galéria megtekintése

Ijesztőbb a meséknél az igazi Loch Ness-i szörny

1 komment

NOL

Több száz foga volt annak a 170 millió éve élt delfinszerű ragadozónak, amely maradványait most fedezték fel újra egy skóciai múzeum raktárában.

A 4 méter hosszú szörnyeteg csontvázát először 1966-ban fedezte fel egy amatőr a skóciai Skye-szigetek partjainál. A fosszíliát a skóciai nemzeti múzeumba szállították, ahol akkoriban nem volt megfelelő technológia, hogy kiszabadítsák kőkoporsójából, ezért a tetem feledésbe merült - mostanáig. 

A University of Edinburgh's School of Geosciences paleontológusainak most végre sikerült kiásni szarkofágjából és alaposabban tanulmányozni a maradványokat, így derült ki, hogy Skócia eddigi legteljesebb tengerihüllő-csontvázáról van szó.

 

A kutatók beazonosították a fajt: a Storr Lochs szörnynek becézett hüllő az ichtyoszauruszok családjába, a halgyíkok rendjébe tartozik. Ezek a tengeri sárkányoknak is becézett gerincesek 170 millió évvel ezelőttig uralhatták a tengereket a Júra-korban, és valamivel a dinoszauruszok előtt halhattak ki, átadva a terepet a delfineknek és bálnáknak.


University of Edinburgh

A kutatók számításai szerint az ichtyoszauruszok 157 millió évig éltek, mígnem egy prehisztorikus globális felmelegedés következtében kipusztultak.

A páratlan leletet a skóciai nemzeti múzeum "koronaékszereként" állítják ki hamarosan.

- Az Ichtyoszaurusz a Loch Ness-i szörnynél ijesztőbb, nagyobb és fantasztikusabb állat. Sokan nem tudják, hogy az őshüllők sokkal érdekesebbek a mitikus lényeknél

- lelkendezett Steve Brusatte paleontológus, aki részt vett a feltárásban.

 (Cikkünk nyitóképén az angliai Dinosaurland-en kiállított példány látható.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.