galéria megtekintése

Ötbolygós naprendszert fedeztek fel!

5 komment

NOL

Egyszerre öt bolygót azonosítottak amerikai csillagászok egy fényes csillag körül a Kepler űrtávcsővel végzett megfigyelések során. 

A HIP 41378 fénye időről időre lecsökken, ahogy a bolygók elhaladnak 'előtte'. A legtöbb exobolygót ezzel az úgynevezett tranzit-módszerrel fedezték fel
A HIP 41378 fénye időről időre lecsökken, ahogy a bolygók elhaladnak 'előtte'. A legtöbb exobolygót ezzel az úgynevezett fedési módszerrel fedezték fel. Forrás: csillagaszat.hu

A Keplernek köszönhetően már több ezer planétát sikerült észlelni, de többségük halványabb csillagok körül kering.

 

Andrew Vanderburg (Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics) és munkatársai egy tőlünk körülbelül 100-110 fényévre lévő csillag, a HIP 41378 körül találták meg az öt bolygót. A magyar csillagászati hírportál cikke szerint a rendszerben két, a Neptunusznál kisebb, a Földnél nagyjából háromszor nagyobb bolygó kering, az egyik 15,6 nap, a másik pedig 31,7 nap alatt kerüli meg központi csillagát.

További három bolygó nyomát is észlelték, de a 75 napos észlelési ciklus során ezek csak egyszer haladtak el napjuk előtt (ergo ennél tovább tart, amíg megkerülik a csillagot). Ezek már jóval nagyobb planéták (sugaruk a Föld 4-10-szerese), messzebb is vannak a csillagtól, mint a két, szorosabban keringő társuk. Egyikük a Neptunuszhoz hasonló méretű lehet, és 160 naponta kerüli meg csillagát. A másik valószínűleg a Szaturnusznál kisebb, keringési idejét 130 napra becsülik. A harmadik bolygójelölt a legnagyobb - mérete a Jupiterével vetekszik -, és majdnem egy év alatt tesz meg egy kört.

Az eddig felfedezett exobolygók keringési ideje (Y tengely) és tömege (a Földhöz viszonyítva, X tengely)
Az eddig felfedezett exobolygók keringési ideje (Y tengely) és tömege (a Földhöz viszonyítva, X tengely)

Az új felfedezésekkel már az 5500-hoz közelít az ismert exobolygók száma. Eddig 2933 planéta létezéséről tudunk biztosan (nem számítva a Naprendszer 8 bolygóját), további 2504 bolygójelölt vár megerősítésre. Az ismert planéták legnehezebbike 22-szer annyit nyom, mint a Jupiter, de azonosítottak már a Földnél tízszer könnyebb bolygókat is. 

Az eddig felfedezett naprendszerek közül a legnépesebbek 6-7 bolygóval rendelkeznek (3-3 ilyen rendszerről van tudomásunk), de  ötbolygós rendszerekből is csak 16-ot találtak eddig - a mostani lehet tehát a tizenhetedik. Ami nem jelenti azt, hogy a Naprendszerhez hasonló konstellációk ritkák volnának, csak éppen eddig nem sikerült észlelnünk 8-, vagy többtagú rendszereket (vagy azért, mert túl kicsik a bolygók, hogy észlelhessük őket, vagy túl távol vannak a csillaguktól, hogy azok fénygörbéjében detektálható mértékű csökkenést okozzanak, vagy egyszerűen csak a pályasíkjuk a látóirányunktól távolabb esik, azaz nem haladnak át a csillaguk előtt, így a távcsöveink előtt észrevétlenek maradnak).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.