galéria megtekintése

Törököt fogott a MOB

2 komment


Fekete Gy. Attila

Elvileg szóba se kerülhetne a Magyar Olimpiai Bizottság február 6-ra összehívott ülésén Budapest esetleges olimpiai jelentkezése, miután csütörtökön Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését: a MOB 2012. februári közgyűlésének minden döntését hatályon kívül helyezték. Ami azóta történt, nem jogszerű. A MOB szerint az.

– Ha negyedannyi energiát mozgósított volna a MOB a 2012. február 26-án elfogadott alapszabály rendbe tételére, mint az én leállításomra, akkor most nem itt tartanánk – mondta lapunknak dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, ügyvéd, miután csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen neki adott igazat a Magyar Olimpiai Bizottság ellen indított perben.

Török szerint az alapszabálhemzseg a jogsértésektől, a közgyűlést pedig szabálytalanul hívták össze
Török szerint az alapszabály hemzseg a jogsértésektől, a közgyűlést pedig szabálytalanul hívták össze
Teknős Miklós / MTI

Török már el sem ment a szóban forgó közgyűlésre, mivel számára nyilvánvaló volt, hogy azt szabálytalanul hívták össze. Nélküle is elfogadták az új alapszabályt, annak ellenére, hogy Török szerint hemzsegett a jogszabálysértésektől.

– Nemcsak én állítom ezt – jegyzi meg az ötkarikás aranyérmes. – A MOB-nak a szűk három év alatt tizenhárom alkalommal kellett kisebb-nagyobb mértékben módosítania saját alapszabályzatát bírósági, illetve ügyészségi felszólításra. S még mindig nem került ki belőle az összes hibás és jogsértő rendelkezés. Pedig azóta több közgyűlést is tartott a bizottság.

 

A toldozgatással-foltozgatással az az alapprobléma, hogy már magának az alapszabályt elfogadó közgyűlésnek az összehívása sem volt jogszerű. A többi pedig már ebből következik: ha nem szabályosan hívták össze a közgyűlést, akkor annak döntései érvénytelenek. Köztük az a verdikt, amellyel 162-ről 240-re növelték a közgyűlési tagok létszámát. S persze az összes többi, a MOB szervezeti struktúráját érintő határozat is.

Az elmúlt közel három évben a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése meg sem kísérelte kijavítani a hibákat. Inkább „elérte", hogy visszahívja őt az Olimpiai Bajnokok Klubja a MOB-ból. A bizottság vezetése nyilván úgy okoskodott: a kizárással megszűnik Török MOB-tagsága és vele a joga arra, hogy perelje a testületet a fent említett döntései miatt. Ám a grémium megfeledkezett arról, hogy Török 1995-ben NOB-érdemrendet kapott Juan Antonio Samaranch-tól, így tiszteletbeli tagként továbbra is a MOB tagja maradt. Ám e minőségében már csak az őt személyében érintő kérdésekben perelhette a Magyar Olimpiai Bizottságot.

A MOB azonban biztosra akart menni. Török visszahívása után bejelentkezett a bíróságnál az olimpiai bajnok kajakos – jelenlegi szövetségi kapitány – Storcz Botond azzal, hogy olimpikonként ő lép Török helyére.

Csakhogy a polgári eljárásjog efféle helycserét csupán akkor enged meg, ha a per elindítója meghal, vagy ha írásban hozzájárul szerepének átvételéhez. Török él, és nem járult hozzá, hogy bárki is a helyébe lépjen.

– Többször felajánlottam Borkai Zsolt elnök úrnak, hogy segítek rendbe tenni az alapszabályt meg amit még kell, s azt mondtam: hagyjuk a pert! Mindannyiszor elutasított – állítja Török, aki szerint a hibák között vannak a ma már szokásosnak mondható kapkodásból, erőszakos, ellentmondást nem tűrő, hozzá nem értő jogalkotásból eredők és olyanok is, amelyeket azért „követtek el", hogy kellő számú „szimpatizánssal" töltsék fel a 162-ről 240 tagúra duzzasztott testületet.

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteken közleményben utasította vissza azt az állítást, hogy az elmúlt három évben törvénytelenül működött volna. A MOB-nak nem kell megismételnie a 2012. február 26-i közgyűlését, erről a Fővárosi Ítélőtábla nem rendelkezett. A Török Ferenc által megtámadott közgyűlés határozatait – a 2012. április 22-i közgyűlés határozataival együtt – a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2013. május 24-én azonos tartalommal, egyhangúlag megerősítette.

– Érvénytelen határozatokat jogilag nem lehet megerősíteni, főleg nem egy jogilag nem létező közgyűlés döntéseivel – mondja erre Török.

A MOB szerint Török, aki korábbi SZDSZ-es képviselő volt, a MOB vezetése számára vállalhatatlan, egyéni érdekeit előtérbe helyező követelésekkel állt elő. Török szerint nem kellett volna a MOB vezetésének ebbe a vitába belekeverni a politikát, ez méltatlan az ügyhöz.

A budapesti olimpia kérdése február 6-án így is napirendre kerül
A budapesti olimpia kérdése február 6-án így is napirendre kerül
Koszticsák Szilárd / MTI

Szabó Bence, a MOB főtitkára a Népszabadságnak nyilatkozva – a MOB ügyvédjétől kapott tájékoztatásra hivatkozva – megismételte, álláspontjuk szerint működésük jogszerű, és a bírósági döntés nyomán nincs további tennivalójuk. Hozzátette: természetesen alaposan áttanulmányozzák majd a bíróság írásba foglalt ítéletét, ennél többet azonban egyelőre nem mondhat. Kijelentette: az ítélettől függetlenül a budapesti olimpia kérdése napirendre kerül a február 6-i közgyűlésen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.