galéria megtekintése

Ijesztően csápol az első puhatestű robot

0 komment

NOL

A Harvard Egyetemen a világon elsőként sikerült megalkotni egy teljesen önálló, külső áramforrás nélkül működő, 3D nyomtatóval készült puhatestű robotot.


Forrás: YouTube

A polipról mintázott mesterséges élőlény a robotok új generációja előtt nyithatja meg az utat.

 

Az Octobot tudományos áttörésnek számít, hiszen az áramellátást és az irányítórendszert (elemeket, nyomtatott áramkört) korábban csak szilárd alkatrészekkel tudták megoldani. Éppen ezért tanulmányozták a polipokat, hiszen ezek a lábasfejűek elképesztően erősek és mozgékonyak, és meglepően összetett feladatokat képesek megoldani ahhoz képest, hogy nincsenek csontjaik.

A Harvard biomérnökeinek most sikerült megoldaniuk a problémát, ráadásul egy aránylag egyszerű és gyors eljárással.

A memóriakártyánál alig nagyobb robot valamennyi alkatrészét - vagy inkább szerveit - 3D-nyomtatóval állították elő, és kémiai reakciókkal mozgatják, így nincs szükség szilárd komponensekre.

Az Octobotot sűrített gáz hajtja. A kémiai reakció során folyékony üzemanyagot, hidrogén peroxidot alakítanak át gázzá, amit egy "puha áramkör" áramoltat a polip csápjain, felfújva a nyúlványait, mint egy lufit.


Forrás: YouTube

A reakciót egy saját fejlesztésű folyadék-alapú logikai áramkör irányítja, ami egy oszcillátor (rezgéskelltő) megfelelője, és magától adagolja az üzemanyagot a csápokba - írja a Techxplore.

Az Octobot egyelőre nem sok mindenre képes azon kívül, hogy csápol. Ezzel még csak a technológia működőképességét demonstrálták, a következő lépés egy olyan robot megalkotása, ami autonóm módon képes mászni, úszni és a környezetére reagálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.