galéria megtekintése

Tüllszoknya és edzőcipő

2 komment


Csepelyi Adrienn

Húszezernél is több résztvevő indult el a hagyományos fővárosi futóeseményen, a Vivicittán.

A nyolcéves Péter komolyan elgondolkodik a kérdésen: hogyan jut eszébe valakinek ennyi idősen benevezni egy hét kilométeres futóversenyre? Míg édesanyja rögzíti rajtszámát a pólójára, Péter némi megfontolt hallgatás után kiböki: „Szeretek futni.”

57 nemzetből érkeztek a futók Budapestre
57 nemzetből érkeztek a futók Budapestre
M. Schmidt János / Népszabadság

Olyan egyszerű a válasz, hogy nem is érti, mit kell ezen magyarázni. Fut ő is, szülei, de még az öccse is, aki a 3,2 kilométeres távot szemelte ki magának. A Takács család sportosságára aztán igazán nem lehet panasz. Szívmelengető látni, milyen sokan vannak ezzel ugyanígy a 29. Vivicitta városvédő futáson, amely a maga 20 750 indulójával a tavasz legnagyobb hazai futóeseménye.

„Egyharmadnyival többen vagyunk, mint tavaly” – büszkélkedik Kocsis Árpád főszervező, a Budapest Sportiroda vezetője. – Ezzel ez az ország történetének második legnépesebb futóversenye a tavaly őszi maraton után. Hétszázhetven településről érkeztek futók itthonról, rajtuk kívül pedig ötvenhét nemzet ezeregyszáz külföldi versenyzője teljesíti a különféle távokat.

 
57 nemzetből érkeztek a futók Budapestre
Húszezer ember árasztotta el a várost
M. Schmidt János / Népszabadság

A tíz kilométeres verseny rajtjához közeledve feltűnő párost pillantunk meg: Eszter és Barbara rózsaszín tüllszoknyában, tündérszárnyakkal, pirospozsgás arccal ballag hazafelé. Nyakukban a félmaratont teljesítőknek járó, rózsaszín szalagos érem. Illik a szettjükhöz.

Mint kiderül, a varázsruha csak a móka kedvéért került a lányokra, ám az érem nagyon is komoly: Eszter születésnapját ünnepelték egy jóleső futással. Az egyenes terep szinte meg se kottyant nekik, hét közben ugyanis a steptilt nevű edzésformának hódolnak, ami annyit tesz, hogy a Tabán lépcsőin végeznek különféle gyakorlatokat – őrületes intenzitással.

Vanja egyike azoknak, akik élénksárga, saját nevükkel ellátott pólóban futnak. Zágrábból érkezett, a Perpetuum Mobile elnevezésű futóklubbal. Az intézmény afféle iskolai szakkörként indult, ám akkora érdeklődés övezte, hogy egyesületté kellett bővíteni. Jelmondatuk: „Fél év alatt félmaraton!”

Bárki csatlakozhat a szervezethez, amelyben a rendszeres közös futások élményén túl tanácsokhoz is juthat teljesítménye növeléséhez, ahhoz, hogy hat hónap alatt zökkenőmentesen elérje a húsz kilométeres táv megtételéhez szükséges erőnléti állapotot.

Amúgy sokan érkeztek Zágrábból a budapesti Vivicittára, amely a helyszín miatt – a Margit-szigeten éppen virágba borultak a fák és az orgonabokrok – igazán lenyűgöző versenynek számít.

Így gondolja ezt Pohner Gyula is, úgyhogy a félmaraton után még teljesítette a tíz kilométeres távot is, hogy társai – Edina, Zsuzsa és Norbi – számára „húzóerőként” szolgáljon. Ők mind a bajai FuTeam SE tagjai, mottójukat – „Ismerd meg határaidat, de ne elégedj meg velük!” – igen komolyan veszik.

57 nemzetből érkeztek a futók Budapestre
A mezőny a Szabadság hídon
M. Schmidt János / Népszabadság

A Vivicitta könnyed átmozgató edzésnek tetszik ugyanis nagy küldetésükhöz, a Stafétamaratonhoz képest, amelynek keretében hat bajai és tizennyolc drezdai sportember hat nap alatt futva jut el a Bajától hozzávetőleg hétszáz kilométerre fekvő Salzburg városába. Hiába: ha az ember egyszer belelendül…

A Vivicittán kiemelt szerepet kap a jótékonyság is. Az UNICEF az idén először van jelen a versenyen: a szervezet képviselői 100-as számmal ellátott, élénkkék pólójukban messziről kiszúrhatók a tömegben. A százas a nemes célkitűzést, a „teljes immunitást” jelképezi: a jótékonysági futásból befolyó összeggel az UNICEF közelebb kerülhet ahhoz, hogy a Föld valamennyi kisgyermeke megkaphassa a legszükségesebb védőoltásokat.

D. Tóth Kriszta a szervezet jótékonysági nagykövete, versenyzésével pénzt gyűjt az interneten. „Pedig a futás nem az én műfajom. Úgy is mondhatnám: gyűlölök futni, ám ha nemes ügyről van szó, természetesen számíthatnak rám. Maga a verseny óriási buli, ráadásul én gyerekekkel együtt szaladok majd. Nagyon boldog vagyok, hogy vállalásomat túlteljesítettem: száz helyett százhúszezer forintot sikerült gyűjtenem az ­UNICEF számára. Úgyhogy azt mondom, a távot akár pókjárásban, három kölyökkel a hátamon is lefutom!”

A félmaraton győztesei. Férfiak: Berecz Lajos (Mezőtúr). Nők: Földigné Nagy Judit (Futóbarátok Egyesület).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.