Rayt egy átfogó dizájnkoncepció keretében, négy hónapos kísérletezés után készítették el. 

 

Kérdésünkre, hogy mennyire számít szenzációnak a magyar formatervezés ilyen magas rangú elismerése, Zoltai leszögezte: dizájnszempontból nincsenek ország-, faji, vallási vagy bármilyen más határok. Esztétikai és gondolati értékének kell lennie a tárgyaknak. Az iparművészet lényege, hogy alapvetően jól használható, iparilag gyártható legyen a termék, és ezenfelül minden esetben művészeti értékének is lennie kell. Azt látja, hogy sok tehetséges fiatal magyar dizájner kerül ki az iskolákból, és számukra nyitott a világ. Az ország ugyanakkor a gyártás szempontjából és a technológia tekintetében eléggé sajnálatosan le van maradva. Ezen szerinte tudatos szervezetépítéssel és kitartással lehetne változtatni. – Mi nemzetközi piacra dolgozunk, partnereink a világ minden tájáról keresnek minket, de ettől függetlenül teljes szívvel magyarnak érezzük magunkat mint világpolgárok, ezért külön örülünk, hogy egy olyan ország művészeként kaptuk a díjat, ahol a kultúra ennyire koncentráltan és intenzíven van jelen – hangsúlyozta a formatervező.

Kisszériás fényűzés

Zoltai Judit porcelántervezőként, Héder János építész-belsőépítészként diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen. A lakóépületek, múzeu­mok, boltok és teljes arculatok tervezésével foglalkozó stúdiójukat, az Inarchit bő 20 évvel ezelőtt hozták létre, a világítótesteket gyártó és forgalmazó Inarchi Lightingot másfél éve alapították. Manufaktúrájukban, a Manooiban egyedi és kisszériás dizájn kristálycsillárok készülnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.