galéria megtekintése

Az évszázad vihara letarolta Tajvant, most Kína felé tart

0 komment

NOL

A Meranti gyorsabb, mint egy Forma 1-es versenyautó. A brutális vihar már lecsapott Tajvanra, a következő célpont: Kína.

Az elmúlt évek legnagyobb tájfunja közelít Kína partjaihoz. A Meranti a létező legerősebb, 5-ös kategóriájú, 370 kilométeres csúcssebességű viharrendszer, amely szerdán csapott le Tajvanra.

 
Tajvan déli részén 1500 embert evakuáltak, az iskolák és állami hivatalok bezártak, a repülőjáratokat törölték, a vasúti közlekedés is szünetel.

 

A közösségi médiában terjedő felvételek hatalmas pusztítást mutatnak: az utakon felborult teherautókat látni, több ház tetejét letépte a szél, az utcákon térdig érő víz hömpölyög.

A Meranti nyugat felé halad, és várhatóan csütörtök hajnalban érheti el Kína partjait, ahol már riadóztatták a lakosságot és a mentőalakulatokat - jelentette a CNN.

A Meranti nemcsak a év legbrutálisabb trópusi vihara, könnyen kiérdemelheti az évszázad legerősebb tájfunjának címét is. Az elmúlt száz évben ugyanis még nem mértek ilyen heves széllökéseket, bár a viharok egyre vadabbá váltak a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Az előző rekorder a Patrícia volt, amely tavaly 345 km/órás csúcssebességgel pusztított.

A NASA időjárási műholdja, az Aqua felvételén jól kivehető a hatalmas kiterjedésű tájfun "szeme". A rendszer külső viharfelhői kedd este elérték a Fülöp-szigeteket, de nem okoztak nagyobb károkat.


Fotó: NASA

A Meranti rendkívül heves, kedden 296 kilométer per órás széllökések is mértek, de a CNN szerint a 370-et is elérheti, azaz gyorsabb, mint egy Forma 1-es versenyautó.

Az egész rendszer azonban nagyob lassan, 25 km/órás sebességgel halad Kína felé, miközben folyamatosan gyengül.

A trópusi ciklonok Saffir-Simposon skálája

1-es: "nagyon veszélyes", 119–153 km/órás széllökések kísérik, nem okoz jelentősebb károkat.

2-es: "rendkívül veszélyes", 154–177 km/órás szél, jelentősebb károkat okozhat.

3-as: "pusztító erejű" hurrikán 178–208 km/órás széllökésekel, az építményeket és infrastruktárát is megrongálhatja.

4-es: "katasztrofális erejű" hurrikán, 209–251 km/órás széllökésekkel. Helyrehozhatatlan károkat okozhat a házakban és gázvezetékekben.

5-ös: "katasztrofális erejű" ciklon, ≥252 km/órás széllökésekkel. Az építmények többségét elpusztíthatja a partoktól 5 kilométeres sávon belül. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.