galéria megtekintése

Hódít a virtuális valóság

0 komment


Palugyai István

Míg évekkel ezelőtt még többen meditáltak azon, vajon miért csak erőszakot és félelmet sugalló videojátékok uralják a piacot, ma már ez a természetes, ahogy az E3 kiállításon is.

A videojátékok múlt héten zajlott világkiállításának nem hivatalos címét elnyert E3 nevű mustrán Los Angelesben elég jól kirajzolódtak a jelenlegi trendek. A kaliforniai összejövetel azt üzente: jóllehet a fogyasztók zöme okostelefonokon és tableteken dönget, a konzolos játékok gyártóinak is jócskán van még piacuk. Először is a virtuális valóság területén, amely az új játékok egyre növekvő részénél megkerülhetetlen, igaz, az ezekhez szükséges szemüveg és a koncentrálás egy idő után eléggé elfárasztja a szemet.

A nagy konkurensek közül a Microsoft a vásár előestéjén mutatta be az Xbox One kisebb és olcsóbb változatát, melyet augusztusban dob ­piacra, s év végére ígéri a virtuális ­valóság élményével felturbózott Project Scorpio modell piacra kerülését. Azt is tudtul adták, az Xbox játékokat a jövőben windowsos számítógépeken is használni lehet majd.

Már csak félve lehet szórakozni?
Mike Nelson / MTI/EPA

 

A Sony persze rögtön bejelentette, hogy PS4 nevű játéka már októberre virtuális valóság funkcióval ellátott szemüveget kap, amihez a következő hónapokban több mint félszáz játék kerül a piac­ra. A verseny állására mindenesetre jellemző, hogy a japán cég által gyártott és jelenleg legnagyobb eladásokkal büszkélkedő PlayStation 4 legalább 40 millió példányban kelt el, míg a Microsoft Xboxja becslések szerint ennek csak a felét érte el.

Az is igaz, hogy a Scorpio játékhoz vélhetően az Oculus Rift vagy a HTC ­Vive szemüveges headsetet kell használni, lévén a Microsoftnak nincs saját hardverje erre, ami jócskán megdobhatja a költségeket.

A Sony a vásár zárónapját követően bejelentette, hogy október helyett a hét végére hozta előre a PlaySta­tion VR demováltozatának bemutatóját, s az új lehetőséget pénteken és szombaton egyelőre néhány helyen, de június 24-től háromszáz amerikai és kanadai üzletben már ki is próbálhatják a legújabb dolgokra kíváncsi játékőrültek.

A korábbi kritikákra, miszerint a főszereplő figurák mind fehér férfiak, a történetekben feltűnő hölgyek pedig, jóllehet hatalmas fegyverarzenállal harcoltak, a veszélyes helyzetekhez képest meglehetősen lengén voltak öltözöttek, most némi változás mutatkozott. A független brit stúdió, a Splash Damage által bemutatott Dirty Bomb női karakterei legalább ugyanúgy golyóálló mellényekbe vannak burkolva, mint férfi társaik.

A Microsoft Recore nevű játéka pedig már hősnőt is felvonultat, Joule Adams néhány férfi társával egy titokzatos elzárt világot fedez fel. A Sony PlayStationra kifejlesztett New Dawn játékában látható hölgy, Aloy ­íjjal, nyíllal és késsel harcol dinoszauruszszerű robotok ellen.

A foci Eb-re időzítve még aktuálisabb az EA által bemutatott FIFA 17 nevű játék pedig már az etnikumok felé nyit, főhőse ugyanis már fekete brit futballista, ahogy a Watch Dog nevű akciós játékban is egy fekete hacker a vezető karakter, a BBC szerint a Microsoft pedig dolgozik a sztereotípiáktól mentes meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű karakterek megjelenítésén is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.