galéria megtekintése

A vegyes páros, amelyik uralhatja Európát

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Hétfőn kezdődnek Berlinben az Európa-bajnokság medencés úszóversenyei, melyeknek – jó szokásuk szerint – főszereplői lehetnek a magyarok. Munkatársunk a klasszisok közül kettővel, a routinier Cseh Lászlóval és a tízszámos Hosszú Katinkával készített interjút az elutazás előtt. Mindkettő győzni ment a német fővárosba...

Úszás a takaró alatt

Van, amire még Cseh is csak hazai vizeken képes - Balogh László / Reuters

Álmodott már a berlini kontinensviadallal?

Ezzel az Eb-vel konkrétan még nem, viszont úszással, versenyzéssel kapcsolatos álmaim rendszeresen vannak – mondja Cseh László. – Nem valami kellemesek, hiszen takaró van rajtam, és akármennyire próbálok is úszni, ez vízen kívül nem nagyon megy.

A medencében viszont annál inkább: 2004 óta minden Európa-bajnokságon legalább két aranyérmet nyer, ilyen medál összesen tizenegy lóg a vitrinjében.

Remélem, most is meg tudom mutatni, hogy sokra vagyok képes, bár volt néhány dolog a felkészülés során, amelyet utólag talán másként csinálnék.

 

A 400 vegyes már nem szerepel a műsorán. Hiányzik majd?

Persze biztosan, de úgy gondolom, jó döntést hoztam akkor, amikor kihagytam a programomból. Bár a négyszáz vegyes mindig magabiztosságot adott – megmutatta ugyanis: az erőnlétemmel minden rendben –, nem akartam, hogy a többi szám rovására menjen.

Melyik a legkedvesebb Európa-bajnoki élménye?

A hazai közönség előtt úszni. A szurkolók nagyon nagy pluszt tudnak adni... Azt a programot, amelyet a két évvel ezelőtti, Európa-bajnokságon, Debrecenben megkockáztattam – például: 200 vegyes döntő előtt 200 pillangó középfutam –, most, Berlinben biztosan nem merném vállalni.

Azt mondta: Berlint illetően nem szeretne jóslatokba bocsátkozni. Mikor lesz elégedett?

Ha úgy jövök ki a medencéből, hogy mindent kiadtam magamból, és a képességeimnek megfelelően versenyeztem. Ha e mellé még győzni is tudnék...

Rapper a parton

Sok összecsapás, több esély? - Mohammed Dubbous / Reuters

Van szám, amelyik kiemelkedően jól ment az előkészületek során?

A fő számaimon kívül – amelyekben én tartom az Európa-csúcsot – mindegyikben sikerült egyéni rekordot úsznom – említi Hosszú Katinka. – Persze az ember nem dönthet minden hétvégén Európa-csúcsot... A kétszáz és a négyszáz vegyesre nagyon készülök, ez a kettő fontos nekem. De kíváncsian várom például, hogy száz háton hogyan úszom majd.

Nem fél, hogy szétforgácsolódik?

Rizikót kell vállalnia az embernek, hogy olyat érhessen el, amilyet előtte még senki. Abból nem lesz probléma, hogy nem tudom majd kihozni magamból a maximumot. Ráadásul ha valamelyik szám nem sikerül jól, ott a következő, ezért inkább megnyugtat, hogy tíz számban állok rajthoz. Így nekimenni a versenynek talán jobb is, mint azt érezni: vagy ez az egy összejön vagy semmit sem nyerek.

Mi ad még nyugalmat? Amikor először kivonul? Amikor először beugrik a vízbe?

Nem 8 mérföld,
Nem 8 mérföld, "csak" pár száz méter
Murad Sezer / Reuters

Az a legjobb, ha letudom az első versenyszámomat – lehet az előfutam is –, és minden rendben van. Hiába úsztam már le százezerszer a négyszáz vegyest – most az lesz az első versenyszámom az Eb-n –, a jó kezdés igazolja, hogy a felkészülés alatt nem szúrtunk el semmit, sínen vagyunk.

Hogyan összpontosít közvetlenül a versenyek előtt?

A 2010-es Eb-n a Margit-szigeten beleestem abba a hibába, hogy nem hallgattam zenét az első versenyszámom előtt. Kimentem, és hallottam a nevemet innen is, onnan is; rá kellett jönnöm, hogy ez zavar a koncentrációban. Azóta visszatértem a muzsikahallgatáshoz.

Mégpedig?

A kemény rapet kultiválom: Kanye West, 50 Cent, Eminem... Azért szeretek ilyesmit hallgatni, mert önbizalmat ad. Beképzelt, gazdag előadók, akik úgy érzik, uralják a világot. Jó egy kicsit átvenni ebből a mentalitásból. A jelek szerint működik...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.