galéria megtekintése

Több száguldás, több sör - ilyen lesz amerikai kézben a Forma-1

Megvásárolja a Forma–1-et az amerikai Liberty Media 4,4 milliárd dollárért. Több futamot, még nagyobb show-t és digitális forradalmat szeretne. Bernie Ecclestone marad.

„Hot dogból és sörből biztosan több lesz” – latolgatta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója, vajon mire számíthat a Forma–1, miután tulajdonost vált. A sportág tíz év után cserél gazdát, és kerül az amerikai Liberty Media Corporation irányítása alá, amely – a csütörtöki bejelentés szerint azonnal – megvásárolja a Forma–1-et működtető Delta Topco részvényeinek száz százalékát. Csaknem húsz százalékot már korábban átvett a cég potom 746 millió dollárért; a fennmaradó rész megszerzéséhez a Nemzetközi Motorsport Szövetség engedélyére is szükség van. A vételár 4,4 milliárd dollár, mivel azonban a Liberty Media adósságot is átvesz, mégpedig 4,1 milliárd dollár értékben, az ügylet teljes összege 8,5 milliárd dollár. Átszámítva: több mint 2200 milliárd forint, ez a teljes évi magyar GDP nagyjából 7 százaléka. A tranzakció várhatóan 2017 elején fejeződik be.

Chase Carey. Övé ez a cirkusz
Chase Carey. Övé ez a cirkusz
Brian Snyder / Reuters

A rajongóknak aggodalomra nincs okuk, az új tulajdonos ugyanis nem akarja kifordítani a sarkaiból a Forma–1 világát, inkább érintetlen földrészek – Ázsia és Amerika – felé terjeszkedne, tovább növelné a futamok és a show-elemek számát. Utóbbiakban kulcsszerep jut Chase Carey-nek, a Rupert Murdoch médiamágnás birodalmához tartozó 21st Century Fox eddigi alelnökének, ő lesz ugyanis az F–1 igazgatótanácsának új elnöke. Az autósportnak az utóbbi években nem igazán sikerült nyitnia a ­digitális forradalom vívmányai felé; Carey-től e téren is sokat várnak.

 

Dörzsölhetik a kezüket a botránykrónikák írnokai is, hiszen a csapatok részesedést vásárolhatnak majd a Forma–1-ből. Ez – ismerve a taktikázásban világbajnok, az együttműködésben annál kevésbé kitűnő istállók vezetőit – kódolja a hangos, sokszereplős és végtelenített vitákat.

Lesz Magyar Nagydíj

Noha új tulajdonosa van a Forma–1-nek, ez nem érinti a mogyoródi futamot; belátható időn belül biztosan nem. A Hungaroring Sport Zrt. illetékese a Népszabadság megkeresésére azt mondta: a Magyar Nagydíj megrendezésére 2026-ig érvényes a szerződés, és a társaságnak nincs tudomása arról, hogy a tulajdonosváltás bármilyen formában érintené a hazai futamot. (B. A.)

A csapatok egyébként bizakodók. Bob Fernley, a Force India vezetője például kerek perec kijelentette: „A CVC-t (az eddig a részvények legnagyobb részét birtokló céget – a szerk.) kizárólag az érdekelte, hogy minél több pénzt vehessen ki a Forma–1-ből, mintha ez az egész csupán egy befektetési alap lenne. Remélhetőleg most olyan társaság vette meg a cirkuszt, amely érdekelt a növekedésben.”

A csapatok részesedést vásárolhatnak majd
A csapatok részesedést vásárolhatnak majd
Max Rossi / Reuters

Szerinte igencsak biztató, hogy a Liberty Media jól ismeri az amerikai sportfinanszírozási modellt. Az Egyesült Államokban nagy hagyományai vannak az autó­sportnak, miközben a Forma–1 korántsem népszerű, ellentétben a Nascarral vagy a Daytona 500 sorozattal. Az előbbi évente csak a csapatokhoz, versenyzőkhöz köthető ruházati és fogyasztási cikkekből kétmilliárd dollár bevételt generál, míg az utóbbi egyetlen futamhétvégéjén annyi hot dog fogy, amennyi egymás után rakva elérne a holdig. Talán ennek tudatában fogadják – első nyilatkozataik alapján legalábbis – az új tulajdonost tárt karokkal a Mercedes és a McLaren vezetői is. 

Forma–2

A nyolcvanöt éves Bernie Ecclestone, akit csak a Forma–1 teljhatalmú uraként emlegetnek, megtartja ügyvezetői megbízatását. Mint a Reutersnek elárulta, három évig biztosan. „Továbbra is azt csinálom, amit eddig, tárgyalok például a pályákkal, a tévétársaságokkal.” Chase­ Carey-vel tandemben dolgozik majd; C. C. főként a közösségi médiára és a digitális fejlesztésekre – például okostelefonos applikációk bevezetésére – összpontosít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.