galéria megtekintése

Hatalmas meteoritra bukkantak Argentínában

0 komment

NOL

Óriási, majdnem 30 tonnás meteoritra bukkantak egy ásatás során Argentínában. A ritka leletet Buenos Airestől ezer kilométerre északra fedezték fel a Campo del Cielón.


Forrás: Astronomy Association of Chaco

Az "Égi mező" elnevezésű területen 4-5 ezer évvel ezelőtt egy teljes meteoritraj csapódhatott be, ezért ez a világ egyik leggazdagabb lelőhelye - írja a Daily Mail. A húsz négyzetkilométeres területen legkevesebb 26 becsapódási kráter található.

 

Becslések szerint a mező 100 tonnányi űrsziklát rejthet, ami felbecsülhetetlen értékű vagyont jelent a meteoritokat alkotó ritka fémek miatt. A több tonnás példányok viszont ritkák; a Mother Nature Network szerint a most kiásott vasmeteorit értéke 10 millió dollár lehet.

A 30 tonnás meteorit a második legnagyobb, amit valaha találtak a Földön, a csúcstartó Namíbiában felfedezett, 66 tonnás "Hoba" elnevezésű űrszikla.

"Számítottunk rá, hogy nagy példányra bukkantunk, de a mérete és súlya minket is meglepett" - nyilatkozta újságíróknak Mario Vesconi, az argentín csillagászati egyesület vezetője, az ásatások vezetője.

Kisokos

 

A Leonidák meteorraj egyik fényes tagja
A Leonidák meteorraj egyik fényes tagja
Wikipédia

Meteoritnak nevezzük azokat a világűrből származó égitesteket (meteoroidokat), amelyek a Földbe csapódás során nem semmisülnek meg. Többségük a Naphöz közeledve porladó üstökösök darabkái, illetve a Naprendszer égitestjének keletkezése után hátramaradt törmelék. Amikor egy meteoroid belép a Föld légkörébe, a súrlódás felhevíti, az ezzel járó fényjelenséget nevezzük meteornak, magyarán hullócsillagnak. Tehát: az űrben repülő sziklák a meteoroidok, a légkörünkben elégő darabkái a meteorok, a földbe csapódó törmelékek pedig a meteoritok.

A Földre, ahogy a Naprendszer többi égitestjére is, folyamatosan záporoznak a törmelékek (egyes elméletek szerint ezeknek köszönhetjük az élet alkotóelemeit is) de csak egy kis hányaduk ér el a földig, a többségük megsemmisül a légkörben. A meteoritok többsége az óceánok mélyén lehet, így már az is aránylag ritka, ha szárazföldön csapódik be egy-egy méretesebb űrszikla - hát még lakott területen. Annak esélye viszont, hogy bárkit eltaláljon, gyakorlatilag nulla: statisztikailag valószínűbb, hogy villám csapjon az emberbe, mint hogy fejbe kólintsa egy meteorit.

Az egyetlen bizonyított eset 1954-ben történt Alabamában: Ann Hodges éppen a kanapéján szendergett, amikor egy narancs méretű meteorit átszakította a háza tetejét, megpattant a rádió fadobozán, és a csípőjén találta el a nőt, aki a csodával határos módon, zúzódásokkal megúszta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.