galéria megtekintése

Vasárnapi vendégek

Brazília csak néz, hogy a döntőt Argentína és Németország vívja a Maracanában

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.


Hegyi Iván Rio De Janeiro
Népszabadság

Főpróbát tartottak pénteken Rióban a döntőre, de nem az argentinok meg a németek, hanem a biztonsági és a fegyveres erők és nem is annyira a Maracana körül várható brazil–argentin összecsapások miatt, hanem azért, mert huszonöt állam- és kormányfő jelezte érkezését a vasárnapi csúcstalálkozóra.

Angela Merkel biztosan itt lesz, argentin kolleginája – ha szabad ezt mondani –, Cristina Kirchner viszont nem utazik Buenos Airesből Rio de Janeiróba.

a 7-1 tényleg nagy veszély, mert ilyen találkozó nemhogy öt napon, de feltehetően ötven éven belül sem ismétlődhet meg


Ahogyan én látom, az utcai harcok miatt nem kell különösebben aggódni, a Brazíliát „megszálló” argentin drukkerek túlnyomó többsége eddig gondtalanul élvezhette a számára gyönyörű világbajnokság minden örömét. (Argentínának soha ennyire szép nem volt Brazília.)

 

Belo Horizontétól például úgy búcsúztam el, hogy „Messi” szállt fel az autóbuszra – azaz egy argentin szurkoló tűnt fel halványkék-fehér mezben, rajta a bálvány nevével –, ám a helyiek rá sem hederítettek, pedig akár provokációnak is felfoghatták volna az efféle megjelenést.

Nem vették annak, amúgy meg nyilvánvaló, hogy ha az idegen a legcsekélyebb mértékben is tartott volna bármiféle incidenstől, akkor nem mer ebben a szerelésben mutatkozni, nem hívja ki a sorsot maga ellen. „Messiből” Rióban is akad, méghozzá több tízezer, az argentin drukkerek létszámát pillanatnyilag hetvenezerre becsülik. (De hol van még a meccs!) Ha mindegyiküknek lenne jegye, akkor már most megtöltenék a Maracana stadiont. De többségük csak a Copacabana kivetítőin látja majd a döntőt; speciel az sem rossz hely – már, ha eláll a csütörtök óta egyfolytában szakadó eső –, és még kevésbé rossz érzés, feltéve, hogy a dél-amerikaiak nyernek...

Ám ez a kevésbé valószínű. A futball hetedik csodája, a múlhatatlan 7-1 és minden idők legfeledhetetlenebb 401 másodperce után –ily rövid idő alatt helyezett el négy gólt nem Afganisztán, nem is Antigua és Barbuda, hanem Brazília válogatottjának hálójában a német csapat – az egész világ, Argentína kivételével persze, úgy véli: a modern idők Wundermannschaftját nem lehet feltartóztatni. (Ebben egyébként Brazília is bízik, mert ha az argentin válogatott ünnepelne a riói arénában, az újabb tőrdöfés lenne az amúgy is súlyosan sebzett itteni szívekbe.)

Fotó: Sergio Perez / Reuters

Joachim Löw szövetségi kapitány azonban egyre csak azt hajtogatja: „Senki nem érezheti legyőzhetetlennek magát. Ha mégis így tesz, alighanem veszít.” Paradox módon a 7-1 tényleg nagy veszély, mert ilyen találkozó nemhogy öt napon, de feltehetően ötven éven belül sem ismétlődhet meg. A brazil futballban száz esztendő kellett hozzá, hogy egyszer előforduljon, bár a vendéglátók azt mondják: kellett a halálnak. Azaz a következő mérkőzés feltétlenül nagyobb erőpróba lesz, mint amilyen az impozáns Café Brasilból egyszeriben düledező pótkávéházzá silányult, felfoghatatlanul indiszponált selecao ellen elért habkönnyű siker volt.

Ám a földön maradni talán még a döntőnél is nehezebb, mert a német játékosok folyamatosan azt hallják-olvassák magukról, hogy „karneválcsapat”, melyre újabb „európai szamba”, ha nem éppen „Spaziergang” (séta) vár, vagyis sokan azt a hangulatot árasztják, amelyet az Illés zenekar keltett odahaza 1966-ban a Nyári mesével. De Martin Demichelis, az argentinok védője már megüzente: „Felvételről többször megnéztük a német–brazil első félidejét.Megnyugtató volt abból a szempontból, hogy ilyet többet nem lát senki.”

