galéria megtekintése

A jövő üzenete: Hallgass, olvasó!

1 komment


Palugyai István

Kortárs magyar irodalmat népszerűsítő mobilalkalmazás készült a napokban. Az ötlet olyan globális trendet képvisel, mely a kulturális értékeket a legkorszerűbb digitális eszközökön keresztül igyekszik, sok esetben igen sikeresen eljuttatni a fiataloknak.

A műveltség közvetítése a mai világban egyre nehezebb a plázakultúrán és az okostelefonos játékokon felnövő generáció számára. Az ezt a feladatot mégis felvállalók azonban mind több lehetőséget fedeznek fel épp a mobilapplikációkban, röviden: appokban. A technikai haladás nagyon gyors ezen a területen, melyet a különböző területek szakembereinek összefogása és néhány jó ötlet szerencsésen tud kihasználni.

A Hallgass, olvasó! nevű hangoskönyv-applikáció például mai írók műveit tolmácsolja népszerű színművészek előadásában. A Budapest főváros önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál együttműködésében készült alkalmazást a múlt héten a Deák téri ­Földalatti Vasúti Múzeumban mutatták be. Nem véletlenül: a helyszín nemcsak a múlt és jelen kapcsolatát szimbolizálta, hanem igyekezett felhívni a figyelmet az utazás közbeni értelmes olvasás fontosságára. Az új app olyan mai magyar szerzők műveit tartalmazza, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián, ­Tóth Krisztina, Bereményi Géza vagy Lackfi János, és ezeket kiváló színészek, Básti Juli, Kern András, Máté Gábor, Mácsai Pál, Csuja Imre vagy Kautzky Armand, adják elő.

 
Új világ nyílhat a mobilon – akár útközben is
Új világ nyílhat a mobilon – akár útközben is
Thinkstock

A mobilalkalmazás jövőre frissül, így újabb novellák és költemények bővítik a Hallgass, olvasó!-val utazók számára rendelkezésre álló választékot. Az ingyenes, Margó.fm néven futó alkalmazás iOS- és Android-rendszerű készülékeken egy­aránt elérhető.

„A magyar irodalom sokféle, izgalmas és rólunk szól, szeretnénk a karácsonyi időszakban közlekedők számára ezt bizonyítani” – állítják a Budapestet immár ötödik éve, nyaranta irodalmi programokkal átszövő Margó Irodalmi Fesztivál szervezői. Állításukat igazolja, hogy a ­Margó egyre népszerűbb, és idén már a nyári programsorozat mellett egy „őszi különkiadás” is zajlott nagy érdeklődés mellett. A szervezők úgy gondolják, kiemelten fontos, hogy a fesztiválon túl, az év többi napján is könnyen elérhetők legyenek a hazai kortárs írók művei.

Az irodalomkedvelők számára azonban nem csak hangoskönyvappok lelhetők fel a digitális választékban. Ha valaki nem vásárolni, hanem kölcsönözni akar, a könyvtárak appjait keresheti fel. Általában három­féle alkalmazásfajtát találha­tunk. Léteznek katalógusappok, amelyekkel az online adatbázisokhoz férhetünk hozzá. Vannak aztán az úgynevezett kincstárappok, amelyekkel a könyvtárak az archívumuk különleges állományait – például az értékes kéziratokat – teszik hozzáférhetővé, végül az augmented reality- (kibővített valóság-) appok, amelyek a fizikai világból származó információkat online adatokkal kombinálják, mondjuk úgy, hogy a mobiltelefon kameraképében az információk újabb rétegét jelenítik meg.

Műszakilag különbséget kell tenni ezen túl a webalkalmazások és a natív alkalmazások között. Az utóbbiakat egyszer kell letölteni a mobilkészülékre, s működésükhöz nem kell feltétlenül internetkapcsolat, viszont használni tudják az okostelefon vagy a tablet internetfüggetlen funkcióit, az iránytűt, a GPS-t, a kamerát és a mikrofont. Szinte minden könyvtárapp elérhető mindkét piacvezető operációs rendszerre, az iOS-re és az Androidra is.

Most már csak azt kéne elérni, hogy a fiatalok minél nagyobb számban ezeket használják a lövöldözős játékok és a csetelés helyett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.