galéria megtekintése

Ha már pszichopata, inkább legyen törtető?

3 komment

NOL

Segítőkész, jó fej – csak éppen pszichopata. Egy új kutatás szerint egyáltalán nem zárja ki egymást a kettő, tehát az együttműködésre való hajlam és a súlyos antiszociális személyiségzavar megférhet egymás mellett egy munkahelyen. 

Egy pszichológuscsapat a Journal of Management című szaklapban publikált kutatása szerint ugyanis jól elkülöníthető két alcsoport: az elsődleges, illetve másodlagos pszichopatáké. A félelmet nem ismerő, domináns személyiségek tartoznak az első csoportba: „törtetőek, nem félnek tetteik következményeitől és nagyon jó a stressztűrő képességük” – idézte a szaklap Nora Schüttét, a bonni egyetem kutatóját. A másodlagos pszichopatákat ellenben az önzés és az impulzivitás jellemzi. „Olyan, egyébként értékes emberekről van szó, akikből hiányzik a belső fék. Ezért gyenge az önkontrolljuk, nem törődnek másokkal” – magyarázta a kutatás vezetője.

Bár e leírás alapján nehéz megkülönböztetni a két típust (de még maga a kategorizálás is vitatható egy ennyire összetett személyiségzavar esetében), a kutatásból mégis az derült ki, hogy a munkahelyeken az elsődleges pszichopatákat részesítik előnyben. Ők ugyanis nagyobb eséllyel maradnak észrevétlenek – feltéve, hogy személyiségzavaruk hatékony szociális kompetenciákkal, képességekkel párosul. Ezzel szemben a másodlagos pszichopatákat gyakran nem segítőkésznek, destruktívnak és általában gyenge munkaerőnek könyvelik el kollégáik még akkor is, ha a szociális képességeik amúgy többé-kevésbé elfogadhatóak.

 

Az antiszociális személyiségzavarnak ennél persze jóval több árnyalatát ismeri a pszichiátria, hiszen számos embertársunkra rá lehet sütni, hogy bizonyos fokú pszichopata hajlamokat (például erős narcizmust, machiavellizmust) mutatnak.

„Ha ki tudod kapcsolni az empátiádat, a bűntudatodat, ha erősen tekintélyellenes, szociálisan érzéketlen és erősen impulzív személyiség vagy, akkor bizonyos tekintetben beleeshetsz a pszichopata kategóriába” – írják a kutatás szerzői. „Ettől még lehetsz angyal vagy ördög, teljesen épeszű vagy gyakorló elmebeteg, barátságos vagy ellenséges, sikeres vagy sikertelen a munkában”.

Ezen árnyalatnyi különbségek ismeretében, a kutatók jól elkülöníthető alcsoportokat próbáltak képezni a személyiségzavaros emberek hatalmas halmazán belül. Arra jöttek rá, hogy a skála egyes fokozatain álló emberek teljesen eltérő hatást gyakorolnak a munkakörnyezetükre.

A kutatásban 161 diagnosztizált pszichopatával készítettek interjút, ahol a szociális képességeikről, személyiségükről és munkateljesítményükről faggatták őket. Az alanyoknak két kollégájukat kellett megnevezniük, akiket aztán szintén kikérdeztek.

Az eredmény szerint a pszichopátia bármilyen fokozatú lehet – ha nem párosul szociális képességekkel, akkor ellenszenvet és bizalmatlanságot szül a munkahelyeken. Azok iránt, akik nem törődnek a tetteik következményeivel (az elsődleges pszichopaták), nagyobb szimpátiával viseltetnek a kollégáik, legalábbis amíg másokkal többé-kevésbé jól kijönnek. Mint kiderült, éppen az elszántságuk és a stressztűrő képességük teszik őket hatékony munkaerővé.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a másodlagos pszichopaták hajlamosabbak a következetlen viselkedésre és a tekintély elutasítására, azaz kevésbé tudják leplezni önzőségüket, még akkor is, ha egyébként jobb szociális képességekkel rendelkeznek.

A pszichopátia jellemzői

A pszichopátia kutatásában alapműnek tekintett The Mask of Sanity című munkájában Hervey M. Cleckley pszichiáter 16 kritérium alapján határozta meg a pszichopata személyiséget:

1. Felületes báj és jó intellektus

2. Téveszmék, vagy más irracionális gondolkodásra utaló jelek hiánya

3. Idegesség, neurotikus tünetek hiánya

4. Megbízhatatlanság

5. Szavahihetőség, őszinteség hiánya

6. Bűntudat, szégyen érzésére való képtelenség

7. Nem megfelelően motivált antiszociális viselkedés

8. Rossz ítélőképesség, a hibákból való tanulásra való képtelenség

9. Patológiás énközpontúság, szeretetérzésre való képtelenség

10. Az érzelmi válaszok általános szegényessége

11. A belátás specifikus hiánya

12. Az interperszonális kapcsolatok irányába mutatott érzékenység hiánya

13. Szokatlan, visszataszító viselkedés alkohol hatása alatt, néha anélkül is

14. Öngyilkossággal való fenyegetőzés, melyet ritkán valósít meg

15. Személytelen, közönséges, integrálatlan nemi élet

16. Bármilyen életterv követésére való képtelenség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.