galéria megtekintése

Kétszer nagyobb a Parlamentnél a világ legnagyobb távcsöve

0 komment

Harminc focipályát tesz ki a világ legnagyobb rádiótávcsöve, melyet öt éven át építettek a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy karsztvölgyben. A hatalmas műszer összesen 4450 panelből áll, az utolsó darabot vasárnap illesztették a helyére. 

Utolsó simítások a FAST üzembe helyezése előtt
Utolsó simítások a FAST üzembe helyezése előtt
Reuters/Stringer

Az 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope (FAST) obszervatóriumot szeptemberben kapcsolják be, de csak évek múlva kezdik meg a megfigyeléseket.

 

Az 50 milliárd forintból öt év alatt felépített távcső mind méretben, mind teljesítményben felülmúlja az eddigi csúcstartót, a 305 méteres parabolatányérral rendelkező  Puerto Ricó-i Arecibo rádiótávcsövet (lásd táblázatunkat a cikk végén)

Szakértők szerint az új, nagy gyűjtőfelületű távcső nagyban fokozhatja a kínai űrkutatás hatékonyságát, mivel gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére egyaránt képes lesz.

"A világ legnagyobb egytányéros távcsöve rendkívül halk helyszínen épült fel, ezért rendkívüli hatása lesz a csillagászatra, és bizonyosan forradalmi jelentősége lesz a természettudományok több területén is"

- idézte a Xinhua kínai hírügynökség Nan Rendongot, a FAST  kutatásvezetőjét. A műszer 5 kilométeres körzetében egyáltalán nincs emberi tevékenység, így a rádiójelek befogását semmi sem zavarja.

Fotó: Reuters/Stringer

Az obszervatórium működésének első 2-3 éves szakaszában csak finomhangolják, optimalizálják a műszereket, csak utána nyitják meg a világ csillagászai előtt.

A FAST távcsövet a korai univerzum nagyenergiájú eseményeinek észlelése mellett a földönkívüli élet kutatására is használják majd. Peng Bo (NAO Radio Astronomy Technology Laboratory) szerint az új teleszkóp 5-10-szeresére növeli annak esélyét, hogy élet nyomaira bukkanjunk a Naprendszeren túl. 

A világ legnagyobb távcsövei
Név
típus
helyszín
 átmérő (méter)*
gyűjtőfelület (négyzetméter)**
Aperture Spherical Telescope (FAST)
 rádió Kína
50070,000
Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA)
rádió
 Chile54X12 + 12X7 
7238 + 913
Arecibo Obszervatórium
rádió  Puerto Rico305 73,000
Rendkívül Nagy Európai Távcső (ELT)
optikai
Chile
39 978
Óriási Magellán-távcső (Giant Magellan Telescope)
optikai
Chile
7X8,4
368
Kanári-szigeteki Nagy Távcső (GTC)
 optikaiLa Palma
10,4
79
RATAN 600
 rádió  
 Oroszország576
1000

* Optikai távcsövek esetében a főtükör átmérőjéről, illetve összesített fénygyűjtő felületéről van szó, rádióteleszkópoknál a parabola antenna átmérőjéről és gyűjtőfelületéről.

Forrás: Népszabadság-gyűjtés, Wikipédia

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.