galéria megtekintése

Usain Bolt újra felállt a világ tetejére, és most már soha nem jön le onnan

0 komment

NOL

A jamaicai sprinter a 4x100-as váltóval is aranyérmet nyert Rio de Janeiróban, a 100 és a 200 méteres síkfutás után a harmadik számban is megvédve az olimpiai bajnoki címét. Ilyet még senki nem tett, és a belátható jövőben valószínűleg nem is fog. Ugyanannyi olimpiai aranyérme van, mint az atlétika másik nagyjának, az amerikai Carl Lewisnak.

A jamaicaiak az Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade, Usain Bolt kvartettel álltak fel. Nem kezdték jól, Powell beragadt a rajtnál, és a váltásaik nem voltak jók, látszott, mennyire kínosan ügyelnek, hogy ne rontsák el. de Bolt az utolsó százon mindenkit lefutott, 37,27-nél ért célba. A világcsúcsot is a jamaicaiak tartják 36,64-gyel.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A jamaicai sprinter ezzel megcsinálta, amit még senki nem, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni után 100 és 200 méteres síkfutás után a harmadik számban is olimpiai bajnoki címet nyert, a kilencedik olimpiai aranyát szerezve meg. Ezzel a „tripla triplával” Boltnak ugyanannyi aranyérme van, mint az atlétika amerikai legendájának, Carl Lewisnak és a finn hosszútávfutónak, Paavo Nurminak. „Most sokáig fent maradok és ünnepelni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez  lesz, amikor elkezdtem az egészet” – nyilatkozta a döntő után.

 

Némi meglepetésre a jamaicaiak mögött 37,60-nal Japán végzett a második helyen. Négy századmásodperccel előzték meg azokat a kanadaiakat, akiké azért lehet a bronzérem, mert szabálytalan váltás miatt a Justin Gatlinnal és Tyson Gayjel kiálló  amerikaiakat diszkvalifikálták. Az amerikaiak amúgy két századdal a japánok mögött értek célba.

Fotó: David Gray / Reuters

Bolttal amúgy nem tesz jót, hogy ekkora fölénnyel utasít maga mögé mindenkit, legalábbis csak elkézelni lehet, hogy milyen időket futna, ha lenne mellette mérvadó versenytárs, aki hajtaná, és így ő nem vigyorgással és melldöngetéssel foglalkozna a végsőkig történő erőfeszítés hrelyett. A jamaicai sprinter világcsúcsnak még csak a közelében sem járt ezen az olimpián. Százon 9,81-gyel, kétszázon 19,78-cal lett az első, messze elmaradva a százon és kétszázon is általa tartott rekordtól, 9,58-tól, illetve 19,19-től.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

És ez már csak azért is fájó,mert most, hogy Boltnak mind a három számban másodjára is sikerült az olimpii címvédés, már deklaráltan csak egy nagy célja van, mégpedig 19 másodperc alatt futni kétszázon, amely nem melleesleg a kedvenc száma is. Ideje ez utóbbira nincs sok. Bár az edzője és most vele futó Blake is győzködi, hogy a 2020-as tokiói olimpián is álljon rajthoz, amikor már 34 éves lesz, februárban bejelentette, hogy nem fog indulni, a 2017-es világbajnokság lesz az utplsó nagy versenye. Már nem úgy regenerálódok, mint régen – magyarázta ezt a második riói aranyéreme elnyerése után. „Usain halhatatlan. Meg fogom győzni, hogy térjen vissza 2020-ban” – kontrázott erre Blake.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.