galéria megtekintése

Eltüntette célpontját a szuperlézer

2 komment

NOL

Váratlan felfedezést tettek a világ első röntgenlézer berendezésével. Az amerikai energiaügyi minisztérium SLAC laboratóriumában még 2012-ben tesztelték az eszközt, amikor a vizsgált mágneses anyag, amire a nyalábot irányították, a kutatók legnagyobb megdöbbenésére "eltűnt". Az eredmény annyira váratlan volt, hogy a kutatást vezető Joachim Stöhr három évet áldozott rá, hogy megfejtse a rejtélyt. Kutatási eredményeit most közölte a Physical Review Letters.

Az LCLS röntgenlézer normális működése során a pulzusokat (a kép jobb széle felől) az útjukban lévő minta elektronjai szétterítik, jellegzetes mintázatot képezve a detektoron. De amikor feljebb csavarták a lézersugár impulzusát, a nyaláb egyszerűen á
Az LCLS röntgenlézer normális működése során a pulzusokat (a kép jobb széle felől) az útjukban lévő minta elektronjai szétterítik, jellegzetes mintázatot képezve a detektoron. De amikor feljebb csavarták a lézersugár impulzusát, a nyaláb egyszerűen áthaladt az anyagon, mintha ott se lett volna, a detektor pedig elsötétült
SLAC National Accelerator Laboratory

Mint kiderült, az észlelt jelenség egy úgynevezett nemlineáris effektus: a teszthez használt anyag elektronjait több foton érte egyszerre, melyek egyesültek, majd az elektronokkal kölcsönhatásba lépve, egy újabb, az elsővel azonos röntgensugár keletkezett. A második nyaláb ugyanazon az útvonalon haladt a detektor felé, mint az első. A külső megfigyelő mindezt egyetlen fénysugárként észlelte, ami úgy ment át az anyagon, mintha átlátszó lenne.

 

Ezt az effektust már a hatvanas években, a lézer feltalálásakor leírták, de röntgensugárral még sohasem észlelték. 

A mostani felfedezés egy véletlennek köszönhető: Stöhr és kollégái éppen egy közönséges - az adattárolásban használatos - mágneses anyagot vizsgáltak, és próbálták feljavítani a röntgenképet. Ezért olyan frekvenciára hangolták a lézersugarat, ami a tesztminta kobalt atomjaival rezonál, és felerősíti a jelet a detektorban. Hogy még nagyobb felbontást érjenek el, a fénynyaláb intenzitását is megnövelték. Ekkor azonban a monitor elsötétült, mintha a mágneses anyag eltűnt volna.

Forrás: giphy.com

- Először azt hittük, hogy elvétettük a célpontot, ezért ellenőriztük a beállításokat, majd újraindítottuk a lézert - nyilatkozta Stöhr professzor, ám a kép újra és újra elsötétült.

Az most sem világos, pontosan mi a felfedezés gyakorlati haszna. Ezzel kapcsolatban Stöhr sem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de annyit megkockáztatott, hogy egy teljesen új terület nyílhat meg a kutatók előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.