galéria megtekintése

Negyven év után fejthetik meg a titokzatos idegen rádiójelet

1 komment

Ny. M.

Számos sci-fi írót és ufóhívőt ihletett meg, de még komoly tudósokat is gondolkodóba ejtett a „Wow!”-jelként elhíresült, 1977-ben regisztrált esemény. Majdnem negyven év elteltével végre megfejthetik a titokzatos rádióhullám eredetét, amit sokan a földönkívüliek létezésének egyik legerősebb bizonyítékának tartanak.

Jerry Ehman csillagász 1977. augusztus 15-én az ohiói Big Ear (Nagy Fül) rádiótávcsővel pásztázta az eget, idegen civilizációk nyomait kutatva. Arra, amit azon az éjszakán talált, azóta sem sikerült megnyugtató választ adni. Legalábbis tudományos magyarázatot nem.

Ehman éppen a Nyilas csillagképben figyelt meg egy hármas csillagrendszert, a Khi Sagittariit, amikor a Nagy Fül egy 72 másodperces rádióhullámot fogott az 1420 megahertzes frekvencián. Kizárt, hogy tévedett volna: a jel jóval erősebb volt, mint a háttérzaj. A csillagász kinyomtatta a rádiótávcső adatait, a papíron pedig pirossal bekarikázott néhány számot és betűt, a legendássá vált „Wow!” széljegyzettel kiegészítve.

 

A csillagász meglepődése nem volt teljesen alaptalan, elvégre éppen olyan jelet sikerült fognia, amilyenre egy technológiailag fejlett idegen civilizációtól számított. 

Forrás: Big Ear Radio Observatory, North American Astrophysical Observatory (NAAPO)

A bekarikázott karakterek („6EQUJ5”, „6” és „7” különböző oszlopokban) a jel erősségére vonatkozó információk: a rádiócsillagászok 1-től 9-g terjedő számok és az ábécé betűinek kombinációjával osztályozták a rádióforrások hullámprofilját. Tehát ebben az esetben Ehman egy 6-os erősségű jelet fogott, ami egészen az U-ig erősödött, mielőtt visszagyengült az 5-ös szintre. A jelet egy kisebb hullám követte, ezt jelölte két másik oszlopban a 6-os és 7-es számokkal.

A felfedezés akkor is nagy horderejűnek számít, ha a jelet történetesen nem kis zöld emberkék küldték. Ilyen erősségű rádiójelet ugyanis azóta sem sikerült fogni a Földön. A földönkívüli élet nyomait kutató SETI intézet 1984-es felállítása óta számos kísérletet tettek rá, de sajnos az univerzum azóta is mély csendbe burkolózik. Ami ráadásul csak súlyosbította az amúgy is nyomasztó Fermi-paradoxont (Enrico Fermi fizikus világított rá az idegen civilizációk létezésének magas statisztikai valószínűsége, illetve a bizonyítékok totális hiánya között feszülő ellentmondásra, amikor feltette a híres kérdést Teller Edének: „Hol van mindenki?”).

A régi rejtélyt most az amerikai hadügyminisztérium korábbi elemzője, Antonio Paris, a floridai St. Petesburg College kutatója segíthet megfejteni, aki amúgy kétli, hogy idegen eredetű lenne Ehman Wow!-jele.

A The Guardiannak adott interjújában a csillagász egyelőre annyit árult el, hogy talált két „gyanús” üstököst, amelyek éppen az Ehman által vizsgált csillagrendszerek „környékénv” – a távcső látómezejében – lehettek azon a bizonyos éjszakán. A 266P/Christensen, illetve 335P/Gibbs jelű kométákat csak néhány éve fedezték fel, így annak idején sem Ehman, sem más kutatók nem számolhattak velük, mint lehetséges rádióforrásokkal.

A Space.com cikke szerint Paris elméletét alátámasztja, hogy az űrben a semleges hidrogén éppen az 1420-as frekvencián sugárzik, mint Ehman jele, ezért ez egy rendkívül gyakori – de azért többnyire jóval gyengébb – sugárzási forma az univerzumban. Az üstökösök légköre pedig hatalmas mennyiségű hidrogént tartalmaz – így két üstökös „zavarórepülése” már talán megmagyarázhatja a jel erősségét.

Ez azonban továbbra is csak egy az elméletek sokasága közül. Az igazolására, avagy megcáfolására 2017-ig kell várnunk, amikor a 266P üstökös visszatér a Nyilas csillagképbe. A másik, a 335P viszont csak 2018-ban ér vissza a Khi Sagittarii környékére.  Sajnos az óriás rádiótávcsövek már mind foglaltak 2017 augusztusára, ezért Paris maga akar építeni vagy venni egyet, hogy bizonyíthassa feltételezését. Arra a kutató már nem tért ki, hogy ha tényleg ilyen fontos a titok megfejtése, akkor miért nem tud időt szakítani rá a világ egyetlen obszervatóriuma sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.