Alejandro Sabella szakvezető szintén megjegyezte: „A 7-1 nem lehet kiindulópont, az nem normális eredmény.” Az argentin kapitány viszont a rendes kerékvágás híve. Alapvetése szerint kettőben hisz: az alázatban és a munkában. (Nálunk nem menne semmire.) Ennek eredménye a tökéletesen fegyelmezett csapatjáték és az utolsó tangó Rióban. A „sabellano” stratégia nyomán Argentína elfelejtette a 2001-es válságot, a leértékelést, a politikai korrupciót, az előző öt világbajnokság összes hibáját és keservét.

A huszonegy éves nyeretlenséget azonban még nem szakította meg – felnőtt tornán legutóbb 1993-ban, a Copa Americán aratott diadalt –, de ha olyan hideg fejjel és szisztematikusan játszik, mint idáig, akkor ellensúlyozhatja, hogy ellenfele a valaha volt legjobban és legfinomabban futballozó német csapatok egyike, amely a labdát minden korábbi Nationalelfnél többet birtokolja, miután felsőfokon elsajátította a rövid passzos játékot. Abban persze Messi sem „gyenge”, és ahol ő van, ott minden megtörténhet...

Rio de Janeiro emblémái
Rio de Janeiro emblémái
Ricardo Moraes / Reuters

Ám az argentin gárda korántsem one man show-val került a döntőbe, amelyet huszonnégy év után „játszanak újra”. Németország együttese 1990-ben nyert legutóbb világbajnoki címet, Argentína válogatottja akkor volt mindmáig utoljára vb-döntős. Négy évvel korábban hasonló szereposztásban mérkőztek az aranyért. A közös vonás a huszonnyolc esztendővel ezelőtti és a mostani argentin csapatban a nagy M: Maradona, illetve Messi. Az Azték stadionban az „isteni Diego” a csúcsra vezette társait... A döntőt júniusban rendezték, ahogyan az 1978-ast is. A hatodik hónap tehát a kétszeres világbajnok Argentínáé.

A hetedik viszont... A németek úgy nyerték mindhárom eddigi aranyukat, hogy a csúcstalálkozót 1954-ben, 1974-ben és 1990-ben is júliusban tartották. Ráadásul Thomas Müllernek, Klosénak vagy az új világsztár Kroosnak most kiváltképp szerencseszáma a hetes. A nyolcas is az lehet, ha a németek győznek, merthogy – örök listavezetőkként – nyolcadszor finalisták. Az argentinok ötödször játszanak az elsőségért, s eddig „döntetlenre” (2-2) állnak, vetélytársaik pedig 4-4-re „egyenlíthetnek”.

Javier Mascherano, az argentin kulcsfigurák egyike (van még: Messin kívül a sérüléséből talán fel épülő Di Maria vagy „II. Sergio ”, a Goycoecheát idéző Romero kapus) azt mondta: „Életem legfontosabb mérkőzése következik.” Akarva-akaratlan minimum huszonkét, maximum huszonnyolc labdarúgó nevében beszélt. De nem a nagy szavak embere, mert arra a kérdésre, hogy miként kell játszani a németek ellen, így felelt: „Türelemmel.”

Ezek szerint sokat számítana, ha azt ugyanúgy nem vesztené el az argentin együttes, mint Sabella a humorérzékét. „Nem tudom, mi lesz a döntőben – említette –, de annyit már elértünk, hogy nem kell találkoznunk a brazilokkal.” Tényleg: szombaton – a harmadik helyért a holland csapattal szemben – Brazília válogatottja is pályára lép. És?

ARGENTÍNA-NÉMETORSZÁG

Döntő, Rio de Janeiro, vasárnap, 16 (magyar idő szerint 21). Jv.: Rizzoli (olasz).

Argentína: Romero (53-szoros válogatott) – Zabaleta (42), Demichelis (40), Garay (24), Rojo (27) – Biglia (24), Mascherano (104), Perez (9) vagy Di Maria (52) – Messi (92), Higuain (42), Lavezzi (36).

Németország: Neuer (51) – Lahm (112), Boateng (45), Hummels (35) vagy Mertesacker (103), Höwedes (27) – Müller (55), Khedira (51), Kroos (50), Schweinsteiger (107), Özil (61) – Klose (136).

Útjuk a döntőig. Argentína: Bosznia-Hercegovina 2-1, Irán 1-0, Nigéria 3-2, Svájc 1-0, Belgium 1-0, Hollandia 0-0 (11-esekkel 4-2). Németország: Portugália 4-0, Ghána 2-2, Egyesült Államok 1-0, Algéria 2-1, Franciaország 1-0, Brazília 7-1.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.