galéria megtekintése

Pillanatok alatt megtisztíthatnánk a Földet

8 komment

Ny. M.

Tíz éven belül leszokhatna a világ a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségéről egy brit energetikai elemzőműhely szerint.

Benjamin Sovacool, a Sussex Energy Group igazgatója legalábbis úgy véli, a következő energetikai forradalom – történelmi léptékkel számolva – pillanatokon belül bekövetkezhet, de ehhez globális erőfeszítéseket tart szükségesnek.

Egy pekingi erőmű kéményei: Buddha nem ilyen világot álmodott
Egy pekingi erőmű kéményei: Buddha nem ilyen világot álmodott
Reuters/China Daily

A világ energiafelhasználásában a mai napig meghatározó a bányászott szén és a szénhidrogének (a kőolaj és földgáz) aránya, melyek égetése üvegházhatású gázokkal szennyezi a légkört, és hozzájárul a globális felmelegedéshez. A megújuló energiaforrások a jelenlegi ütemtervek szerint csak igen lassan válthatják ki az olaj- és gázfogyasztást, így a világ szén-dioxid-kibocsátása 2030-ra is csak a mostani szint felére csökkenhet.

 

Pedig az átállás ennél sokkal gyorsabb is lehetne a brit energetikai think-tank szerint.

Benjamin Sovacool, az Energy Research & Social Science-ben megjelent tanulmány szerzője azt elemezte, miként változott az emberiség energiafelhasználása a történelem során. Amikor például Európa áttért a tűzifáról a szénégetésre, a folyamat több mint száz évig tartott, míg az elektromos áramra való átállás már csak 47-69 évet vett igénybe.

Ezúttal azonban más a helyzet: a tanulmány szerint az erőforrások szűkössége, a klímaváltozás veszélyei és a technológiai fejlődés irdatlan üteme nagymértékben felgyorsíthatja a tiszta energiára való globális átállást.

Sovacool számos példát hoz fel a gyors váltásokra, amelyeket az elemzők sokszor figyelmen kívül hagynak. Az amerikai Ontario állam például 2003 és 2014 között szokott le a szénégetésről, Indonéziában pedig alig három év alatt állították át a lakosság kétharmadát a petróleumról a PB-gázra. Franciaországban pedig az áramfogyasztásban 4 százalékról 40 százalékra emelkedett az atomenergia aránya 1970 és 1982 között.

Kína másik arca: szélturbinák és naperőmű Hebei tartományban
Kína másik arca: szélturbinák és naperőmű Hebei tartományban
Jason Lee / Reuters

Ezekben az esetekben az a közös, hogy a kormányok elkötelezetten avatkoztak be a piaci folyamatokba, ami a fogyasztói szokások rapid – sokszor a piac diktálta – átalakulásával párosult.

A tiszta, környezetbarát energiára való átálláshoz a professzor szerint jelentős technológiai és politikai változtatások szükségesek, és persze a fogyasztói szokásokat is meg kell változtatni.

„Ha hagyjuk, hogy magától fejlődjön az energetika, mint korábban tettük, akkor valóban évtizedekbe telhet a váltás” – idézte Benjamin Sovacoolt a phys.org szaklap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.