galéria megtekintése

Becsapódott, megolvadt, befagyott, majd elpárolgott a Mars sekély óceánja

2 komment

NOL

A NASA újabb kutatásai alátámasztják, hogy a Mars egykor lubickolt a vízben. A felszínt borító sekély óceánok eredetéről és sorsáról derültek ki újabb részletek.

Fantáziarajz az ősi Mars felszínéről
Fantáziarajz az ősi Mars felszínéről
NASA/GSFC

Egy új elmélet segítségével fejthetik meg a Mars óceánjainak rejtélyét. A NASA kutatói még tavaly vetették össze a Mars légköre, illetve a bolygón talált ősi meteoritok víztartalmát. Az eredmény szerint a felszínt borító víztömeg nagyjából 87 százaléka az évmilliárdok során elpárolgott.

Az újabb kutatások alátámasztják, hogy a Mars egykor szinte lubickolt a vízben. Mindhárom Mars-járó a víz nyomaira bukkant valamilyen formában (vízben létrejött ásványok és ősi folyómedrek tanúskodnak a H2O jelenlétéről), az egykori óceánok eredetét és sorsát illetően viszont még sok a találgatás.

 
Vasmeteorit a Marson
NASA/JPL/Cornell

A legújabb hipotézis szerint néhány milliárd évvel ezelőtt a Mars felszínének jelentős részét vízjég borította (ahogy a pólussapkákat ma is), ami valószínűleg becsapódó aszteroidákról kerülhetett a bolygóra. Aztán jött a Késői Nagy Bombázásként ismert kataklizma, amikor – úgy 4 milliárd éve – a belső Naprendszer égitestjeit óriási meteoritok és kisbolygók kezdték bombázni. Ennek során a Marsra záporozó aszteroidák megolvaszthatták a felszín jégrétegeit; az így keletkezett óceán 200 millió éven keresztül létezhetett.

Timothy Parker, a NASA kutatója a nyolcvanas évek óta keresi a víz nyomait a Marson, és már a Viking-küldetések során készített, rossz minőségű fekete-fehér képeken is partvonalakat vélt felfedezni az északi féltekén – hasonlóakat a földi óceánok partjaihoz.

Ahogy az űrszondák idővel egyre jobb felbontású felvételeket küldtek bolygószomszédunkról, Parker érdekes dologra lett figyelmes: az egykori óceánteraszok alacsonyabban fekszenek, mint a partvonalak – pont fordítva, mint a Földön. (Ezt a jelenséget bolygónkon a jégkorszak utáni olvadás okozta geológiai folyamatok magyarázzák.)

Parkerék legújabb kutatása – melyet a Discovery News ismertetett – a Meridiani Planum elnevezésű síkságra fókuszál, arra a területre, ahol az Opportunity terepjáró 2003 óta barangol. A Mars-járó kiterjedt területen talált sólerakódásokat a felszínen, ami Parker szerint egy nagyon sekély, néhány méter mély óceán elpárolgásából maradhatott hátra.

Az Opportunity felvétele landolásának helyszínéről a Meridiani Planumon (a képen a leszállóegység és az ejtőernyő is látható)
Az Opportunity felvétele landolásának helyszínéről a Meridiani Planumon (a képen a leszállóegység és az ejtőernyő is látható)
NASA/JPL/Cornell

A NASA kutatása szerint az óceán kialakulása aligha lehetett természetes folyamatok eredménye, ehhez ugyanis a Mars túl messze van a Naptól, és a légköre is túl vékony volt még évmilliárdokkal ezelőtt is. A Mars-járó által detektált szulfátokat valószínűleg meteoritok hozhatták a bolygóra, amelyek – megolvasztva a jégpáncélt – sekély, ám hatalmas tócsákat hoztak létre.

Amikor a „bombázások korszaka” véget ért, az óceán visszahúzódott és újra megfagyott – magyarázta Timothy Parker. Ez azt is megmagyarázná, hogy a partvonalak miért fekszenek ilyen alacsonyan: az újraképződött jégpáncél jóval lassabban párologhatott el, mint a Földön a jégkorszak után.

A Meridian Planum felülnézetből
A Meridian Planum felülnézetből
NASA

Az ősi marsi óceánban Parkerék kutatása szerint törmelékek és hatalmas jégtáblák úszhattak, a lávafolyamokhoz hasonló „csatornákat” vájva a talajba a partoknál. Az elméletet, miszerint az Opportunity egy kiszáradt tengerfenéken jár, alátámasztják a síkság repedései, melyek szintén a vízpárolgás bizonyítékai, illetve a szomszédos Endeavour-kráterben felfedezett karcolások is, melyeket a partnak ütköző jégtáblák okozhattak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.