galéria megtekintése

Fiatal férfiak százait mentheti meg a péniszátültetés

2 komment

NOL

Megtörtént az első pénisztranszplantáció az Egyesült Államokban. A műtét egy kutatási kísérlet része, amelynek legfőbb célja a nemi szervüket elvesztett fiatal veterán katonák életének megmentése.

A halifaxi Thomas Manning nemi szervét genitális rák miatt kellett eltávolítani. A 64 éves banki futáron május 8-án és 9-én egy 15 órás műtétet hajtottak végre, amely során egy elhunyt péniszét operálták át rá – írja a The New York Times.

A komplikált műtéten átesett férfi pénteken adott először interjút a bostoni Massachusetts General Hospitalban. „Vissza akarom kapni a régi önmagam"– mondta mosolyogva Thomas Manning, aki már fel tud ülni az ágyában, és meglepetésére alig érez fájdalmat.

Fotó: Brendan McDermid / Reuters

 

Dr. Curtis L. Cetrulo plasztikai és helyreállító sebész, a műtétet végző orvoscsapat vezetője azonban óvatosan optimista, mert mint mondta, eddig ismeretlen vizekre eveztek. Ha minden jól megy, Manning néhány héten belül képes lesz vizelni, a szexuális élet örömeire viszont akár hónapokat is várnia kell még.

A most elvégzett műtét egy kísérleti kutatás fontos állomása. A program célja új esélyt adni a teljes életre azoknak a harci veteránoknak, daganatos betegeknek és baleseti sérülteknek, akik részben vagy teljesen elvesztették a férfiasságukat. A következő férfi a várólistán súlyos égési sérüléseket szerzett egy lakástűzben, így veszítette el a péniszét. Őt is megműtik, amint találnak neki megfelelő donort.

Az Egyesült Államokban a kísérleti program főleg a veterán katonákra fókuszál, hisz 2001 és 2013-között 1367 katona szerzett súlyos kismedencei sérülést Irakban és Afganisztánban. Többségük harmincöt évesnél fiatalabb. Esetükben az operáció életmentő lehet, mert körükben kiugróan magas az öngyilkosságok aránya. „Ők 18-20 éves srácok, és úgy érzik, esélyük sincs a meghittségre vagy a szexuális életre, sőt arra sem, hogy állva végezzék a dolgukat” – mondta dr. Cetrulo.

A veteránok közül eddig mégis csupán egy Afganisztánban megsérült férfi került fel a kísérleti műtétek várólistájára. Az amerikai Védelmi Minisztérium ugyanis nem járult hozzá ahhoz, hogy sérült katonákat használjanak „kísérleti patkányként”, amikor már így is olyan sokat szenvedtek. Certulo doktor reméli, hogy a sikerek majd igazolják a módszert, és hamarosan katonaorvosokat képezhetnek ki a műtét elvégzéséhez. Addig is, a nagyjából 50-70 ezer dolláros műtéti költségeket a kórházak állják, a programban részt vevő orvosok pedig ingyen végzik el a beavatkozásokat. A csapat arra is törekszik, hogy a lehető legkevesebb kilökődésgátló szert kelljen a páciensnek szednie a műtét után, ugyanis a veterán katonák körében sok a kábítószer-fogyasztó. Esetükben a rák és a veseelégedetlenség kialakulásának kockázata igen magas.

Thomas Manning óriási szolgálatot tett a programnak azzal, hogy arccal és névvel vállalta a történetét, hisz a pénisz bármilyen okból való elvesztése tabutéma, az érintettek erős szégyenérzettel küzdenek. Emellett Manning esete reflektorfénybe helyez egy ritka, de annál halálosabb betegséget, a péniszrákot. A férfi 2012-ben került váratlanul kórházba egy munkahelyi baleset miatt, melyben súlyos sérüléseket szenvedett. A vizsgálatok során vette észre a kezelőorvosa, hogy kóros elváltozás van a nemi szerven, melyről a tulajdonosa nem is vett tudomást. Ha Manning akkor nem sérül meg, ma már nem élne.

Péniszének nagy részét akkor eltávolították, de még a műtét előtt megkérdezte orvosától, hogy van-e lehetőség transzplantációra. Az orvos akkor elképesztőnek találta az ötletet, három évvel később mégis azzal hívta fel Thomas Manninget, hogy volna egy lehetőség, ha még mindig komolyan gondolja...

A világon eddig mindössze két pénisztranszplantációt jegyeztek fel. Az elsőt 2006-ban végezték el Kínában, de az eljárás nem lett sikeres. A második esetre Dél-Afrikában került sor 2014-ben. A műtét olyannyira jól sikerült, hogy a férfi azóta már gyermeket is nemzett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.