galéria megtekintése

Mi lesz utánunk a Facebookon?

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 16. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Bármelyikünkkel bármikor történhet valami, ezért intézkednünk kell arról, hogy ki kezelje a közösségi médiában digitális profilunkat halálunk után. Mert ismét előfordulhat, ami 2013 októberében megtörtént: az egyik budapesti étterem egy több hónapja elhunyt férfival hirdette magát a Facebookon. Az Egyesült Államokban most két új szolgáltatást vezettek be.

Míg a Twitter, a Gmail és az Aol automatikusan törli a fiókot, ha tulajdonosa egy bizonyos ideig nem lépett be, addig a Facebook-profilokkal más volt a helyzet, az aktív marad egészen addig, amíg tulajdonosa nem kéri a törlést. „Eddig a család vagy a barátok értesítették a Facebookot a tulajdonos eltávozásáról, és ha ez nem blöff volt, hanem dokumentummal igazolt tény, akkor emlékoldallá nyilvánítottuk a profilt, amit korlátozottan lehetett szerkeszteni, kezelni” – tájékoztatta a US Todayt Vanessa Callison-Burch, a Facebook munkatársa.

Steve Jobs emlékoldala a Facebookon
Steve Jobs emlékoldala a Facebookon

A legfontosabb közösségi média 2004 februárjától él, és 2007-ben kezdte el az oldalak emlékoldalakká nyilvánítását – azóta sok százezer ilyen kérés érkezett, de a szolgáltató illetékese arra nem adott választ, hogy eddig hány ilyen kérést teljesítettek. Az emlékoldal látogatható, üzenni lehet a falukra, de a keresőkben és a reklámokban már nem bukkannak fel, nem lesz több születésnapjuk, és úgy általában nem kísértik az élőket. Egy Facebook-fiók emlékhellyé nyilvánításához elég a halotti bizonyítvány vagy a halált megerősítő újságcikk bemutatása. A jelszót azonban nem kapja meg a család, így az esetlegesen féltve őrzött tartalmak – fényképek, jegyzetek – továbbra is hozzáférhetetlenek a számukra.

 

A Twitter jóval kevésbe személyes profil, a megboldogult twitterezők profilját egyszerűen deaktiválják, amennyiben – hivatalos halotti bizonyítvány bemutatása mellett – a közeli hozzátartozók ezt igénylik. Számos e-mail szolgáltató, így a Google is, a felhasználó aktivitásából következtet arra, hogy vajon él-e még az illető. Az Inactive Account Manager segítségével magunk is megszabhatjuk, mi történjen a fiókunkkal, amennyiben bizonyos előre beállított kritériumok alapján a Google inaktívnak minősít minket – írta meg tavaly novemberben a VS.hu. Személyes preferenciánk alapján a Google kitörölheti, de akár át is ruházhatja valakire a teljes profilunkat.

Callison-Burch szerint nagyon sok kérés érkezett hozzájuk, hogy temetkezési információkat is közölhessenek az elhunyt profilján, képeket tölthessenek fel utolsó útjáról, vagy éppen korábbi fotókat tölthessenek le. Ezeket a kéréseket korábban nem tudták, nem akarták kezelni. Eddig. A Facebook most bejelentette, lehetővé teszi, hogy (ez a szolgáltatás egyelőre az Egyesül Államokban él) kijelöljünk egy barátot vagy egy családtagot, aki halálunk után rendelkezhet digitális hagyatékunkról. Távozásunk után utolsó üzenetet küldhet a nevünkben, archiválhatja képeinket, üzeneteinket, reagálhat a barátok megkeresésére, frissítheti a profilképet és a háttérképet. Ezentúl arra is lehetőség lesz, hogy a felhasználók még életükben úgy döntsenek, haláluk után töröltetni szeretnék személyes oldalukat. (Az új funkciók a „biztonsági beállítások” között érhetők el.)

Egy idén januárban végzett amerikai felmérés szerint a legtöbb megkérdezett szerette volna tudni, hogy mi történik halála után digitális profiljaival. A megkérdezett 1012 felnőtt 71 százaléka arra voksolt, hogy maradjanak rejtve a külvilág számára eddig is rejtett személyes netes kommunikációk.

Automatikusan nem megy
Automatikusan nem megy
Dado Ruvic / Reuters

A Facebooknak világszerte 1,4 milliárd, az Egyesült Államokban 186 millió felhasználója van – ennyien választhatnak, jogosíthatnak fel a nevükben eljáró személyt arra, hogy életben tartsa vagy végleg bezárja a profilt. A barátok és a családtagok elektronikus úton bejelenthetik az elhunyt halálát a Facebook Help Centerében. Amennyiben az eltávozást megerősítik, a felhasználó neve felett Emlékezünk címke jelenik meg, és a szolgáltató értesíti a kapcsolattartót. Ez a személy nem léphet fel az elhunyt nevében, nem tekinthet bele az elhunyt privát üzeneteibe, csak az előbb említett jogosítványokkal élhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.