galéria megtekintése

Csillagközi űrrepülésre készülnek Zuckerbergék

0 komment


Palugyai István

iPhone méretű robotok seregét küldené a legközelebbi csillagrendszer, a 4,37 fényévnyire lévő Alfa Centauri körül vélhetően keringő bolygók térségébe a Szilícium-völgy néhány jövőbetekintő vállalkozója, valamint Stephen Hawking, a világhírű fizikus-kozmológus.

Merész ötlettel állt elő kedden az ismert milliárdos és mecénás, az orosz származású Jurij Milner. Mark Zuckerberg és Stephen Hawking társaságában a Nap körüli bolygókat átugorva egyből a legközelebbi csillag felé küldene űrhajót. Az internet világának ismert befektetője, akit a Fortune magazin már 2010-ben, egyetlen oroszként a világ ötven legbefolyásosabb vállalkozója közé sorolt, a világ első űrhajósa, Jurij Gagarin utazásának 55. évfordulójára időzítve jelentette be az első csillagközi űrrepülés tervét. Az öt-tízmilliárd dolláros projektről, mely a Breakthrough Starshot nevet kapta, az orosz milliárdos egy New York-i sajtótájékoztatón számolt be Hawking társaságában, aki kijelentette: „A Föld gyönyörű hely, de ez nem tart örökké. Előbb vagy utóbb muszáj lesz a csillagok felé tekintenünk.”

Az elképzelés, amely ha évtizedek múlva megvalósul, egy olyan rakétáról szól, mely „csillagközi anyahajóként” apró robotszondák ezreit vinné magával. A Föld körüli pályára állva a szondák automatikusan kibontanák hihetetlenül vékony, néhány száz atomnyi vastagságú, egyméteres vitorlájukat, és a több ezer egységből álló raj a Földről irányított szupererős lézernyaláb segítségével a fénysebesség ötödére (óránként mintegy 200 millió kilométerre) felgyorsulva elindulna távoli célja felé. A New York Times szerint persze így is húsz évbe telne, amíg a hosszú úton egyben maradó szondák elérnék az Alfa Centauri hármascsillagát, majd elsüvítve mellettük méréseket készítenének és képeket küldenének vissza róluk a Földre.

 

Milnerék szerint legalább húsz évig kell várni, amíg a szondák elindulhatnának, és további húsz év, amíg célba érnek, amihez képest a további négy, amíg az első üzenetek visszaérnek, már csak szempillantásnak hat majd. „Igazán örülnék, ha megérhetném a rajtot”, mondta az 54 éves Milner, aki hozzátette, a magas kor elérésében reméli, hogy az orvostudomány további fejlődése is segítheti.

A projekt igazgatótanácsát alkotó Milner, Zuckerberg és Hawking mellett a tényleges ügyvezetést Pete Worden, a NASA Ames Kutató Központjának korábbi igazgatója vállalta, aki a projekt mellé alapított Breakthrough Prize alapítvány elnöki tisztségét is betölti. A tanácsadók között olyan neves csillagászok találhatók, mint Avi Loeb a Harvardról, a brit királyi főcsillagász, a Royal Society volt elnöke, Martin Rees, a Berkeley Nobel-díjas professzora, Saul Perlmutter, vagy a legendás Carl Sagan özvegye, a TV-producer Ann Druyan.

A vállalkozáshoz szükséges technológiák már részben rendelkezésre állnak, így például bele lehet csomagolni minden szükséges kamerát, számítógépes és áramtermelő egységet egygrammos csomagba. Az áramot egy apró radioaktív forrás, a tűzjelzőkben is használatos amerícium adhatja. Legalább húsz kulcskérdést azonban a rajthoz még meg kell oldani. „Ezek megválaszolásához kérjük a világ legjobb tudósait, hogy segítsenek. Mi mindent megteszünk, hogy munkájuk anyagi hátterét megteremtsük” – írta Worden egy e-mailben. Milner mindenesetre a kutatáshoz szükséges első százmillió dollárt már letette. A pénz legnagyobb része a hatalmas, száz gigawattos lézersugár megalkotásához kell, amellyel a robotszondákat két perc alatt a szükséges sebességre gyorsítanák. (Ez akkora energiának felel meg, amekkorával az űrsiklókat felbocsátották.) A jelenlegi legerősebb lézer az Osakai Egyetemen működik, de ennek ereje csupán töredéke a csillagközi szondák kilövéséhez szükséges sugárénak.

Cél az Alfa Centauri

Az Alfa Centauri egyébként nemcsak azért csábító cél, mert a legközelebbi csillagrendszer, hanem mert a hármascsillag egyik tagja, az alfa Centauri B körül csillagászok már felfedeztek egy Föld méretű bolygót is. Ettől függetlenül senki sem tudja, ha a csillagközi szondák odaérnének, mit találnának. „Azt mindenesetre már megtanultuk, hogy a természet alkotta képzelet nagyobb, mint a miénk” – mondta a tudományos tanácsadó testület elnöke, Avi Loeb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.