galéria megtekintése

Borkai szerint pánikra semmi ok

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 20. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

A polgármesteri iroda előtti várakozósarokban egyetlen napilapot látni az asztalon. A Nemzeti Sportot... Több egyéb ok miatt is azt gondolhatná az ember: a győri sportolók szerencsés helyzetben vannak, hiszen a település első számú vezetője a korábbi tornász olimpiai bajnok, jelenlegi MOB-elnök Borkai Zsolt. Ám az utóbbi idők történéseit nézve inkább az a benyomás, a városban rájár a rúd a csapatokra.

– Olimpia 2024-ben Budapesten vagy NB I-es futballcsapat 2017-ben Győrött?

– Természetesen mindkettő! De a két helyzet még csak véletlenül sem hasonlít egymáshoz. S még a labdarúgás kapcsán is

nagy sikernek értékelem, hogy bár a Quaestor-botrány nyomán a felnőttcsapatot visszasorolták a harmadosztályba, az ETO utánpótlásának teljes egészét meg tudtuk menteni.


Olyannyira, hogy a győri korosztályos együttesek továbbra is a legmagasabb osztályú sorozatokban szerepelhetnek.

 

– Ez valóban az utóbbi idők legjobb híre Győrött, hiszen a női kosarasok két évvel ezelőtti, halálos áldozatokkal járó busztragédiája, a kétszeres BL-győztes női kézilabdacsapat idei negyeddöntőbeli kiesése és a már említett, a labdarúgó-szakosztály krachját előidéző brókerügy már-már azt az érzetet kelti az emberben, hogy valamiféle átok sújtja a város sportját...

– Kétségkívül igaz: ha 2013 nyarán beszélgetünk, biztosan vidámabb témákról esik szó. De a három történetnek nem a sorsszerűség a közös nevezője, hanem legfeljebb az, hogy rendkívül nehéz helyzetbe került egy-egy csapat.

Noha az túlzás, hogy világvége-hangulat van a városban, a drukkerek tagadhatatlanul csalódottak
Noha az túlzás, hogy világvége-hangulat van a városban, a drukkerek tagadhatatlanul csalódottak
Szabó Miklós / Népszabadság

A kosárlabdázókat az elképzelhető legnagyobb szörnyűség érte, ami érthetően sokkolta a helyieket. Ugyanakkor Győr sportéletében történelmileg a kézilabdázók és a labdarúgók is jóval jelentősebb szerepet játszanak, így a velük kapcsolatos – a balesethez persze nem fogható – megpróbáltatások, ha lehet, még inkább befolyásolták a sportkedvelők hangulatát. Csak hát rajtunk abszolúte kívülálló okok miatt történt, ami történt. Ahogyan semmit nem tehettünk az ellen, hogy a kézilabdások három extraklasszisa közül Görbicz és Lunde szülni menjen, Amorim pedig megsérüljön, úgy szintén semmiféle befolyásunk nem volt a futballisták kálváriájára, amelyet a Quaestor csődje okozott.

– Akad, aki azt állítja: a polgármesternek mindenre kell hogy legyen ráhatása. A tetejébe annak idején a város egymilliárdja is a Tarsoly Csaba vezette brókercégben landolt...

– Ez az egész ügy leképezése annak, ahogyan az országban jelenleg megítélnek egy-egy esetet. Tehát

nem csodálkozom rajta, hogy egyesek még ebből a mérhetetlenül szerencsétlen és a győri élvonalbeli labdarúgást egyik pillanatról a másikra lenullázó csalássorozatból is politikai tőkét akarnak kovácsolni,

s azt vágják a fejemhez, miért nem voltam előrelátóbb. Én erre csak azt tudom mondani: azért, mert nincsenek látnoki képességeim. Ezzel együtt: bár a csapat az ősszel az NB III-ban játszik, a város pénze hiánytalanul megvan.

– A győri sportból viszont kiveszni látszik a lendület. Mint annak idején a dunaújvárosiból, ahol ugyanabban az időben remekeltek a futballisták, a jégkorongozók, a kézi- és a röplabdások, majd valamennyi ágazat alól kihúzták a talajt. Nincs utánérzése?

– A legkevésbé sem. Méghozzá azért nincs, mert alapvetően eltér a két helyzet: míg Újvárosban a főszponzor-működtető Vasmű kiszállása okozta a bajt, addig nálunk a balszerencse-sorozat. Amelynek közepette a legfontosabb támogató továbbra is masszívan ott áll a szakosztályok mögött. Ez pedig maga a város.

– A szurkolók sem kedvetlenebbek, mint néhány hónapja?

– De, ők biztosan azok. Noha azt túlzás lenne állítani, hogy világvége-hangulat van a városban, a drukkerek tagadhatatlanul csalódottak. Nekem viszont az a dolgom, hogy elősegítsem a dolgok jobbra fordítását. És az első eredményre, a futballutánpótlás már említett megmentésére büszke is vagyok. A kosarasok is lassan magukra találnak, a kézisek célja pedig az európai hegemónia visszahódítása. Úgyhogy pánikra semmi ok.

– Mikor lesz telt ház az ETO-stadionban?

– Rövid leszek. Fogalmam sincs. De ennél

tényleg fontosabbnak tartom a garanciáját a gyerekek további sportolásának.

Arra pedig fokozottan ügyelünk a jövőben, hogy a felnőtt- és utánpótlásrészleget szervezetileg és gazdaságilag is elkülönítve kezeljük, így még egyszer nem kerülhetünk a mostanihoz hasonló, katasztrofális szituációba.

– A győriek szerencsések, amiért a polgármesterük a MOB elnöke?

– Tegye meg, hogy ezt tőlük kérdi meg! Én legfeljebb annyit mondhatok, hogy például a 2017-es Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrbe hozataláról pillanatok alatt megállapodott egymással a MOB és a város vezetője.

Dunaújváros és Győr helyzete alapvetően eltér
Dunaújváros és Győr helyzete alapvetően eltér
Szabó Miklós / Népszabadság

– Ha már olimpia: tegye a szívére a kezét, és mondja meg, van esélye Budapestnek a 2024-es rendezésre?

– A leghatározottabban állítom, hogy különlegesen jók a sanszaink. Amennyiben a NOB komolyan veszi saját törekvését, és valóban a közepes méretű városokat kívánja előnyben részesíteni, úgy nekünk versenyben kell lennünk a meccs végéig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.