galéria megtekintése

Felfedezték a legnagyobb naprendszert

1 komment


Palugyai István

Véletlenül fedeztek fel egy óriásbolygót, ami 140-szer messzebb kering csillagától, mint a Plútó a Naptól.

Majdnem egymillió év alatt tesz meg egy kört csillaga körül az az óriásbolygó, melyet ausztrál csillagászok fedeztek fel. Az égitest 140-szer messzebb van csillagától, mint a Plútó a Naptól.

Infravörös felvétel az anyacsillagról (TYC 9486-927-1) és bolygójáról (2MASS J2126). A nyilak azt mutatják, mekkora távolságot tesz meg a 2 égitest ezer év alatt. A lépték 4 ezer csillagászati egység (1 cs.e.=150 millió kilométer, az átlagos Föld-Nap
Infravörös felvétel az anyacsillagról (TYC 9486-927-1) és bolygójáról (2MASS J2126). A nyilak azt mutatják, mekkora távolságot tesz meg a 2 égitest ezer év alatt. A lépték 4 ezer csillagászati egység (1 cs.e.=150 millió kilométer, az átlagos Föld-Nap távolság)
2MASS/S. Murphy/ANU

A 2MASS J2126-8140 névvel jelölt óriás 12-15-ször nagyobb a Jupiternél, a Földtől 104 fényévnyire lévő naprendszer pedig mintegy háromszor nagyobb az eddig ismert legterjedelmesebb csillag-bolygó távolságnál - írja a Space.com.

 
Fantáziarajz a 2MASS J2126-os jelzésű bolygóról
Fantáziarajz a 2MASS J2126-os jelzésű bolygóról
University of Hertfordshire / Neil Cook

Az égitestről eddig azt hitték, hogy magányosan bolyong az űrben, de Niall Deacon, az angliai  Hertfordshire Egyetem kutatója szerint rájöttek, hogy

"ez valójában egy távkapcsolat".

A bolygót három éve véletlenül fedezték fel, amikor fiatal csillagokat és barna törpéket pásztáztak a kutatók a Föld szomszédságában.

Elképzelések szerint a két égitest 10-40 millió éve jött létre, de nem egy korong formájú csillagporfelhőből - ahogy a mi Naprendszerünk -, hanem egy hosszúkás gázfelhőből, ami egy tengely mentén préselődött össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.