galéria megtekintése

Fogadás az egész világ

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.

Bita Dániel – Pető Péter
Népszabadság

Az egyik online fogadóiroda hétszeres oddsot kínált azoknak, akik megkockáztatják, hogy a Haladás–Nyíregyháza NB I-es futballmeccsen valaki szögletet végezhet el az ötödik percben. E példa is bizonyítja, már rég nem kell eladni a meccset, ha egy labdarúgó keresetkiegészítésre vágyik: egy rossz felszabadítás is elég, hogy feltett pénze többszörösét rakja zsebre.

Noha az említett sportfogadási oldal nem működhetne hazánkban, mégis elérhető, ahogy főbb riválisai is. Némelyikük még hirdet is, amit kisebb felháborodás kísér, mintha egy marihuánabolt kínálná termékeit tévéreklámokban. Igaz, a kábítószer-fogyasztást sztárklubok sem népszerűsítik mezükön.

Koppány Gergely igazgatóhelyettes szerint a piac több mint felét az állami cég uralja
Koppány Gergely igazgatóhelyettes szerint a piac több mint felét az állami cég uralja
Korponai Tamás / Népszabadság

A szerencsejáték-törvény 2013 nyaráig nem vett tudomást az online sportfogadásról. Akkor a parlament úgy döntött: a nemzetközi cégek játéktípusonként százmillió forint koncessziós díj, a bevételük 20 százalékát kitevő játékadó és a felügyeleti díj megfizetésével legalizálhatják tevékenységüket. Ez nem volt vonzó ajánlat a fogadóirodáknak. Inkább maradtak a szürkéből feketévé sötétedő zónában. A tavaly november óta hatályos szabályok alapján internetes sportfogadás szervezésére már csak a Szerencsejáték Zrt. jogosult.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az okokat firtató kérdésünkre úgy válaszolt: az állami cég több évtizede biztonságosan működik, szakmai tapasztalata egyedülálló, megfelel a fogyasztóvédelmi elvárásoknak. A döntés elsődleges oka mégis az volt, hogy a vállalat 2013 májusában elindította sportfogadási oldalát, a TippmixPrót. Az adóhatóság tavaly nyáron, a labdarúgó vb után elkezdte elérhetetlenné tenni az illegális, az alacsony adókulcs miatt főként Gibraltáron vagy Máltán bejegyzett fogadási irodák weblapjait. Noha a blokkolás kijátszható, ehhez némi informatikai jártasság kell, így sokan megszokott játékhelyük nélkül maradtak.

De csak átmenetileg: a nagy cégek pert indítottak, és az ítéletig újra akadálytalanul elérhetők, bár van közöttük olyan, amely már nem fogad magyarországi regisztrációt.

A blokkolás nem százszázalékos megoldás az illegális szervezőkkel szemben, de nélkülözhetetlen, mert világosan jelzi a játékosoknak, hogy a keresett oldalnak nincs engedélye, ezért esetlegesen ki nem fizetett nyereményükhöz a hazai hatóságok segítségével nem tudnak hozzájutni – felelte az NGM, amikor az eszköz hatékonyságáról érdeklődtünk.

A NAV eddig 173 esetben rendelte el sportfogadásban utatzó oldalak letiltását. Az adóhatóság ezt minden, általa ismert illegális szervezőnél megteszi, ám elismeri: a jogorvoslat „hatással lehet a határozatok végrehajtására”.

Az Európai Unióban nemzeti hatáskör a szerencsejáték-szabályozás, és sokfelé küzdenek az adóparadicsomokba bejegyzett cégekkel. Blokkolásukkal próbálkozott Francia- és Olaszország is, míg a skandináv államokban különadó terheli a náluk szerzett nyereményeket. A csak papíron monopolhelyzetben lévő TippmixPro árbevétele a csonka 2013-as évben 5,5 milliárd forint volt, tavaly ennek több mint a kétszerese. A Szerencsejáték Zrt. fogadási árbevétele (amelybe a Tippmix eredménye is beleszámít) alig marad el a számsorsjátékokból, vagyis a lottóból származó összegtől (109 kontra 131 milliárd).

