galéria megtekintése

Okostévé: itt nem a méret számít

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 12. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Bár a magyar vevők ismég inkább az olcsó lapos tévét keresik, fellendülőben vannak az okos-televízió eladások is. A vásárlók tájékozottsága viszont siralmas.

Az idei év elektronikai húzóterméke – leginkább a téli olimpia és a nyári labdarúgó-világbajnokság meg a hamarosan érkező androidos modellek miatt az okostévé: az amúgy is felfutóban lévő kereslet akár 25-30 százalékkal is magasabb lehet, mint tavaly, és a fejlett piacokon 2014-ben már az eladott készülékek több mint felében benne lesz az „okosság”.

Bár Magyarországon az átlagvevő egyelőre inkább olcsó lapos tévét keres, az okostelevízió-eladások nálunk is meglódultak, a vásárlók tájékozottsága viszont – az egyik országos elektronikai áruházlánc budapesti üzletében kapott tájékoztatás szerint – siralmas.

Ezért néhány támpontot gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek a választásban.

 

Boldogság a kapcsolattól

Minél több kapcsolódási lehetőség, annál nagyobb elégedettség – ez az okostévé-választás egyik aranyszabálya. Az USB elengedhetetlen, és az a jó, ha több is van belőle (az egyikre érdemes rögtön rácsatlakoztatni egy kisméretű külső merevlemezt, mert az operációs rendszer és az internet saját memória nélkül elég bosszantó kombináció – a tévé távirányítója ebben az esetben úgy működik, mint az egér, vagyis a merevlemezről is el tudjuk indítani vele a lejátszást).

A tévézést is tanulni kell majd...
A tévézést is tanulni kell majd...
Thomas Peter / Reuters

A második USB-konnektorra jöhet például egy pendrive a képnézegetéshez, vagy bármilyen egyéb periféria. Szintén nélkülözhetetlen a HDMI (ezen keresztül köthető legkönnyebben a számítógép a tévére – persze csak akkor, ha az előbbin is van HDMI-kimenet), és előnyös lehet egy kártyaolvasó is a képek vagy a zenék miatt.

A buta is okosítható

Közkeletű tévinformáció, hogy az okostévé-szolgáltatások igénybevételéhez feltétlenül okostévé kell. A valóságban azonban a legegyszerűbb katódsugaras, plazma- vagy LCD készülék is okossá tehető egy olyan set top box vagy „média-számítógép” közbeiktatásával, amely rendelkezik saját operációs rendszerrel, illetve internetcsatlakozással.

Sőt itt akár be is lehet előzni a létező tévés technológiákat: a kifejezetten internetes tartalmak tévére juttatására optimalizált miniszámítógépek többsége androidos – közvetlen hozzáféréssel az Android alkalmazás- és tartalomboltjához –, vagyis ezen a téren eleve többet tud, mint a megvásárolható okostévék 99,9 százaléka.

Nem a méret a lényeg

Aki kifejezetten arra készül, hogy az internetről tévézik, annak fölösleges igazán nagy képernyőjű modellt választania (ha csak nem a letöltött filmek kedvéért), az Európában elérhető streamelt és egyéb tartalmak többségének a képminősége ugyanis ezt nem igazán indokolja.

A nettévézés amúgy is más műfaj: kevésbé közösségi, inkább individuális időtöltés, amihez tökéletesen passzol az íróasztalra helyezett, nagyjából egy testesebb monitor méreteivel megegyező okostévé. Korántsem véletlen, hogy a választékban bőséggel akadnak ilyen „kis növésű” készülékek.

Műhold, kábel

Fabrizio Bensch / Reuters

Mivel az okostévé is tévé (pontosabban: tévé is, mert valójában inkább egy buta számítógép), jó, ha közvetlenül rá lehet kötni a műholdvevőt vagy a kábelt, amihez egy megfelelő csatlakozó és egy ahhoz tartozó belső modem kell, vagyis a boltban – ha a pénztárcánk engedi – gyárilag „műholdképes” tévét kérjünk.

Emellett természetesen legyen rajta antennacsatlakozó is – ebbe dughatjuk a földi digitális adás vételéhez szükséges antennát. Hasznos tudni, hogy a dekódernek ma már a piacon lévő összes készülékben benne kell lennie, speciális antennára pedig a gyakorlatban nincs szükség, elég egy egyszerű antennakábel is.

HD ready kontra full HD

A felbontásnak akkor van némi jelentősége, ha közelről nézzük a tévét, mert egyébként a tartalmak és az adások többsége messze van a full HD-minőségtől.

Vagyis ha az a kérdés, hogy a felbontásra vagy inkább a többi okosságra költsünk-e (mert a full HD-felbontású és egyébként is mindent tudó tévék túlságosan drágák), akkor egyértelműen az egyéb hardveres és szoftveres képességeket (például a némelyik gyártó által a saját márkás televíziókhoz kínált tartalomcsatornákat) kell választani.

Tévé, tablet, telefon

Bár az ezekben a napokban zajló hannoveri CeBIT egyre inkább az üzleti informatikáról szól, tömegeket megmozgatni továbbra is csak a szórakoztató elektronikával, mindenekelőtt a tévékkel és a telefonokkal lehet. Az idei vásár egyik kulcstémája a „smart data” (a kibányászott, szortírozott és csomagolt adat”, a másik pedig a smart home (okos otthon) –az okostévének mint tökéletes adatbányászati eszköznek és mint az okos otthonok központi médiumának mindkettőhöz köze van. A kiállításon felrajzolódó irány egyértelmű: néhány éven belül a telefon, a tablet és a tévé ugyanazt fogja tudni, és tökéletesen összekapcsolhatóak lesznek egymással – az egyetlen különbség a méret lesz (meg hogy a tévét nem visszük magunkkal, ha elmegyünk okos otthonunkból).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.