galéria megtekintése

Száz év után újra költ a daru Magyarországon

5 komment

Ö. Z.

Az elmúlt években egyre több információ érkezett a daru jelenlétéről a Marcal mentén. Két éve násztáncoló madarakat láttak, tavaly gyanúsan viselkedő példányokra figyeltek fel, de fiókákat még nem észleltek. Idén erre is sor került.

Az, hogy egyre több daruval találkozhatunk Magyarországon a vonulási szezonon kívül is, már nem meglepő. Százával vannak olyan példányok, amelyek nem a hosszú és veszélyekkel teli vonulást választják, hanem áttelelnek vagy átnyaralnak hazánkban.

Fotó: Megyer Csaba / Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a legtöbb ilyen madarat a Hortobágyon lehet észlelni, de az Alföldön is számos helyen hallható jellegzetes hangjuk. A nem vonuló példányok jelenléte miatt a természetvédelmi szakemberek régóta számítanak a daru újbóli hazai költésére, mely a madarak nagy száma miatt a Hortobágyra volt jósolható. Nos, nem itt találtak fiókákat.

 

Az Alföldtől távol, utolsó ismert költőhelyüktől nem messze, a Veszprém megyei Marcal-medencében költöttek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park két munkatársa, Kauffman Gábor és Hencz Péter 2015 júniusában pillanthatta meg elsőként a fészket és a fiókákat, melyet meg is örökítettek. Bár a darucsalád létezéséről már nyár eleje óta tudnak a szakemberek, a fiókák biztonságos felcseperedéséhez teljes titoktartásra volt szükség. (Képeket itt lehet megnézni róluk. ) Mára a fiókák felnőttek, ezért tették közzé a szenzációs hírt.

„A 2015. június 26-án délutáni órákban megtartott helyszínelés során a korábbi észlelésektől eltérően a madarak nem a fészek körüli vizes élőhelyen, hanem a szomszédos gyepen táplálkoztak. Folyamatosan nyugtató krugatással lassan haladtak a szomszédos nyílt vízfelület felé a megfigyelésre szolgáló autótól mintegy 30-40 méterre. A magas növényzetben takarásba kerülő madarak után indultam, amikor váratlanul a visszaforduló darvak hirtelen mintegy 5 m-re kerültek egy alacsonyabb növényzetű gyepfolton. Így több mint száz év után ismét szem elé került 2 daru fióka Magyarországon. Halk riasztás után a költőpár és az egyik fióka átszaladt a növényzet takarásába, egy fióka azonban megállt és 15-20 másodpercig tétován nézegetett” – olvasható Megyer Csabának, a nemzeti park természetmegőrzési osztályvezetőjének beszámolójában.

Fotó: Megyer Csaba / Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A daru utolsó ismert hazai költőhelye a Balaton mellett, a Fonyódi-lápon volt a múlt század fordulójának a környékén (1900-as évek), azóta csak vonuló madarunk. Eurázsia északi részén költenek, erdős, sztyeppés, vizes területeken, Magyarországot vonulásuk során érintik, októberben több tízezer daruval is találkozhatunk, bár a Hortobágyon állomásozó madarak száma nemegyszer a százezres határt is átlépte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.