Koppány Gergely igazgatóhelyettes azt mondja: forgalmukat nem befolyásolta, hogy a világszerte ismert fogadási oldalak újra elérhetők. Kutatások alapján valószínűsítik, hogy a piac több mint felét mára az állami cég uralja. Ám mivel a riválisok – illegálisan, de – talpon maradtak, a TippmixPrónak muszáj versenyképes oddsokat kínálnia – mondja az igazgatóhelyettes, megjegyezve: a nemzetközi fogadóirodák nem vagy alig adóznak, ez az oka annak, hogy ugyanarra a szelvényre általában néhány százalékkal nagyobb nyereményt kínálnak. A magyar fogadási oldalon két év alatt több mint százezren tippeltek valamely sporteseményre, inkább fiatalok: a játékosok átlagéletkora 33 év.

X-faktor

Nagy-Britanniában, a ló- és agárversenyek hazájában a fogadás a kultúra része. Jelenleg ötszörös szorzóval adják, hogy fehér lesz a karácsony Londonban. Tippelhetünk arra is, hogy ki vezeti azon a héten a slágerlistát, a legnagyobb esélye a The X Factor leendő győztesének van. Csekély oddsszal megtehetjük, hogy lesz népszavazás az uniós tagságról, és 1,36-szoros nyereményért arra is fogadhatunk, hogy a britek EU-tagok maradnak. Sőt a még távolabbi jövőre is. Chris Kirkland 26 évesen csereként lépett pályára az angol válogatottban.

A kapus eddigi egyetlen szereplésével édesapja tízezer fontot nyert, mivel tíz évvel korábban százat tett arra, hogy fia a harmincadik születésnapja előtt bemutatkozik a csapatban. Egy hatévesnél fiatalabb futballistának erre egy az ezerhez a sansza. Az idősebbeknél viszont már egyedileg alakítják ki az oddsot a bukmékerek. Angliában a XIX. század közepéig virágzott a szerencsejáték, csak Londonban négyszáz iroda volt, mígnem 1853-ban a kormány betiltotta a fogadásokat. A rendszer több mint száz évig illegálisan – pincékben, elhagyott épületekben, hátsó kertekben felállított sátrakban – működött, a futók a kocsmákban gyűjtötték a tippeket és továbbították a „központba”.

A fogadóirodák üzemeltetését 1961-ben engedélyezték újból. Az egyik legnagyobb, az Egyesült Királyságban és Írországban több mint 2300 üzlettel rendelkező William Hill magyar munkatársa lapunknak azt mesélte: vett már át nyolcezer fontos szelvényt, a legnagyobb nyeremény pedig, amelyet kifizetett, 23 ezer font volt. A rekorder mégis az az ügyfél, aki háromezres téttel jutott ötvenezer fonthoz egy golffogadással, ráadásul mivel ugyanazt a tippet két boltban is megjátszotta, összesen százezret kasszírozott.

A TippmixPro havonta több mint százezer fogadást kínál, és arra törekszik, hogy a magyar vonatkozású eseményeknél elsőként határozza meg az oddsokat. Ezeknél a konkurencia is tőle veszi át a kiinduló értékeket. Így működik fordítva is, mert bár a kiemelt ligáknál a magyar fogadási szakértők állapítják meg a szorzókat, kisebb érdeklődést kiváltó bajnokságoknál és sportágaknál erre nincs kapacitásuk.

A Szerencsejáték Zrt. 35-40 tagú csapatot alkalmaz a kínálat összeállítására, az oddsok kialakítására, a kockázat-kezelési feladatok ellátására, elemzésre. Bár a szakértők kilétét érthető okból titkolják, tudható, többségük nemcsak a sportban jártas, hanem matematikai, pénzügyi vagy informatikai tudással is rendelkezik. Fogadniuk tilos.

Ma már a hazai tippek egyharmada valós idejű, azaz meccs közben születik. Ezek szorzóit szoftverrel, algoritmusokkal határozzák meg. Az élő fogadásoknál a játékosok általában „biztosra mennek”, nem kötésben játszanak, így nagyobb arányban nyernek, de kisebb összeget. A Szerencsejáték Zrt. arra készül, hogy a lottózókban is lehetővé teszi az élő fogadást terminálokon, így az eddig a Tippmix étlapjáról szemezgetők is sokkal több lehetőség közül választhatnak.

Közben világszerte egyre népszerűbbek azok a fogadásipart megújító, tőzsdei elven működő weboldalak, amelyeken a játékosok maguk is bukmékerré válhatnak,azaz maguk határozhatják meg, milyen szorzóval kötnek meg egy fogadást

– feltéve, hogy van, aki ezt elfogadja, és megteszi az ellenkező kimenetelt. Itthon a tétek 61-62 százalékát futballmeccsekre rakják fel, a legtöbben a BL-re, az angol és a spanyol első osztályra fogadnak. A második legnépszerűbb sport a tenisz. Régi igazság, hogy a bukmékerek fő ellensége a papírforma. Koppány Gergely azt mondja: az idei első negyedévben annyi megjósolható eredmény született a nagy európai ligákban, hogy több hetet veszteséggel zártak.

