galéria megtekintése

Áprilisi jelenségnaptár

3 komment


Nyusztay Máté

Április a Hold hónapjának ígérkezik, a Naprendszer több bolygója is meglátogatja a Föld kísérőjét. A hónap látványos csillagászati jelenségeit egy gyors meteorzápor tetézi.

Viszonylag ritka jelenségnek számít, hogy egy hónapon belül több bolygó is szorosan a Hold közelében járjon, vagy el is tűnjön égi kísérőnk mögött. Az alábbiakban a hónap leglátványosabb csillagászati jelenségeit foglaljuk össze, a Magyar Csillagászati Egyesület adatainak segítségével.

Április 6: Vénusz-fedés

Délelőtt 10 órakor a Hold a nappali égen elfedi a Vénuszt. A jelenséget nagyobb távcsövekkel lehet észlelni.

 

Április 7: Felkel a "szuperhold"

Az év első "szuperholdja" 7-ére esik, ez lesz az év legközelebbi újholdja. 2016-ban összesen 6 szuperhold lesz, de ez lesz az egyik legszebb mind közül. Általában azt nevezik szuperholdnak, amikor a holdtölte és a holdközelség egybeesik, másként fogalmazva: a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be. Ezúttal tehát rendhagyó szuperholdról van szó, hiszen nem holdtöltekor, hanem újhold fázisra esik. Ilyenkor a Hold látszólagos átmérője 14 százalékkal, fényessége pedig 30 százalékkal nagyobb a szokásosnál. (A kifejezést leginkább asztrológusok használják, a csillagászati jelentősége nincs.)

Szuperhold Brüsszel fölött 2015. szeptember 28-án
Yves Herman / Reuters

Április 11. Megvakul a Bika

Éjfélkor a Hold megközelíti, majd elfedi az Aldebarant, a Bika csillagkép legfényesebb csillagát. A szoros együttállást Magyarországról is láthatjuk, a fedést sajnos nem.

Április 17. Isteni szerencse

17-én este, majd 18-án hajnalban is szép együttállásra van kilátás: ezúttal a Jupiter és a Hold randevúznak.

Április 18. A Merkúr napja

Újabb ritka alkalom: a napközelsége miatt ritkán mutatkozó Merkúr most lesz a legkedvezőbb helyzetben, hogy akár szabad szemmel is észlelhessük. A Merkúr ugyanis most lesz a legnagyobb (keleti) kitérésben: a Naptól, 20 fokra távolodik. A Naprendszer legkisebb bolygója közel két órával később nyugszik a Napnál, így az esti szürkületben a horizont felett kiszúrhatjuk.

Április 21-22. Szórványos zápor

Lássuk be, nem ez lesz az év leglátványosabb meteorzápora, de azért érdemes 21-én este felnézni az égre: ha a telihold el nem lopja a show-t, akkor az óránként 10-20 hullócsillagot produkáló Lyridák meteorraj hálás program lehet. A hullócsillagok látszólag a Herkules és a Lyra csillagkép határa felől érkeznek (ezt nevezik radiánsnak), de az égen bárhol lehetnek felvillanások – persze érdemes a Holdtól minél távolabb nézelődni.

Április 25. Hármas randi

A hajnali órákban újabb ritka együttállás lesz, most a Mars, a Szaturnusz és a Hold kerül közel egymáshoz.

Bolygók láthatósága

Merkúr: Áprilisban lesz a legkedvezőbb helyzetben, mivel a hónap közepén majd' két órával a Nap után nyugszik. A hónap végére láthatósága romlani kezd, de 30-án még majdnem másfél órával megy le a Nap után.

Mars: Lassuló előretartó mozgást végez a Skorpió, majd 3-tól a Kígyótartó csillagképben. Itt mozgása 17-én hátrálóvá válik, és 30-án visszatér a Skorpióba. Éjfél előtt kel, az éjszaka második felében feltűnően látszik a délkeleti-déli égen (a Skorpió, illetve a Kígyótartó csillagképekben keressük).

Jupiter: Ebben a hónapban az éjszaka első felében figyelhető meg az Oroszlán csillagképben, hajnalban nyugszik. A városi fényektől távol érdemes észlelni, hogy legnagyobb holdjainak táncát is kivehessük.

Szaturnusz: Éjfél körül kel, az éjszaka második felében a délkeleti-déli égen látható, a Kígyótartóban.

Vénusz, Uránusz, Neptunusz: A Nap közelsége miatt egyikük sem figyelhető meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.