galéria megtekintése

Ja, és az időt is mutatja az Apple szuperkarórája

2 komment


Ötvös Zoltán

Április 24-től kilenc országban – Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Hongkong, Japán, Egyesült Királyság és Egyesült Államok – kapható az Apple Watch. De ott is hiába toporognak a boltok előtt a vevők, csak a neten rendelt órákat vehetik át a szerencsések. Új megrendelést több hónapos szállítási határidővel fogadnak el a boltok.

Néhány nappal ezelőtt az Apple hivatalosan is megerősítette, hogy 24-én nem lesz egyik Apple Store-ban sem raktáron az Apple Watch. „Online exclusive” a termék, így ne reménykedjünk a bolti vásárlásban. A szifon.com információi szerint valószínűleg júniusig nem lehet majd egyik Apple Store-ban sem megvásárolni az órát. Az apple.com weboldalon a „The Watch is Coming” felirat látható, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy az Apple tényleg kifogyott a készletből.

Mustra Tokióban. Az órát már tavaly szeptemberben bemutatták, de szabadalmi problámák miatt csak ma kezdik árulni
Mustra Tokióban. Az órát már tavaly szeptemberben bemutatták, de szabadalmi problémák miatt csak ma kezdik árulni
Issei Kato / Reuters

Ha majd lesz, a legolcsóbb Sport óra 349 dollár (38 mm átmérő), illetve 399 dollár (42 mm átmérő) áron vásárolható meg. Az Apple Watch egy kicsit drágább, az ára 549–1049 dollár (38 mm) és 599–1099 dollár (42 mm) lesz. Az arany Apple Watch Edition ára 10 000 dollár, amely csak limitált mennyiségben vásárolható. Európában a legolcsóbb Sport változat 399 euróért lesz kapható (38 mm), ugyanez 42 milliméteres változatban 449 euró lesz. Az Apple Watch változatban a 38 mm-es 649 euró, a nagyobbik változat (42 mm) 699 euró. A legdrágább, a Watch Edition változat 11 ezer eurót kóstál. A cupertinói cég összességében 34-féle különböző Apple-órát ígér.

 

Az Apple Watch – bármilyen hihetetlen – az időt is mutatja. Hívásokat is kezdeményezhetünk vele, ez a funkció persze csak akkor működik, ha velünk van egy iPhone készülék. Az okosórák két nagy problémájából egyet kiválóan megoldott az Apple: a kijelzőt strapabíró zafír kristályüveggel fedték le. A másik neuralgikus problémáról, az akkumulátorról mindössze annyit tudni, hogy az állítólag kibír egy napot, mire tölteni kell.

Az okosóra-őrületet a Pebble indította útjára 2012 tavaszán, amikor pár hét alatt 10,5 millió dollárt, vagyis nagyjából két és fél milliárd forintot kalapozott össze az alapötletére,

egy kijelzős karórára, ami bluetoothon kommunikál az okostelefonnal (vagy a tablettel), és mindenféle értesítést (facebookos és twitteres üzeneteket, e-maileket, SMS-eket, bejövő telefonhívásokat, naptári emlékeztetőket) megjeleníthet.

Az ötletre több nagy gyártó is rákattant, megannyi kisebb és nagyobb cég állt elő saját prototípussal. Az Apple produktuma az előbbi, szinte már zsenánsnak számító tulajdonságokon túl

hangfelismerőt kapott, méri tulajdonosa pulzusát,

vezérli az Apple TV-t, walkie-talkie-ként is használható, és bankkártya-helyettesítő fizetőeszközként is üzemel.

És még az időt is mutatja
És még az időt is mutatja
Robert Galbraith / Reuters

Az érintőképernyős szisztéma különlegessége, hogy a rendszer különbséget tud tenni érintés és nyomás között, a hozzáértők szerint az Apple ezzel a megoldással megduplázta a miniatűr felületen elérhető funkciók számát.

Idén februárban derült ki, hogy nem minden elképzelést tudnak technikailag megoldani, ezért

inkább visszavettek az ígért szolgáltatásokból.

A vérnyomást és a vér oxigénszintjét mérték volna, de a szenzorok által közvetített értékek sok esetben nem voltak elég pontosak. Ráadásul fennállt a lehetősége annak, hogy az illetékes hatóságok közbelépnek, ha a társaság a kapott értékek alapján egészségügyi tanácsokat vagy viselkedési ajánlásokat fogalmazott volna meg. Így végül az óriáscég úgy döntött, hogy ezeket a funkciókat eltávolítja az Apple Watch első változatából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.