galéria megtekintése

Súlyosabb és visszafordíthatatlan a klímaváltozás

1 komment

NOL

Súlyosabb, átfogóbb és visszafordíthatatlannak tűnik – ezek a kulcsmegállapításai annak a klímajelentésnek, amelyet az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) vasárnapra virradóra fogadott el Jokohamában.

Súlyos a helyzet, hiszen a globális felmelegedés több milliárd ember élelmezését veszélyezteti, ennek ellenére a kormányzatok nem tudják, hogy miként védjék meg a legveszélyeztetettebb helyzetű csoportokat.

Az előrejelzés szerint az emberiség élelmezésében meghatározó szerepet játszó búza hozama évtizedenként két százalékkal csökkenhet. A legrosszabb forgatókönyv szerint a hozamok akár negyedével csökkenhetnek 2030 és 2049 között a 20. század végi szintekhez képest. A klímaváltozás a halászatot is sújtja: egyes trópusi térségekben 40-60 százalékkal visszaeshet a fogás mennyisége.

A hőmérséklet és a csapadékjárás változásai együttesen pedig az élelmiszerárak drasztikusan emelkedését hozhatják el. Hiába a kedvezőtlen helyzet, a kormányok nincsenek felkészülve arra, hogy ha a Föld átlaghőmérséklete valóban 2 fokkal több lesz - négy fokos emelkedés is elképzelhető -, mint amennyi az ipari forradalom előtt volt, az növeli a „súlyos, átfogó és visszafordíthatatlan” következmények bekövetkeztének esélyét.

 
Olajoshordók tengere Indonéziában
Beawiharta / Reuters

A száz ország kormánya által elfogadott jelentés szerint sokkoló, hogy a dolgok rosszabbul állnak, mint ahogy az IPCC 2007-es jelentése jósolta. Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább növekszik, 2100-ig további 3,5-4 Celsius-fokos melegedésre kell számítani. A cél ezzel szemben az, hogy a hőmérséklet növekedése ne haladja meg az 1,2 fokot. A jelentés tavaly szeptemberben kiadott első része azt valószínűsítette, hogy az 1950 óta folyó melegedést 95 százalékban az emberi tevékenység okozta. A jelentés harmadik és egyben utolsó fejezetét április 13-tól Berlinben elemzik.

A jövő évi párizsi  ENSZ-csúcstalálkozón döntenének azokról az irányelvekről, amely alapján határoznának az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról. A cél az 1997-es kiotói jegyzőkönyv utódjának kidolgozása.

Ipari hulladékokat feldolgozó üzem Kínában
Stringer / Reuters

Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára Jokohamában azt mondta, korábban az emberek tudatlanságuk miatt pusztíthatták a klímát – halogénezett szénhidrogének (CFC-k) például az ózonréteg pusztításából vették ki részüket. Például, mert nem ismerték, hogy milyen hatást fejtenek ki a különböző anyagok. „A legújabb kutatási eredmények alapján senki sem takarózhat a tudatlansággal, mindenki tisztában lehet azzal, hogy ténykedésének milyen következményei lehetnek a globális klímára.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.