galéria megtekintése

Barbie drónon lovagol

0 komment


Palugyai István

Ahogy mindennapi életünk mindinkább elképzelhetetlen digitális technika nélkül, úgy a gyerekjátékok is egyre intelligensebbek. Nem véletlen, a felnövő Y generáció egész kis korban hozzászokik a mikroelektronika áldásaihoz. A New York-i Toy Fair játékvásár újdonságai is ezt mutatják.

Barbie intelligens otthont kapott és drónon lovagol. Az ikonikus babafigurát gyártója újragondolta és egy intelligens lakással „ajándékozta meg". A hanggal vezérelhető babaházban a gyerekek szabályozhatják a világítást, a zuhanyt, a zenét és vezérelhetik a liftet, hogy csak néhány okos megoldással példázzuk a majdnem 300 dolláros (85 ezer forintos) csekélység képességeit. A Hello Barbie álomházban természetesen wifi is működik, jóllehet, egyes szakértők már a korábbi, világhálóra kötött Barbie-változatokat is erősen kritizálták, mondván ezzel a gyerekeket kiszolgáltatjuk az internetes zaklatóknak.

Akárhogy is, a babát előállító játékgyártó-óriás, a Mattel a hangfelismerésre specializálódott startup, a Toy Talk technológiájával vértezte fel intelligens házát, mely hangjelzéssel jelzi, hogy figyel a gyerekek parancsaira, amelyek nem csak közvetlen utasítások lehetnek. Ha például az „itt az idő iskolába menni" – hangzik el, a ház Barbie hangján válaszol, s ennek megfelelően kapcsolnak be az egyes berende­zések.

Ehhez – és a normális drónok árához – képest 60 dolláros semmiség a kis négyrotoros drónon röptetett Barbie, a Barbie Star Light Adventure RC Hoverboard. A „légdeszkázó" játék lányt gazdája egy természetesen rózsaszínű-kék távirányítóval vezérelheti.

 

A mintegy 16 ezer forintos új cukiságra a kedves szülők még takarékoskodhatnak, mert a babaházhoz hasonlóan csak ősszel kezdik árusítani. Egy női drónozókból álló csoport alapítója a Market Watch kérdésére a motorháztetődísz-szerűen a drón tetejére erősíthető babát azzal kommentálta, hogy a Barbie-rajongók ettől érdeklődni kezdenek a tudomány és a technika iránt, és legközelebbi drónjuk talán már nem rózsaszínű lesz. Hogy igaza lesz-e, vagy sem, és az üzleti lejtmenetbe kapcsolt játék plázacica sikere a felszálló drónhoz hasonlóan az újdonságok hatására emelkedni kezd, nem tudni, ám kétségtelen, hogy egy korábbi Barbie-könyv, az „I can be a Computer Engineer" (Informatikus is lehetek) és a hozzá tartozó rózsaszín laptopos, nagymellű baba felháborodást váltott ki, amitől a nyilvános bocsánatkérésre kényszerült Mattel részvényei zuhanni kezdtek. A könyvben az „informatikus" Barbie elmesélte, hogy ő csak a számítógépes játék látványtervéért felelős, a programozást már a „fiúkra bízza".

YouTube

Az amerikai játékcég láthatóan mindent megtesz, hogy kövesse az idők szavát, mert egy háromdimenziós nyomtatót is bemutatott. A ThingMaker segítségével a gyerekek bármiféle játékot vagy kis ékszert kinyomtathatnak, majd – ha ez részekből áll – összerakhatnak, miután egy alkalmazással az iPadjukon, mobiljukon vagy laptopjukon ezeket megtervezik. A nyomtatás a tárgy egyszerűségétől függően néhány perctől akár több óráig is tarthat, amit a gyerek közelről figyelhet. A vélhetőleg nagy sikerű és a korábbi 3D-s nyomtatók bonyolult szoftverjével ellentétben nagyon egyszerűen ­használható ketyere a babaházzal egyenlő áron, ugyancsak ősszel kerül forgalomba.

Tavaly a Csillagok háborúja-remake hatására világszerte a legnagyobb játéksláger az Ébredő Erő Sphero BB-8 kódnevű, mobillal irányítható gördülő droid volt. Idén őszre a 11 centis játékot „életnagyságú", 40 centis változatban is legyártják, és a távirányíthatóság mellett hangra való reagálásra is megtanítják. Követő módban pedig a nevére is hallgató droidkutyaként megy majd gazdája után.

A csúcstechnológia végül a jó öreg gumikacsát is elérte, fejlett változata appalapú interaktív játékokra is képes: bluetooth mikrofonján az ágyban altatódalt dúdol, és még vízzel teli kádba is beletehető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.