galéria megtekintése

Vigaszágon a magyar dzsúdósok, az erő nem elég a víváshoz

0 komment

MTI

Karakas Hedvig és Ungvári Miklós is kikapott a negyeddöntőben, így mindkét cselgáncsozónk a vigaszágon folytathatja a riói olimpián. Sidi Péter az ötödik helyen végzett légpuskában, Márton Anna tizedik lett női kardban, az ökölvívó Harcsa Zoltán bejutott a nyolcaddöntőbe.

Az 57 kg-os Karakas Hedvig kikapott harmadik mérkőzésén, ezzel a vigaszágra került hétfőn a riói olimpia cselgáncstornáján. A 2012-es londoni játékokon ötödik dzsúdós a türkmén Rusana Nurjavova és a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard után a hazai közönség előtt szereplő, világbajnok Rafaela Silvával szállt szembe, akit eddig egyszer legyőzött, háromszor viszont kikapott tőle. Ötödik összecsapásukon a brazil vazaarival nyert. A 26 éves, világbajnoki harmadik Karakas a vigaszágon a tajvani Lien Csen-linggel találkozik, magyar idő szerint 20.30 óra után.

Karakashoz hasonló utat járt be a 73 kilogrammos Ungvári Miklós, aki a portugál Nuno Saraiva és a holland Dex Elmont után az idén Európa-bajnok azeri Rustam Orujovval találkozott, akit eddig egyszer megvert, kétszer viszont kikapott tőle. A negyedik meccset is az azeri nyerte, méghozzá vazaarival. A 35 éves, Londonban ezüstérmes ceglédi dzsúdósra a bronzéremig tartó vigaszágon elsőként az amerikai Nicholas Delpopolo vár, akit legyőzött eddigi egyetlen mérkőzésükön.

A 75 kilós Harcsa Zoltán nyolcaddöntőbe jutott az ökölvívótornán. A Vasas 23 éves versenyzője, aki Londonban a pontszerző ötödik helyen végzett, a három bíró közül kettőnél megnyerte a türkmén Arslambek Achilov elleni mérkőzését, egynél elvesztette, azaz megosztott pontozással lépett tovább. Harcsára a 16 között a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár, akivel pénteken küzdhet majd meg.

 

A nyolcaddöntőben, 10. helyezettként fejezte be szereplését a kardozó Márton Anna. A venezuelai Alejandra Benitez Romero legyőzése után a francia Manon Brunet-vel vívott, és az asszó első fele alapján úgy tűnt, folytathatja majd a versenyt. A kezdeti bizonytalankodás után jól mozgatta ellenfelét, jó ütemben lépett hátra, ha arra volt szükség, csuklóvágás is összejött neki, ennek eredményeként pedig 8-5-re elhúzott. Az egyperces pihenő után viszont nagyon megváltozott az asszó képe, Márton sorozatban öt tust kapott. Ebben a szakaszban bizonytalan volt, nem tudta, milyen akcióval lehetne hatékony, és bár 8-10-es állásnál szólt, amikor a neki megítélt találatot az ellenfélnek írták be, de 9-10 után megint a nála egy évvel fiatalabb, húszéves Brunet vívott határozottabban. Három francia tus következett, innen pedig a magyar kardozó már nem tudott visszakapaszkodni.

"A legnagyobb baj az volt, hogy nem voltak akcióim. Az erőmben bíztam, de ez nem elég ehhez a sportághoz. Nagyon csalódott vagyok, ennél sokkal többet akartam elérni" - nyilatkozott a tavaly vb-bronzérmes, idén Eb-második Márton, aki a világranglista negyedik helyezettjeként érkezett első olimpiájára.

Sidi Péter ötödik helyen végzett légpuskában. A Komárom Olympia SE 37 éves klasszisa a 60 lövéses alapversenyből fantasztikus utolsó lövéseivel került be a legjobb nyolc közé. A végletekig kiélezett alapverseny után azt nyilatkozta, hogy ez a döntős formátum szerencsejátéknak is beillik, de reméli, hogy most neki kedvez majd - az általa egyébként nem kedvelt - rendszer.

A finálét mindenki a nulláról kezdte. Az első három lövésre két és fél percük volt a versenyzőknek. Sidi 10,3-mal kezdett, majd 9,9-cel folytatta, s 10,6-tal zárt. A feszültség mindenkinek a teljesítményén meglátszott, sok volt a hiba, így Sidi a kilencese ellenére is holtversenyben vezetett ekkor. Az újabb hármas szériában 10,3 és 10,8 után 9,8-at talált, de még így is az első helyen volt, mindössze egy tizeddel. A hatodik lövés talán kicsit megzavarhatta a magyart, aki hetedikre 9,6, nyolcadikra pedig 9,2-et ért el. Ezzel egészen a hetedik helyig csúszott vissza, így ugyan folytathatta a versenyt - a nyolcadik kiesett -, ám nagy hátrányba került a legjobbakkal szemben.

A folytatásban két körönként búcsúzott egy-egy puskás, Sidi pedig láthatóan megtalálta a helyes irányt, 10,4-es és 10,5-ös lövésekkel a kieső hetedik pozícióból az ötödikre lépett fel, majd a 11. és 12. kísérlete 10,6 és 10,1 volt, s maradt ötödik. Ekkor biztossá vált, hogy karrierje legjobb olimpiai eredményét éri el, ugyanis korábban kétszer volt hatodik, ám az is valószínűnek tűnt, hogy az ötödiknél nem fog tudni előrébb lépni, mivel az ekkor negyedik Niccolo Campriani közel egy egész körrel volt előtte. Tizenharmadikra azonban az olasz nem lőtt jól, Sidi pedig 10,5-es eredményével négy tizedre megközelítette őt, s már nem tűnt elérhetetlennek a magyar számára, a 10,1-es 14. lövésével viszont az előzés elmaradt: Sidi Péter 142,7 körös eredményével, a finálé negyedik kiesőjeként az ötödik helyen zárt.

"Az alapversenyben nagyot küzdöttem, hogy döntőbe kerüljek, itt pedig leginkább arra kellett figyelnem, hogy lássam a céltáblát a fényviszonyok miatt" - mondta az MTI-nek Sidi Péter. "Sajnos volt egy rossz lövésem, ami után már kapaszkodnom kellett. Az én szempontból se nem jó, se nem rossz ez az eredmény, a döntőbe jutással persze elégedett vagyok. Remélem, hogy a szövetségnek ez a két szerzett pont sokat fog jelenteni. Még van két számom, a fekvőre nem lehet ígérni, vagy tippelni, összetettben viszont fináléba szoktam kerülni a nemzetközi versenyeken, most is ezt szeretném. A célom, hogy érmet szerezzek itt."

A számot - melyben Péni István a 13. lett - Campriani, a kisöbű szabadpuska összetett verseny londoni bajnoka nyerte meg, miután az utolsó lövései nagyon pontosak voltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.