galéria megtekintése

Windows 9: Csak egy maradhat

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Egyetlen, egyelőre Threshold (küszöb vagy kezdet) munkanévre hallgató operációs rendszert használhat nemsokára az összes windowsos gép: a tervek szerint jövő áprilisban érkező Windows 9 asztali és noteszgépen, tableten és okostelefonon is futtatható lesz.

A változás a felhasználókat is érinti – nagyban megkönnyíti a használhatóságot, ha az egyik készüléktípuson megszokott megoldásokat nem kell újratanulni, amint mondjuk PC-ről telefonra váltunk –, igazán jelentős változást azonban elsősorban a fejlesztőknek okoz.

Az új Xboxokon is az uniformizált Windows fut 2015 áprilisától

A jelenlegi, nyolcadik Windows-generációból háromféle létezik: a teljes tudásanyag a W8/8.1 verzió sajátja (ezeket asztali és noteszgépekbe szánja a gyártó), a Windows RT-t táblagépekre tervezték, a Windows Phone 8/8.1-et pedig mobilokra telepítik.

 

Aki az egyiket ismeri, az a többit nem feltétlenül tudja zökkenőmentesen használni: a Windows Phone kezelése viszonylag logikus és egyszerű, a W8 viszont sokaknak okoz fejtörést (főleg az XP-hez, a Vistához vagy a W7-hez szokott felhasználók körében).

A Windows 8-as háromféle verziójából csak egy marad – meg a csempék
A Windows 8-as háromféle verziójából csak egy marad – meg a csempék
Robert Galbraith / Reuters

Az alkalmazásokat pedig külön meg kell írni mindhárom platformra, mert az egyes szoftverváltozatok között elég nagy a különbség – a későbbi indulás mellett részben ez is magyarázza, hogy a Windows Phone alkalmazásválasztéka elmarad az Androidtól és az iOS-től. (Univerzális, vagy annak nevezett alkalmazások már eddig is készültek, ám erre a lehetőséget csak idén teremtette meg a Microsoft, és nem valódi azonosságról, hanem 90 százalék körüli egyezésről volt szó.)

Újra lesz Start menü, és a kezelés logikája a régebbi Windowsokéhoz fog hasonlítani

Az egységesítés tervét először 2014 januárjában szellőztették meg, Satya Nadella vezérigazgató néhány nappal ezelőtti bejelentése óta pedig hivatalosnak tekinthető, hogy a következő Windows ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik majd az összes hardveren.

Egyszerűsíteni próbálnak
Egyszerűsíteni próbálnak
Kacper Pempel / Reuters

Ez ráadusul nem csupán a különböző „képernyős” eszközökre igaz, hanem a játékkonzolokra is: az új Xboxokon is az uniformizált Windows fut 2015 áprilisától.

A 9-es rajtszámú operációs rendszeren megmarad a 8-asnál megismert csempés kivitel – a négyzet vagy téglalap alakú, testre szabható ikonok mérete az alattuk lévő alkalmazás fontosságával arányos), viszont újra lesz Start menü, és a kezelés logikája a régebbi Windowsokéhoz fog hasonlítani.

Az átrendezés nyertese a Microsoft telefonokat gyártó részlege (az eddigi Nokia) lehet, a relatíve alacsony piaci részesedést ugyanis leginkább a számítógépükön Windowst használó, ahhoz ragaszkodó ügyfelek növelhetik, ez a hatás pedig látványosabban érvényesülhet, ha az operációs rendszereket elválasztó határok megszűnnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.