galéria megtekintése

Nyugdíjba küldenék a bankkártyákat

2 komment


Hargitai Miklós

A mobiltelefon hamarosan nyugdíjba küldheti a bankkártyákat – legalábbis egy amerikai elemzés szerint. Egy hazai felmérésből viszont az derül ki, hogy – bár az emberek 46 százaléka használja a mobilját vásárlásra – a mobiltárca-alkalmazásokkal szemben még nagy a bizalmatlanság.

A bankkártya nem bírja a modern élet tempóját – ez a legfontosabb következtetése annak az összeállításnak, amely a The New York Timesban jelent meg a készpénz nélküli fizetési megoldások jövőjéről. A személyes tapasztalatokkal és mikrotesztekkel tűzdelt írás szerint már az a kis várakozás sem nagyon fér bele a mai mindennapokba, amit a kártyaterminál és a távoli szerver közötti kapcsolat megteremtése, a PIN kód beírása és az egyéb kötelező kellékek igényelnek a kártyás fizetésnél: egy-egy tranzakció esetében az időtöbblet nem tűnik túl soknak, de mondjuk egy zsúfolt bárban vagy vendéglőben egy teljes műszak során már több lehet az elviselhetőnél – legalábbis akkor, ha van jobb megoldás.

A cikk szerint van: az USA-ban hozzáférhető mobiltárca-megoldások mindegyike gyorsabb a kártyánál – általában még a PayPassnál is, bár az erre vonatkozó érvek nem túl meggyőzőek, mivel mindkét esetben gyakorlatilag ugyanarról az NFC-technológiáról van szó. A mobiltárca ugyanis egy olyan bankkártyás rendszer, ahol bankkártyára és kártyaszámlára ugyanúgy szükség van, mint a kártyás fizetés esetében, ám a PayPass-rendszerű kártyákba rejtett, néhány centiméternyi hatósugarú NFC-csip itt az okostelefonban van, az ügyfél azonosítása pedig a SIM kártya segítségével a mobilhálózaton keresztül történik.

A MasterCard kártyatársaság álláspontja szerint ez ugyanolyan fokú biztonságot garantál, mint a PayPass-rendszerű fizetés. Az előnye az lenne, hogy egyrészt nem kell hozzá a kártyát elővenni – a telefon a legtöbb embernél folyamatosan kéznél van –, és nehezebb visszaélni vele, hiszen nemcsak egy csipes bankkártyát, hanem egy SIM kártyát is hamisítani kell a számla lefosztásához, ami legalábbis dupla kihívás. És van még egy érv, ami hosszú távon verhetetlenné teheti a mobiltárcát: a telefonos alkalmazás az összes bank-, pontgyűjtő-, kedvezmény- és kuponkártyát egyszerre képes kezelni (persze csak akkor, ha a kibocsátók is partnerek ebben).

 

A kétkedők szerint viszont a „fizetőeszköz”, vagyis a telefon elvesztése, illetve ellopása itt is jelentős kockázat, mivel az illetéktelen használat elkerüléséhez le kell tiltani – márpedig, ha a bankkártyánk tűnik el, a mobil segítségével könnyen megoldható a letiltás, míg ha a mobilt nem találjuk, nem sokra megyünk a bankkártyával, hiszen a kis plasztiklappal nem lehet telefonálni.

A bankkártya csipje a mobilba kerül
Damir Sagolj / Reuters

A tökéletes módszer talán az ujjlenyomat-olvasással kombinált mobiltárca, amit például az Apple kínál. Az iPhone-t fejlesztő cég alkalmazása révén ugyanúgy átlagosan három másodperc a fizetés időigénye, mint a Samsung Paynél, az Android Paynél viszont hét másodpercet mértek (ami még mindig kevesebb a bankkártyás módszer időigényénél).

Mindez egyelőre egy szűk kisebbség gondja, illetve privilégiuma, 2015-ben ugyanis az USA-ban is csupán az áruházi forgalom 0,2 százalékáért fizettek mobillal – igaz, az arány gyorsan nő. Az üzletek ugyanis szeretik a nehezen hamisítható mobiltárcát, mivel a meghackelt kártyákkal elkövetett csalások után a kártyatársaságok sokszor rájuk terhelik a kárt.

Magyarországon elsőként az OTP Bank hozta létre a mobiltárca használatához szükséges infrastruktúrát. Hogy hányan veszik igénybe, arról egyelőre nincs nyilvános adat, a mobiltárca-használati hajlandóságról viszont készült felmérés.

A 18 évnél idősebb internetfelhasználók 46 százaléka legalább alkalmanként fizet a mobiljával (főleg a parkolásért, az autópályáért, szerencsejátékokért és különféle webáruházakban), de csupán 7 százaléknyian alkalmazzák ezt a megoldást – amikor a mobilszámlán jelenik meg a vásárlás miatti terhelés – legalább heti rendszerességgel. A megkérdezettek döntő többsége lassú, de érzékelhető terjedést vár, és arra számít, hogy párhuzamosan legalább 3-4 (részben gyártói, részben független) mobiltárcaplatform él majd egymás mellett 2020-ra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.