galéria megtekintése

A 3D-s nyomtatás lehet a meddő nők megmentője

0 komment

P.N.
NOL

A 3D-s nyomtatás technológiája új lehetőségeket nyit meg azok számára, akik betegség miatt elveszítették a petefészküket vagy a korai menopauza tette tönkre családalapítási álmaikat.

Bár a „nyomtatott" petefészek sci-fi-be illő ötletnek tűnik, már tesztelték is nőstény egereken. Az erről szóló tanulmányt a hónap elején publikálták. A kísérletben használt egerek képesek voltak a mű petefészek segítségével egészséges, nemzőképes utódokat kihordani, s mivel a beültetés a hormonális ciklust sem tette tönkre, az anyaállatok szoptathatták is kicsinyeiket.

A kutatók az Endokrin Társaság konferenciáján ismertették eredményeiket ahol elhangzott, hogy ez a technológia egy nap alkalmas lesz arra, hogy teljesen helyre állítsa a nők fogamzó képességét. A meddőségnek számos oka lehet, kezdve a rákos megbetegedéstől a korai menopauzán át a Turner-szindrómáig, de alapvetően a petefészek működésképtelensége áll a háttérben.

A 3D-s nyomtatás technológiája már számos megbetegedett vagy hiányzó emberi szerv pótlásánál szóba jött, a legnagyobb eltérés a használt alapanyagban van. A petefészek esetében úgy találták, hogy a zselatin lehet a legjobb.

 

Az amerikai Northwestern University tudósai már nyomtattak az eredetinek megfelelő formájú vázat ebből az anyagból, mely azért tekinthető biztonságosnak, mert a zselatint olyan fehérje származékokból állítják elő, ami az emberi testben is megtalálható, leggyakoribb vázképző anyag. A nyomtatott petefészek úgy képes ellátni a feladatát, hogy előbb ösztrogéntermelő sejteket, majd petesejteket ültetnek be. A zselatinváz pórusain keresztül a beültetett szerven áthaladó vérből származó tápanyagok is eljutnak a petesejthez.

Az egerekbe beültetett petefészket (csak egyet, a másik természetes petefészek volt) zöld festékkel itatták át, így a világra jött kisegerekben egy speciális lámpa alatt vizsgálva meg lehetett találni a zöld anyagot, ami bizonyította, hogy a nyomtatott szerv segítségével jöttek létre.

A kutatók már készülnek a sertéskísérletekre, hogy mielőtt embernél alkalmaznák a technológiát, időben kiderüljenek az esetleges mellékhatások.

Dr. Monica Laronda, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 3D-s nyomtatás elsősorban azokon a nőkön segíthet, akiknek betegség miatt el kell távolítani a petefészkét vagy sugárkezelés előtt állnak. Az ilyen betegek petesejtjeit még a kezelések előtt meg lehetne menteni, lefagyasztani, majd később a műszervbe visszaültetni.

A londoni Imperial College and Hammersmith Hospital reproduktív endokrinológiai és andrológiai tanácsadója, dr. Channa Jayasena szerint viszont ez a megoldás idővel a meddőséggel küzdő nők széles körének lehet segítségére, köztük azokéra is, akik korai menopauzától szenvednek, mivel a nyomtatott petefészek is képes volt helyreállítani a hormonháztartást. "Ez elméletileg megmenti a fiatalabb nőket attól, hogy hormonpótló gyógyszer terápiát kapjanak" – mondta a szakorvos a Daily Mailnek, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy embereknél nem biztos az az eredmény, ami az egereknél.

A lehetőséget ugyanakkor Channa Jayasena nagyon izgalmasnak találja, mert a nyomtatható petefészek azokat a nőket is kedvezőbb helyzetbe hozná, akiknek donorpetesejtekre van szüksége, hiszen így a saját testükben hordhatnák ki a gyermeket, aki genetikailag felerészt a partnerüké.

David Williams professzor, a Loughborough University egészségügyi mérnöke szerint arra, hogy a 3D-s technológiával nyomtatott belső szervek (beleértve a szívet is) alkalmazása teljesen hétköznapi beavatkozásnak számítson, legalább 15-20 évet kell még várni, a technológia ugyanis még csak kísérleti stádiumban van, ráadásul az is beletelik általában tíz évbe, hogy egy tudományosan biztonságosnak és működőképesnek igazolt eljárás valóban elterjedjen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.