galéria megtekintése

Eldurvult a fideszes üzengetés az FTC hatalmas buktája után

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Az FTC futballcsapatának az EL-selejtezőben elszenvedett, szégyenteljes kettős veresége után a legnagyobb közösségi portálon fideszes korifeusok szóban egymásnak estek, míg a szarajevói „kártyacsata” nyomán az FTC-ultrák a Diósgyőr elleni meccs bojkottját hirdették meg.

Nem könnyű az FTC-drukkerek élete. (Kiké könnyű minálunk manapság?) A zöld-fehérek úgy estek ki a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában, hogy a – finoman szólva – nem különösebben acélos bosnyák Zseljeznicsartól hazai pályán és idegenben is kikaptak,

a három óra alatt egyetlen gólt sem tudtak szerezni, viszont beszedtek hármat.

Thomas Doll német edző a klub hivatalos honlapján így nyilatkozott: „A szégyenteljes játék miatt elnézést kérünk minden Ferencváros-szurkolótól.”

 

A IX. kerületi blama utáni másnapon – hiába, időzíteni tudni kell! – bemutatták a csapat új, a hazai pályán használatos mezét, amelyen az uralkodó zöld és fehér színek mellett visszafogott mértékben a piros is helyet kapott. A híveket ez is megosztotta a különböző portálokon; volt, aki – nem minden gúny nélkül

– inkább a narancsot javasolta.

Az ultrák azt sem tudják megbocsátani, hogy – a beszámolók szerint – az FTC kérésére Szarajevóban is csak szurkolói kártyával mehettek volna be az EL-mérkőzésre a zöld-fehér drukkerek. Tudni kell, hogy a hajdani középparaszthoz hasonlóan ingadozó MLSZ néhány hete úgy határozott: már nem teszi kötelezővé a sok vihart kavaró, aduásznak nem nevezhető lapocska használatát, annak esetleges elrendelését a klubokra bízza. Az FTC ragaszkodott a „kártyajátékhoz”, mint a példa mutatja, külföldön is.

Ebből jó nagy balhé kerekedett, fideszes korifeusok – bejegyzésben legalábbis – egyenesen egymásnak estek. Az ebben az ügyben nem feltétlenül illetékes Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a legnagyobb közösségi portálra azt írta: „Az a csapat, amely harcol a szurkolói ellen, s amely a több száz kilométerre elutazó támogatóit kitiltja, hazazavarja: nem nyerhet!” Mi sem kellett több Deutsch Tamás EU-képviselőnek, az MTK klubelnökének, aki kommentjében ekképpen osztotta ki párttársát:

„Bizony akad szegény, szerencsétlen, uborkafára felkapaszkodott idióta, akinek a futball szépségéről fogalma sincs, aki azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a sportszerűséget. Aki büszkén azt gondolja, ha bunkóbb a legbunkóbb futballhuligánnál, akkor jó fej klubelnök. Pedig csak egy szánalmas lájkkurva. Igazi, tőről metszett lila majom. Aki nem nyerhet!”

A stílusról nem nyitnánk vitát, csak annyit jegyzünk meg halkan: Wintermantel párttárs nem klubelnök...

Miközben áll a bál, kerestük a Ferencvárost, ahol Volly György kommunikációs igazgató írásban kérte kérdéseinket. Feltettük azokat: 1. Az FTC valóban szurkolói kártyához kötötte, hogy a Szarajevóba utazó drukkerek jegyet vegyenek az EL-visszavágóra, s azt is kérte az ottani rendőrségtől, hogy már a város határától fordítsa vissza a szurkolókat? 2. Ha igen, akkor az a magyarázat, hogy a klub az esetleges szurkolói botrányokozás miatt el akarta kerülni az újabb UEFA-szankciókat? 3. Mi a hivatalos álláspont e hírrel kapcsolatban, hogy a FradiMob elnevezésű portál arra kéri a drukkereket, hogy bojkottálják a vasárnapi Diósgyőr elleni meccset?

Thomas Doll edző szerint az FTC játéka szégyenletes volt
Thomas Doll edző szerint az FTC játéka szégyenletes volt
Fehiim Demir / MTI/EPA

Válasz mostanáig nem érkezett. Időközben a Dehir.hu portálon megjelent Kósa Lajosnak a nyilatkozata, miszerint „új, szurkolóbarát szabályozási rendszerre van szükség a sportrendezvényeknél, mert a jelenlegi egyenesen nézőriasztó”. A Fidesz alelnöke, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke szerint szeptemberben jogszabály-módosítási javaslatcsomagot terjesztenek a parlament elé, ugyanakkor – mint említette –azt is szeretnék elérni, hogy a biztonság ne csökkenjen a pályákon.

Gáz van

Újra az FTC kiemelt szponzora a Főgáz – tette közzé a reklámszpotokban a nemzeti közmű zászlóshajójának nevezett állami gázszolgáltató. A támogatás mértékéről nem adtak tájékoztatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.