galéria megtekintése

Boldog születésnapot, GSM!

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 31. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Tíz évig fejlesztették, húsz éve használjuk a GSM-et, amit mint fogalmat mára nagyjából elfelejtett az emberiség, pedig a technológia változatlanul él és használatban van az adattovábbítási megoldások újabb generációival (GPRS, EDGE, 3G, LTE) együtt.

Eredetileg a Groupe Spécial Mobile rövidítése volt, de ez Magyarországon senkit nem érdekelt: húsz évvel ezelőtt, a szolgáltatás itteni indulásakor azonnal a GSM lett a menőbb mobiltelefon-szisztéma szinonimája, és sokáig az is maradt. Akkoriban még nehéz volt elképzelni, hogy eljön az idő, amikor a szűk tízmilliós lakosságra 11,5 millió mobil-előfizetés jut, és a GSM betűszóra már csak a veterán mobilhasználók emlékeznek.

A GSM-rendszer története természetesen jóval korábban kezdődött, mint a magyarországi karrierje. A fejlesztés 1981-ben indult el, amikor az Európai Postai és Távközlési Konferencia létrehozta a párizsi székhelyű Groupe Spécial Mobile bizottságot a technikai alapok megteremtéséhez. Az európai GSM-szabványról 1987-ben állapodott meg a kontinens 13 állama, de az első hívásra csak 1991-ben került sor, amikor Harri Holkeri korábbi finn miniszterelnök megcsörgette Kaarina Suoniót, Tampere polgármesterét (állítólag arról beszélgettek, hogy milyen meglepő a hangminőség, és milyen jó, hogy nem lehet őket lehallgatni).

Mobiltelefon már 1991 előtt is volt Európában, egységes szabvány azonban nem létezett. A konkurens formátumok egyike volt a 900 (majd később 1800) megahertzes GSM helyett 450 megahertzen szolgáltató NMT (Nordic Mobile Telephone), amelyről szintén sokat lehetne beszélni: kezdetben, egészen pontosan 1990 októberétől ezt használta nálunk is az első mobilszolgáltató, a Westel, és a szolgáltatásnak az első három hétben több mint 15 ezer ügyfele lett, annak ellenére, hogy 75 ezer akkori forint, vagyis nagyjából félévi átlagkereset volt a belépési díj, 100 ezer forintba került hozzá a készülék, még a fogadott hívásért is fizetni kellett, és csak három bázisállomás működött, Budapest egyes részeire korlátozva a „lefedettséget”.

 

A GSM nemcsak a megahertzek számában és az immár digitális adattovábbításban tudott többet, mint az analóg NMT, hanem például a hálózati kapacitásban, a gyorsaságban vagy a nemzetközi roamingban is, emellett pedig sokkal kisebb és hosszabb üzemidejű mobilokat, azaz valódi maroktelefonokat adott a felhasználóknak. Nagy előny volt az is, hogy a GSM – szemben például az NMT-vel – nyílt szabvány, azaz bárki csatlakozhatott hozzá, illetve fejleszthetett rá, ami a szolgáltatásválaszték (SMS, hangposta stb.) bővülését is felgyorsította.

A GSM mai szemmel nézve villámgyorsan jutott el Magyarországra, hiszen az üzleti felhasználása Észak- és Nyugat-Európában is csak 1992–1993-ban indult, és a szolgáltatás 1994 márciusában már nálunk is működött. Ez volt az az időszak, amelyben a Westel két márkát és két műszaki megoldást (Westel 450 és Westel 900) futtatott egymás mellett, miközben megjelent a piacon egy alternatív szolgáltató, a Pannon GSM is.

Hat év alatt, vagyis 2000-ig kétmillióra nőtt a felhasználói tábor – jellemző, hogy a bővülésnek a legnagyobb lökést a harmadik versenytárs, a Vodafone 1999-es érkezése és vele az árverseny kiéleződése adta.

A GSM-et mint fogalmat mára nagyjából elfelejtette az emberiség, pedig a technológia változatlanul él és használatban van az adattovábbítási megoldások újabb generációival (GPRS, EDGE, 3G, LTE) együtt. Mára eljutottunk odáig, hogy a felhasználót a legkevésbé sem érdekli az összeköttetés típusa: legfeljebb olyankor ötlik a szemünkbe, amikor a mobilnet kapcsolat valamiért akadozik, de a többségnek az antenna mellett felbukkanó feliratok már nem sokat mondanak.

Analóg kontra digitális

A mobilhálózatok közös jellemzője, hogy a rendszer a hálózat által lefedett földrajzi területet regionális egységekre, úgynevezett cellákra osztja. Az egyes cellákon belül a bázisállomásnak nevezett központi rádióállomás tartja a kapcsolatot egyrészt a rádiócsatornán keresztül a mozgó előfizetői állomással (a mobillal), másrészt a kapcsolóközponttal és a távbeszélő hálózattal, amely az esetek többségében még mindig vezetékes. Az információtovábbítás a bázisállomás és a mobil között lehet analóg vagy digitális: az előbbi esetben a sugárzott rádióhullám valamilyen fizikai tulajdonsága (például a frekvenciája, illetve annak változása) hordozza az információt, az utóbbiban viszont maga az információ közlekedik digitális formában, azaz egyesek és nullák (van jel, vagy nincs jel) képében az adó és a vevő között. Mivel a digitális megoldásnál csak kétféle jel van, ez sokkal kevésbé érzékeny a zavarokra, és a direktben küldött információból sokkal többet tud egyszerre átereszteni ugyanaz a csatorna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.