galéria megtekintése

DNS-kutatásért járt a kémiai Nobel-díj

Thomas Lindahl svéd születésű, Angliában dolgozó, Paul Modrich amerikai és Azis Sancar török származású, Amerikában tevékenykedő kutatónak ítélték oda Stockholmban az idei kémiai Nobel-díjat. A díjazottak az örökítőanyag, a DNS hibáit kijavító mechanizmus kutatásában elért eredményekért érdemelték ki a 8 millió svéd koronával (mintegy 260 millió forinttal) járó legnagyobb tudományos díjat – jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián.

Sok szakértő várt idén Nobel-díjat azért a minden korábbinál pontosabb DNS-hasítást lehetővé tevő génsebészeti módszerért, a CRISP CAS9-ért, amelynek dizájnbébiket vizionáló elméleti következményei miatt a tudományos közösség már moratóriumért is kiáltott. Most a kémiai Nobel-bizottság egy másik DNS-sel kapcsolatos fontos felfedezést díjazott.

A bejelentés
A bejelentés
Scanpix Sweden / Reuters

Szervezetünkben a szinte minden pillanatban zajló sejtosztódás során, illetve UV-fény, szabad gyökök, rákkeltő anyagok hatására, vagy a DNS saját instabilitása miatt állandóan hibák keletkeznek az örökítő anyagban, a kettős szálú DNS-ben. A naponta akár több ezer ilyen hiba korrekciójára az evolúció során különböző hibajavítási mechanizmusok fejlődtek ki, melyek jobb esetben problémamentesen, máskor mutációkat generálva oldják meg a problémát, ám a fokozottabb mutációképződés rákképződéshez vezethet.

 

Kiemelkedő jelentősége volt épp ezért, amikor a most kitüntetett tudósok felfedezték magát azt a molekuláris szinten zajló javítási mechanizmust, melynek jobb megértése akár a rák hatékonyabb kezeléséhez, vagy jobb gyógyszerekhez vezethet.

Korábban azt hitték, hogy a DNS különösen stabil molekula, de a most 77 éves Thomas Lindahl az 1970-es években demonstrálta a nagyszámú hibát, majd bakteriális és emlőssejteket vizsgálva elsőként állított elő és írt le olyan enzimeket, melyek ebben a – hibás részek kivágásával zajló – fáziskivágó javítási folyamatban játszanak közvetítő szerepet. Ugyancsak ő írta le azt a gént, amely ezeket az enzimeket aktiválja az emlős sejtekben. A svéd tudós fejtette meg, hogy az egyik öröklődő immunbetegség, a gyakori rákelőfordulással is járó Bloom-szindróma is az egyik ilyen javító enzim hiánya miatt lép fel. Ő fedezte fel azt is, miképpen alakítja át a fehérvérsejteket a rákkeltő Epstein-Barr vírus és ő fedezte fel egyes fehérvérsejtekben a duplaszálú gyűrűs vírus-DNS-t.

Az új londoni Francis Crick Intézetben dolgozó Lindahl munkásságából több ága fejlődött ki a DNS-hibajavítási kutatásoknak - hangsúlyozza a terület egyik hazai szakértője, a Lindahlt és Sancart személyesen is ismerő Vértessy Beáta, a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA TTK kutatója. A Lindahl által felfedezett mechanizmus csak egyike a 4-5 DNS-javítási lehetőségnek.

Az Észak-Karolinai Egyetemen dolgozó 69 éves Aziz Sancar munkássága az UV sugárzás hatására létrejövő (bőrrákot okozó) DNS-hibák javításához kapcsolódik. Tíz perc strandolás körülbelül ezer ilyen hibát eredményez sejtjeinkben és ezeket jó esetben a török tudós által leírt nukleotid kivágó javító mechanizmus távolít el. A Howard Hughes Medical Institute és a Duke University professzoraként dolgozó, ugyancsak 66 éves Paul Modrich pedig a harmadik, hamis párok javítása nevű DNS-korrigáló folyamatot fedezte fel. Ilyenkor a DNS molekulán nem a megfelelő két bázispár áll egymással szemben és a javító enzimnek nemcsak a hamis párt kell felismernie, hanem azt is, melyik ezek közül a jó bázis. A hamis párokat javító egyik fontos fehérje mutációja okozza például a vajtagbélrák veleszületett formáját.

Érdekes, hogy bár most három – még óriási lehetőségekkel bíró – DNS-javítási mechanizmus felfedezéséért adtak Nobel-díjat. Vértessy Beáta szerint a rákellenes kemoterápiákban jelenleg egy negyedik DNS-javító mechanizmusra, az úgynevezett kettős szál törés javítás fehérjéire fókuszálnak. Ebben a folyamatban szerepel például a BRCA gén által kódolt fehérje. (E gén mutációs hibái vezettek Angelina Jolie drasztikus mell- és petefészek-eltávolító műtétjeihez. A Nobel-díj által keltett figyelem azonban kiemeli a másik három javító mechanizmus jelentőségét, és jól mutatja e kutatási irányok óriási jelentőségét és további lehetőségeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.