galéria megtekintése

A magyar csapat az Eb meglepetése

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 30. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Ki gondolta volna! E napokban a magyar röplabda tematizálja a hazai sportéletet. A női válogatott továbbjutása a belga, holland közös rendezésű Európa-bajnokságon még a titokban csodában reménykedő szakemberek számára is jókora meglepetés.

A magyar csapat tagjainak és vezetőinek lottózniuk kellene. Múlt heti beharangozó írásunk így fejeződött be: „A magyar válogatott az antwerpeni Lotto Arenában vívja mérkőzéseit, a keret tizenhárom tagú, a többit az olvasó fantáziájára bízzuk...”

De... Ismerik-e azt a viccet,melyben a szegény ember ötös találatért imádkozik az Istenhez? Hiába, csak nem nyer. Mire számon kéri a teremtőt, hogy miért nem segít, és ezt a választ kapja: „Nem ártana, ha kitöltenél egy szelvényt!”

A lányok a hétfői csoportmeccsen nem a jó szerencséjükben bíztak, „vettek lottószelvényt”, azaz röplabdáztak, méghozzá lelkesen, fegyelmezetten, jól. Helyén volt a szívük az azeriek elleni, a továbbjutásról határozó mérkőzésen, s az után sem veszítették el a fejüket, amikor a „baráti” ország csapata a második játszmában föléjük kerekedett.Sándor Renáta, Horváth Dóra, Dobi Edina, Tálas Zsuzsanna és Pallag Ágnes remekelt – a többiek is kitettek magukért –, az ellenfélnél csak Molina Rahimova nőtt fel a feladathoz. A magyarok az utolsó, negyedik játszmában úgy játszottak, hogy az ellenfél sokszor azt sem tudta, hol a labda, s az örömjáték végén következhetett a diadalüvöltés, a körtánc.

 
Magyar mámor
Magyar mámor
MTI/EPA

A 3:1-es siker azt jelentette, hogy a huszonnyolc esztendő után újra a kontinenstornán szereplő együttes a B csoport harmadik helyét szerezte meg (a belgáktól és a törököktől egyaránt 3:0-ra kikapott), így a legjobb tizenkettő közé került. A nyolc közé jutásért ma a D jelzésű kvartett második helyezettje, a legutóbbi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző, a tavalyi vb-n kilencedik német válogatott lesz az ellenfél. A mérkőzés az eredeti tervektől eltérően nem 20.30 órakor, hanem 17.30-kor kezdődik; a rendezők a hazai csapat meccsét tették a főműsorba. (Talán jobb is így, hiszen a meccs ütközött volna a labdarúgó BL-találkozókkal, azaz a futball bolondjai is megnézhetik a Sport2 egyenes közvetítését.)

– A lányok délelőtt edzettek, majd délután szabad programjuk volt, városnézésre mentek. Nagyon nagy az öröm, mámoros a hangulat – adott helyzetjelentést a Népszabadságnak Antwerpenből Németh Lajos csapatvezető. – Roppant erős vetélytárs következik, de a mieink már megtették a magukét. Remélem, nem lesz rajtuk nyomás, felszabadultan játszanak. Az eredményt természetesen a helyén kell kezelni, az Európa Liga megnyerése és az Eb-n a tizenkettő közé jutás jelentős lépcsőfok, de még nagyon sokat kell tennünk azért, hogy a legjobbak közelébe érjünk. Egyelőre tíz centivel alacsonyabbak és tíz kilóval könnyebbek vagyunk az élmezőnynél. Ezzel együtt letettük a névjegyünket, immár a rangosabb csapatok is szívesebben játszanak majd velünk.

Németh szerint a sikerhez hozzájárult, hogy a röplabda bekerült a tizenhat kiemelt sportág közé, így jutott pénz a több hónapos felkészülésre, amire korábban nem volt lehetőség. Jó húzás volt továbbá Jan De Brandt szövetségi kapitányi kinevezése. Más mentalitást hozott a belga tréner, akinek nem voltak könnyű napjai: mint köztudott, az Európa-bajnokság kezdete előtt halt meg a testvére.

A játékosok a hétfői győzelem után még nem buliztak, a stáb férfi tagjai azonban a hotel bárjában már megállapíthatták: Belgium valóban a sör hazája...

A további program

A nyolc közé jutásért. Ma Antwerpenben: Magyarország–Németország (17.30, tv: Sport2), Belgium–Csehország. Rotterdamban: Olaszország–Horvátország, Lengyelország–Fehéroroszország.

Negyeddöntő. Holnap Antwerpenben: Törökország–Magyarország vagy Németország, Szerbia–Belgium vagy Csehország. Rotterdamban: Hollandia–Fehéroroszország vagy Lengyelország, Oroszország–Olaszország vagy Horvátország.

Az elődöntőket, illetve a helyosztókat szombaton és vasárnap Rotterdamban rendezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.