galéria megtekintése

Irány a drót nélküli mobiltöltés

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

A vezeték nélküli feltöltés roppant előnye, hogy megszabadulhatunk a könnyen összegubancolódó, megtörő és elvesző kábelektől. Hátránya, hogy drága és többféle szabványa létezik. A drót nélküli energiaátvitel még csak néhány centiméteres távolságban működik, bár januárban már többméteres áttörésről szóltak a hírek.

Elsőként 1891-ben a horvát-szerb-amerikai fizikus, Nikola Tesla mutatta be a vezeték nélküli áramátvitelt. Majdnem egy évszázad telt el, mire ez a technológia szélesebb körben is ismert és elterjedt lett –ehhez az okostelefonok elburjánzása kellett. Ezeket a folyton lemerülő készülékeket – már amelyik alkalmas volt a vezeték nélküli feltöltésre – egy dokkolóhoz csatlakoztatták.

Az elektromágneses indukción alapuló feltöltés lényege: az asztali töltőegységben és a telefonban is van egy elektromos tekercs.

Ha ezeket nagyjából (legfeljebb) egy centiméterre helyezzük el egymástól, akkor az első tekercsen indított váltóáram mágneses tere áramot indukál a második, a telefonban lévő tekercsben, amellyel a készülék akkumulátora tölthető.

 
A drót nélküli töltés hatóköre centikről méterekre nőhet
A drót nélküli töltés hatóköre centikről méterekre nőhet
Teknős Miklós / Népszabadság

A vezeték nélküli töltés csak kis fogyasztású eszközök esetében működik.

A cél manapság egy olyan vezeték nélküli töltődokkoló kidolgozása, amely a felhasználó összes elektronikus készülékét egyaránt képes tölteni. Ennek érdekében az iparág a vezeték nélküli töltési technológiák szabványosításán dolgozik. 2015 elejéig ezen a területen három nagyobb szervezet létezett: a Power Consortium (WPC), a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). Január elején jelentette be együttműködését a PMA és az A4WP. A több mint 140 céget a soraiban tudó A4WP-t erősíti például a Samsung és az Intel, a PMA-t 70 nagy cég támogatja, köztük az amerikai távközlési óriás, az AT & T.

A technológia globális szabványosításának felgyorsítása érdekében megindított egyesülési folyamat lezárását az év közepére ígérik.

Céljuk egy minden eddiginél hatékonyabb vezeték nélküli töltési technológia biztosítása a különböző elektronikai eszközök számára.

Az egyesülés egyik bevallott célja, hogy megelőzze a szabványosítási háborút, hogy mindkét technológia világszerte elérhető legyen minden eszközön. A versengés azonban fennmarad, mivel a kívül maradó WPC 217 tagja között ott van a Philips, a Qualcomm és a Nokia is.

Persze az is könnyen megtörténhet, hogy a maradék két szervezet is tovább közeledik, ugyanis több nagy cég mindkét csoport munkájában részt vesz. (A hazai vásárlók leginkább a WPC Qi szabványát használó megoldásokkal találkozhatnak.)

A vezeték nélküli töltési technológia akkor terjedhet el széles körben, ha megfizethető lesz. A Samsung az alkatrészek egyesítésének és kombinálásának olyan hatékony módját is feltalálta, amelynek köszönhetően a vezeték nélküli technológia alkalmazása kevesebb helyet igényel, ugyanakkor több energiát generál.

A mindössze néhány évvel ezelőtti hőskorban a Galaxy S4 töltőpadját nyolcvan különböző komponens alkotta. A Galaxy S5-nél a fejlesztőknek sikerült drasztikusan csökkenteniük ezt a számot, s ez a töltőállomás már a csak ötven alkatrészből áll. A Samsung az alkatrészek méretének csökkentésébe is rengeteg energiát fektetett, a Galaxy Note 4 IC chipje például csak 0,8 milliméter vastag.

Az elmúlt évtizedben a vezeték nélküli fogadóegység az eredeti méret tizedére, a tekercs vastagsága pedig harmadára csökkent, ezért a legfontosabb elemek tizedannyiba kerülnek, mint egy évtizede. Még egy jellemző adat: két-három éve a hagyományos töltési módszerek hatékonyságának csupán 20-30 százalékát érte el a vezeték nélküli töltés, azóta például a Samsung megkétszerezte a töltés sebességét.

A vezeték nélküli töltés mobilitását sokszorosára növelheti az amerikai Energous cég WattUp nevű eljárása, amelynek a készülék és a töltő közötti ötméteres távolság sem okoz problémát.

Az idei Las Vegas-i CES-en is kiállító cég reményei szerint ez a megoldás nemcsak a leggyakrabban használt okostelefonok és táblagépek kényelmes töltését oldaná meg, hanem minden olyan népszerű kütyübe bekerülhet, amelynek tölthető akkumulátora van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.