galéria megtekintése

Beragyogta az eget, de annál homályosabb az új amerikai kémműhold küldetése

1 komment

NOL

Nem tudni, pontosan mit fog művelni a most fellőtt műhold a Föld körül: a Delta IV rakéta rakományát titkosították.

Új kémműholdat bocsátott Föld körüli pályára az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO); a hajnali start beragyogta a kaliforniai eget. Az NROL-45 jelzésű szatellitet Vandenberg légibázisról lőtték fel az USA leghatalmasabb, Delta IV-es rakétával. 

A Space.com szerint nem tudni, pontosan mit fog művelni a műhold a Föld körül, mivel a rakományt titkosították. A felderítési hivatal szokásosan szűkszavú közleményben tudatta, hogy az eszköz "nemzetvédelmi küldetést hajt végre".

 

Az viszont legalábbis árulkodó, hogy az NRO lőtte fel a szondát: az 1961-ben alapított - és egészen 1992-ig titkosan működött - hivatal az amerikai kémműhold-flotta gyártására és üzemeltetésére szakosodott, úgyhogy szinte biztos, hogy felderítő küldetésről van szó.

Hírszerzési elemzők szerint a mai kilövéssel egy speciális radarral felszerelt szatellitet állíthattak pályára, amellyel éjjel és rossz időjárási körülmények között is folytathatnak megfigyeléseket.

Egy amatőr csillagász felvételt is készített a már pályára állt eszközről, ami kétségtelenül emlékeztet a LACROSSE radar-műholdra, amit sokáig titokban tartottak, de ma már a NASA is elismeri, hogy az NRO mellett a CIA-nak is teljesített küldetéseket.

A LACROSSE szondák - titkos küldetésük mellett - azért is keltették fel az amatőr csillagászok figyelmét, mert egy rejtélyes "trükköt" tudnak: másodpercekre képesek eltűnni a távcsövek elől, még fényes nappal is, ahogy az az alábbi videón is látható:

2016 folyamán további három NRO küldetést terveznek: az NROL-37-es misszió szintén Delta IV rakétával indul májusban, a különbség az, hogy utóbbi még egy fokozattal nagyobb, "nehéz" besorolású rakéta lesz, míg a mai kilövést egy "közepes" indítórakétával hajtották végre.

Mindkettő kétfokozatú indítórendszer, de a nehezebbik változat jóval több terhet ( 6750 kilót) tud geoszinkron pályára állítani, mint a közepes (2250 kg). Ez alapján arra következtethetünk, hogy még több/nagyobb kémműholdakkal folytatja az űrversenyt az USA.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.