galéria megtekintése

Rosszul mérték a tengerszint emelkedését, a helyzet valójában még sokkal rosszabb

0 komment

Ny. M.

A Fülöp-szigeteki Mount Pinatubo 1991-es kitörése összezavarta a radarokat, ezért a kutatók lassabbnak hitték a klímaváltozás hatását a valóságosnál - derül ki egy átfogó légkörkutatás adataiból.

A Pinatubo vulkán kalderája 1991 június 22-én
A Pinatubo vulkán kalderája 1991 június 22-én
USGS

A National Center for Atmospheric Research (NCAR) tanulmánya szerint a üvegházhatású gázok miatt régóta emelkedik a tengerek szintje, de nem tudták pontosan megmérni a folyamat gyorsaságát.

 

Az 1993 óta folytatott műholdas mérések eddig azt mutatták, hogy nagyjából egyenletesen, évente 3 milliméterrel emelkedik a globális vízszint, holott a felmelegedésnek elvileg fel kellett volna gyorsítania ezt a folyamatot. Ezért sem nagyon értették, hogy ha egyszer a jégtáblák és gleccserek ilyen gyorsan olvadnak és az óceánok hőmérséklete is emelkedik, akkor miért nem emelkedett ennek megfelelő mértékben az óceánok és tengerek szintje.

A Pinatubo vulkán az Endeavour űrsikló fedélzetéről
A Pinatubo vulkán az Endeavour űrsikló fedélzetéről

Mint kiderült, a Pinatubo vulkán kitörésével felszabadult aeroszolok - elnyelve a napfényt - átmenetileg lehűtötték a bolygót, így a tengerek valamelyest visszahúzódtak. Mivel ez a bázisérték eleve téves volt, eltorzította az elmúlt évtizedekben végzett méréseket is.

A Nature Journal Scientific Reports című szaklapban publikált tanulmány kimutatta, hogy ha a Pinatubo vulkán kitörésének hatásait kivonják a képletből, akkor a tengerszint valóban a szimulációknak megfelelően, tehát a mértnél gyorsabb iramban emelkedett az elmúlt évtizedekben.

A vízszint emelkedésének prognosztizált gyorsulása a következő évtizedekben. Az eredeti (téves) előrejelzést pirossal, a Pinatubo zavaró hatásának kivonásával korrigált értéket kékkel jelölták
A vízszint emelkedésének prognosztizált gyorsulása a következő évtizedekben. Az eredeti (téves) előrejelzést pirossal, a Pinatubo zavaró hatásának kivonásával korrigált értéket kékkel jelölták
Scientific Reports

"Most, hogy a Pinatubo hatása már elmúlt, a gyorsulás láthatóvá fog válni a következő tíz év műholdas adataiban"

- idézte a PhysOrg Steve Neremet, az University of Colorado Boulder kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét.

Elhasználtuk a Föld éves erőforrásait

Az emberiség augusztus 8-ra elhasználta a Föld éves erőforrásait. Keddtől már fogynak a bolygó tartalékai. Részleteket itt olvashatnak: >>>

A felfedezés azért is jelentős, mert eddig sokan egyenesen a globális felmelegedéssel szembeni "döntő érvként" hozták fel a tengerek szintjének lassú emelkedését. Számos döntéshozó ez alapján azt is vitatta, hogy a tengerpartokon élő közösségeket fel kellene készíteni a legrosszabbra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.