De mit lehet tenni a csalás ellen? Az igazgatóhelyettes nyugodtan alszik, mondván, kockázatelemző rendszerük jelzi a szokatlan, nagy összegű fogadásokat. Ezeket azonnal ellenőrzik, ha szükséges, visszautasítják. Az Európai Lottótársaságok Szövetsége amerikai és ázsiai sporteseményeket is figyelemmel követ. A fogadási csalások jó ideje főként a Távol-Keleten szerveződnek: kicsi a kontroll, nagy a közönség, amelyet a hirtelen eltűnő irodák gyorsan lerabolhatnak. Minél csekélyebb súlyú egy meccs, a lottótársaságok annál kevesebb fogadást kínálnak rá, inkább a mérkőzés végkimenetelére szorítkoznak. A szögletek és a sárga lapok számára vb-, BL-vagy topligás meccseknél lehet fogadni náluk.

Az első szögletrúgó kilétére és a kiállítások számára vonatkozó kérdések a Magyar Labdarúgó Szövetség szerint is problémát okoznak. De a szervezet szerint meggátolni azokat a Manchester United, az UEFA és a FIFA sem tudta.

Pedig a kihívások egyre nagyobbak, nem függetlenül a technológia fejlődésétől. Az NBA például már megtiltotta a kosárlabdázóknak a közösségi média meccsközbeni használatát. Ha ugyanis LeBron James a szünetben megírja a Twitteren, hogy sérülés miatt már nem játszik, a figyelmes fogadók rögtön csapata vereségére tehetnek nagy tétet.

Ez ráadásul csak apróság, az iparág fejlődésével nagyobb súlyú ügyek is előtérbe kerülhetnek. Elég belegondolni, mennyire követhetetlen az a tranzakció, amelynek során egy-egy riói irodában valaki sok reált tesz egy Máltán bejegyzett internetes oldalon arra, hogy a japán baseball-ligában milyen eredmény születik.

A szektor eredményei pedig már most brutálisak. Kínai kutatók a The Journal of Gambling Studies folyóiratban azt írják, a brit fogadási ipar a 2009–2010-es pénzügyi évben bruttó 5,7 milliárd font forgalmat bonyolított. A szigetországban 58 ezren dolgoztak a fogadásiparban.

Kínában viszont már csaknem 300 ezren munkálkodnak ezen a területen. Az ázsiai ország GDP-jének fél százalékát a sport termeli ki, a kínai fogadási piac pedig 85,5 milliárdos volt 2009-ben. És fogadni tényleg mindenre lehet – arra is, amire talán senki sem áldoz. A most zajló Roland Garros előtt az irodák 1001-szeres szorzót kínáltak arra az esetre, ha a világranglistán 45. Benjamin Becker lesz a bajnok. Mi lapzártakor még csak azt tudjuk, hogy az első két mérkőzését megnyerte. De öt még hiányzik a csodához, és ahhoz, hogy az ezer forintból egymillió legyen.

Koppány szerint a piac több mint felét az állami cég uralja
Koppány szerint a piac több mint felét az állami cég uralja
Teknős Miklós / Népszabadság

A bukmékerek nem csak a sportvilágban vannak otthon. Ezt az Eurovíziós Dalfesztivál is igazolta: a svéd indulót tartották a legesélyesebbnek, akit az orosz és az olasz fellépő követett. Ebben a sorrendben is végeztek a dobogón. A brit irodák ugyanakkor sokat buktak azon, hogy a konzervatívok abszolút többséget szereztek a parlamentben. Mivel a magyar szabályozás csak a sportfogadást engedélyezi, a politikai szerencse forgandóságára mi csak az illegális piacon tippelhetnénk. Hillary Clinton győzelmét a jövő évi amerikai elnökválasztáson 2,1-szeres, Jeb Bushét 4-szeres szorzóval adják. A fogadólapon tizenkét név olvasható, leghátul a korábbi republikánus alelnökjelölt Paul Ryané 67-szeres oddsszal.

A szektor fejlődését látva azzal viszont keveset lehetne nyerni, ha valaki arra tenne, írunk még cikket a témáról. Ha bukmékerek lennénk, 1,05-nél nagyobb oddsot biztosan nem adnánk rá.

(A cikk elkészítésében közreműködött Csetneki Máté.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.