galéria megtekintése

Kísérteties őslényekre bukkantak egy vízalatti tűzhányóban

2 komment

NOL

Első alkalommal jártak búvárok a Hawaii partjai közelében, több kilométeres mélységben található Cook vulkánnál.

A Conservation International háromfős expedíciója a Pisces (Halak) nevű kutatótengeralattjáróval merült le a Csendes-óceán mélyén található, 4 kilométeres magasságú, régen kihunyt tűzhányóhoz, ahol elképesztően változatos élővilágot és domborzatot találtak - jelentette az American Press.

 

Az expedíciónak sikerült lefilmeznie két nagyon ritka Dumbo polipot (ezek a színváltó élőlények a Gizmodó újságíróját leginkább a hippikorszak űrbálnáira emlékeztették), megfigyeltek egy hatalmas tüskéscápát,  és egy még ijesztőbb rokonát: egy szellemcápát, avagy lila kimérát, amely egyedei több százmillió éve kísértenek az óceánok mélyén.

Szellemcápa
Szellemcápa

A kutatók egy gyönyörű lila korallfajtát is felfedeztek a vízalatti hegyvidéken, amely csúcsa 1 kilométeres mélységben van. 

Egy kígyókarú pihen egy újonnan felfedezett lila korallzátonyon
Egy kígyókarú pihen egy újonnan felfedezett lila korallzátonyon
Kevin Connor / Conservation International

A vízalatti vulkánok valóságos dzsungelnek számítanak, mivel az ásványi anyagokban gazdag vizek a legkülönfélébb állatokat vonzzák.

Ezek a tűzhányók bolygónk legkevésbé ismert tájai közé tartoznak: a becslések szerint 10 ezer vulkánt rejthetnek az óceánok, de eddig alig néhány tucatnyit fedeztek fel. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.