galéria megtekintése

Tíz után – így juthat tovább a magyar futballválogatott

10 komment


Hegyi Iván

A „magyar” csoport zárórája után mindenképpen meg lehet állapítani: az, hogy a továbbjutás egyáltalán felvetődhetett, honfitársainktól – a teljesítményük nyomán meg kiváltképp – bravúr.

A tíz mérkőzésen nyújtott magyar csúcsprodukció a bukaresti második félidő és a helsinki másfél óra volt. Előzőleg a román fővárosban több mint három évtizeddel korábban, 1981 szeptemberében szereztek pontot hazánk fiai, de gólt még ők sem értek el (0-0), noha olyan „finom pengés” támadójátékosok szerepeltek az együttesben, mint Nyilasi Tibor, Müller Sándor, Fazekas László, Törőcsik András, Kiss ­László. Szóval a tavaly őszi 1-1 ki­váló eredmény volt, Dzsudzsák Balázs pedig Kocsis Lajost követte a listán, mert 1972 és 2014 között egyetlen magyar futballista sem „köszönt be” Románia vendégeként. (Nem mellesleg: honfitársaink éppen hetvenkettő óta nem jártak labdarúgó-Európa-bajnokságon.)

Athénban Lovrencsics Gergő szerezte az első magyar gólt
Athénban Lovrencsics Gergő szerezte az első magyar gólt
Illyés Tibor / MTI

Amúgy nálunk a mostani román csapatra nem győzték dobálni a sarat, hogy ez a szomszédos ország leggyengébb válogatottja az utóbbi húsz évben meg ilyesmi, aztán ránéz az ember a tabellára, és azt látja: a románok veretlenül – egyaránt öt győzelemmel és döntetlennel – szerezték meg a második helyet, a gólkülönbségük pedig 11-2. Meglehet, az elődökéhez képest tényleg szerényebb kiadás ez a mostani alakulat, ám innen nézve legalábbis érdekes a bírálat...

 

De maradjunk a magyaroknál. A helsinki találkozó azért került a második helyre, mert az volt az egyetlen mérkőzés, amelyen végig Dárdai Pál (Pintér Attila, Bernd Storck) jelöltjei dirigálták a játékot.

A győztes gólt ugyan csak a finisben lőtte az időközben „elfelejtett” Stieber Zoltán, ám az 1-0-ás magyar győzelem jogosságához nem fért kétség.

A többi meccsen kivétel nélkül billegett a léc.

Még Feröeren és a szigetlakókkal szemben itthon is. Odakinn ­(1-0) 62:38 volt a labdabirtoklási arány – nem „ide” –, míg az Üllői úton (2-1) a szünetben jogosan vezetett az ellenfél, amelyet a második félidőben, 1-1-nél jogtalanul fosztott meg egy tizenegyestől az osztrák–magyar barátságot megejtő gondossággal ápoló Robert Schörgenhofer játékvezető.

Ehhez a mérkőzéshez tartozik, hogy Athénban megkérdeztem néhány honfitárs kollégámat, szerintük ki volt a kvalifikációs sorozat három legjobb magyar játékosa. Elsőként határozottan Király Gábort említette mindenki, másodikként – kevésbé határozottan – Fiola Attilát... Harmadik, akárhogyan törték a fejüket, nem került elő. Magam Böde Dánielt juttatom a „bronzéremhez”, mert – noha csak egy (őszi) meccsen csinált tavaszt – az első volt, aki két magyar gólt ért el a selejtezőszériában. Amúgy addig egy meccsen az egész csapat nem szerzett kettőt... (Azóta Né­meth Krisztián is duplázott, de Athénban – a páros mutatvány ellenére – 4-3-ra kikapott az együttes.)

A dominanciához, pontosabban annak hiányához tartozik még, hogy a finnek ellen idehaza (1-0) és az északírekkel szemben Belfastban (1-1) honfitársaink nem tudták megőrizni a labdát, a pályát a mérkőzés nagy részében uralta a labdaművész-együttesnek túlzásnak sem nevezhető ellenfél.

Igaz, az északírek az utolsó pillanatokban egyenlítettek, de fölényük közben olyan góllal jutott előnyhöz a magyar csapat, amelyet a lyukas kezű Michael McGovern kapusnak köszönhetett a kiejtett labdát másfél méterről a kapuba segítő Guzmics Richárd.

Onnan nem volt kunszt a hálóba találni, s általában: a magyar együttesnek sem kellett sokat mutatnia ahhoz, hogy a csoport harmadik helyezettje legyen. A csapatnak csupán az f betűs vetélytársakat, a feröerieket meg a finneket sikerült legyőznie, s valószínűleg a harmadik pozíció sincs meg, ha az első kalapból az F jelzésű hatosba sorolt görögök akár csak közepesen szerepelnek. Fejlődés – mint a magyar futball egészében – nem látható, pusztán annyi változott, hogy több résztvevője lehet a kontinenstornának; e tekintetben a mindmáig utolsó Eb-szereplés óta a mostani garnitúra volt a legkedvezőbb helyzetben.

Kár, hogy Michel Platininek, a korábbi extraklasszis francia futballistának, az európai szövetség újabban korrupcióval gyanúsított fejének vagy három elődjének, az olasz Artemio Franchinak, a francia Jacques Georges-nak és a svéd Lennart Johanssonnak nem jutott korábban az eszébe a huszonnégy csapatos Európa-bajnokság.

Régebbi létszámemelés esetén, fogadom, nem telt volna el négy évtized magyar részvétel nélkül.

(Hétfő este Kijevben Spanyolország 1:0-ra legyőzte Ukrajnát, ami kizárja, hogy Ukrajna megelőzze Magyarországot a csoportharmadikok között. A magyarok pillanatnyilag 15 ponttal vezetik a csoportharmadikok ranglistáját, de ez változhat, ha a kedden finiséhez érkező A-csoportban Törökország hazai pályán begyűjti a három pontot a már Eb-résztvevő Izland ellen, és Kazahsztán idegenben felülmúlja Lettországot. A novemberi pótselejtező sorsolását vasárnap tartják. – A szerk.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.