galéria megtekintése

Átlátszó zsákba rakták a tetemet, lebukott a két vadász

0 komment


Ötvös Zoltán

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a tojáskora óta követett „Remény" nevű parlagi sas egy fajtársával együtt mérgezés áldozata lett. Az ügyben nagy erőkkel folyik a rendőrségi nyomozás, amelynek részleteiről egyelőre nem közölnek információkat. Ugyanakkor egy másfél évvel ezelőtti hasonló bűnügy már bírósági szakaszba lépett egy szerencsés fényképfelvételnek köszönhetően.

„Remény" és fajtársa februári esete előtt másfél évvel pusztult el bizonyítottan parlagi sas Magyarországon mérgezés miatt. 2013 szeptemberében Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy tetemet a madáron lévő jeladó adatai alapján találtak meg a természetvédelmi őrök.

A terület átvizsgálása során mérgezett csalétkekre és egy megmérgezett barna rétihéja tetemére bukkant a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutyás keresőegysége. „Falco", Közép-Európa egyetlen méreg- és tetemkereső kutyáját pont az ilyen mérgezéses esetek felderítésére képezték ki az Európai Unió által támogatott HELICON Life+ projekt keretében.

Az eset után a Természetvédelmi Őrszolgálat a területre és a területen mozgó ragadozómadarakra irányuló fokozott figyelmének köszönhetően történt az a szerencsés eset, hogy a helyszínen készült fényképfelvételeken megörökítették a két feltételezett elkövetőt egy átlátszó zsákban levő parlagisas-tetemmel – csalétek begyűjtése közben. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása alapján az ügyészség vádat emelt két a területen dolgozó hivatásos vadász ellen. Az eset zárt bírósági tárgyalása a héten kezdődött.

 

Az eljárást kiemelt figyelemmel kísérik a természetvédők és „sasbarátok", hiszen közel 200 bizonyított mérgezéses eset után most van esély először komoly, precedensértékű ítéletre, amely nagyban segítheti az ilyen bűncselekmények visszaszorítását. A hazai vadgazdálkodásban egyébként tilos a mérgek használata; a természetvédelmi és bűnüldözési szervezetekkel együttműködve a vadászati hatóság és az Országos Magyar Vadászkamara is a mérgezések visszaszorításáért dolgozik.

Tíz év alatt 163 milliós kár

Az MME adatbázisa szerint az elmúlt 10 évben a ragadozók számára szándékosan kihelyezett mérgezett csalétkeknek már 600 védett és fokozottan védett madár esett áldozatul 163 millió forint természetvédelmi értékben. A 76 parlagi sas mellett 101 rétisas, 13 kerecsensólyom és 362 egerészölyv is szerepel az áldozatok listáján. A kimutatott mérgek hatóanyagát az EU-ban korábban betiltották, így már a tartásuk is bűncselekmény. A csalétekhez való felhasználásuk pedig orvvadászatnak, természetkárosításnak és állatkínzásnak is minősíthető és többéves börtönbüntetéssel sújtható. (Ezek az őrizetlenül kihelyezett szerek egy véletlen baleset során vagy az élelmiszerláncba bekerülve az emberekre is halálos veszélyt jelenthetnek.)

Öt országot járt be Remény 

Remény fiókaként
Remény fiókaként
parlagisas.hu

A parlagisas.hu honlapon szereplő nekrológ szerint „Reményt" még tojásként mentették ki utolsó pillanatban egy zavarás miatt elhagyott sasfészekből. A tojást mesterségesen keltették ki, majd a fiókát pótszülők fészkébe helyezték ki, ezt önkéntesekkel őriztették, és kirepülés előtt még egy GPS nyomkövetővel is ellátták a szakemberek. Sokan azt várták, hogy az idén harmadik életévét betöltő madár tavasszal már párt találhat és akár költésbe is kezdhet, azonban sajnos nem így történt.

„Remény" és fajtársa tetemére a nyomkövető jelei alapján találtak – két rókával együtt szinte bizonyosan mérgezés áldozatai lettek.

„Remény" az elmúlt két és fél évben öt országban járt, és nyomkövetője rekordszámú, több mint 15 ezer GPS adatot szolgáltatott, így hazánkban eddig ez a madár segített a legtöbbet, hogy megértsük a fiatal parlagi sasok viselkedését és megismerjük mozgáskörzetüket.

Tetemkereső kutya a mérgezők nyomában

A tetemet megtaláló „Falco", Közép-Európa egyetlen méreg- és tetemkereső kutyája tavaly novemberben mutatkozott be a nagyközönségnek. A kutyus tavaly novemberig 11 megyében több mint 160 terepi keresésben vett részt, és egy házkutatásnak is részese volt. Összességében 843 elpusztult állatot és mérgezett csalétket talált, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja.

A fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltüntetése miatt a föld alá elásott tetem is (így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom). Különleges küldetésként tavaly novemberben részt vett a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.

A természetvédők szerint Falco már eddigi munkájával és eredményeivel is érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.