galéria megtekintése

Szünet után

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 27. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Véget ért a most zajló magyar labdarúgó-bajnokság kiemelkedően legjobb szakasza, a téli szünet. Mától pedig kiderül, hogy mindabból, amit a pauza idején állítottak játékosokról, edzőkről, csapatokról – és amit ők mondtak magukról –, egy szó sem igaz.

Ha nem voltunk is oly naivak, hogy akár csak a felét is elhiggyük a rengeteg regének, jólesett elábrándozni azon: tényleg, milyen nagyszerű volna, ha annyi kitűnő együttes, ragyogó futballista lenne Magyarországon, ahányról hivatásos és amatőr mellébeszélők mesélnek, csak mesélnek. Ha valóban várni lehetne az NB I-es nyitányra, ha nem kellene lesújtottan szembesülni azzal, hogy a rajttal – miként a modern idők hazai futballjával – alig törődik valaki.

Ébresztő!
Ébresztő!
Veres Viktor / Népszabadság

Az illetékesek legújabb felfedezése az: azért vannak oly kevesen az első osztályúnak nevezett meccseken, mert a televíziók rengeteg mérkőzést közvetítenek, így elszipkázzák a szurkolókat. (A helyszíni érdeklődők átlaga találkozónként 2454, a jegybevételből nagyjából a meleg vízre telik.) E felismerés bajnokai néhány éve még valóságos vívmányként tálalták azt az abszurditást, hogy nyolc bajnoki találkozóból hét a képernyőre kerül.

 

Csak hát aztán menthetetlenül szembeszökött: ez a leghatásosabb ellenpropaganda. A néző nyomorúságos színvonallal, üres lelátók képével találkozik, némely kiscsoportos brigádtól rettenetes rigmusokat hall, és a tempó alapján úgy érzi, mintha lassított felvételt látna. Mindezt csak egészen rövid ideig tudja nézni – addig is csak sajátos kultúrtörténeti alapon –, majd akármi másra átkapcsol. Vagyis az adások egy részének elmaradása korántsem jár együtt a tévé előtt ülők reaktiválásával, elvégre azok tízperces nézők.

A szurkolás amúgy is nehéz műfaj. Már abból a szempontból, hogy teremthetetlen. Vagy belülről jön, vagy sehogyan sem. S megannyi kellemetlenséggel jár. El kell tűrni a hideget, az esőt, egy-egy meccsre rá kell szánni minimum három-négy órát, mert a kilátogatás nem csupán a mérkőzés kilencven percéből áll. Aztán muszáj elviselni a fájdalmat, ha kikap a szeretett csapat, és otthon még azt is megkapja az ember: ezért a vereségért csináltál ekkora felhajtást?

Ám mindezzel kapcsolatban fel sem vetődik, hogy megéri-e vagy sem, ha van futball. Akkor az ember boldogan didereg, lelkesen ázik ronggyá, sőt egyszerűen nem tud a meccs nélkül élni. A tolongást is vidáman vállalja, idvezült arccal fogadja a bocsánatkérést, ha a lábára lépnek a buszon. Csak hát hol van ez már? Ma szűkebb pátriámban, Budapesten észre sem venni a mérkőzésnapot. Szinte bármelyik találkozóra nyugodtan kimehetne az is, akit a sors tömegiszonnyal vert meg – de még ő sem megy –, napjaink úgynevezett derbijeit pedig minden gond nélkül megrendezhetnék a margitszigeti sporttelepen.

A szökőkutat többen látogatnák...

Mondom, a drukkolás nem könnyű eset. Az idősebbeket nem lehet becsapni, ők még tapasztalatból tudják, milyen volt a magyar labdarúgás, és nemhogy a lózungok nem érdeklik egyiküket sem, a csapatoknak és játékosoknak nevezett mai kompániákra és személyekre sem kíváncsiak. Paradox módon azonban a korosabbak adják az NB I-es tévémeccsek nézőinek nem elhanyagolható hányadát: azokról az ötvenen felüli vidéki emberekről van szó, akiknek – személyes élmény híján – nincs összehasonlítási alapjuk. (Sosem láttak például nyolcvanezres kettős rangadót a Népstadionban.) A fiatalabbak túlnyomó részét pedig egyáltalán nem érinti meg a magyar futball: már a harmincasok is úgy nőttek fel, hogy nem láttak itthon valódi labdarúgást.

Ennélfogva a sportág hátországa egyre csak zsugorodott, s a külföldi mérkőzések tévéközvetítéseinek nézettsége azért sem múlja felül a magyar bajnokikét, mert már hosszú ideje megszűnt – a labdarúgás kultúrájával együtt – a futballért bolondulók igazi bázisa. Ez a képernyő alapján nem jöhet létre, személyes „fertőzöttségre” van szükség. S más országok futballistáiért nem lehet annyira odalenni, mint a honfitárs labdarúgókért (már, ha vannak). Azok között, akik Messi-, Neymar-, Cristiano Ronaldo-mezt vesznek a gyermeküknek, sok a szalondrukker. De még a futball kedves őrültjei is próbáljanak csak X., Y., Z. dresszével mint ajándékkal előállni! A mai magyar játékos nevét hordozó szereléstől vagy elgörbülne a gyerekszáj, vagy azt hinné a csemete, szórakozni akar vele az édesapja...

Innen indul ma az NB I tavasza. Észre sem venni majd, hogy megkezdődött. Már csak azért sem, mert akármennyit hazudtak, hazudnak és a jövőben is lódítanak még azok, akik mintha nem közöttünk élnének, a magyar futballban sajnos évtizedek óta tart...

Bizony: a szünet.

Ez lesz

A 18. forduló programja.

Péntek: MTK–Paks (Bozsik stadion, 19).

Szombat: Szombathely–Diósgyőr (14), Nyíregyháza–Honvéd, Kecskemét–Pápa, Felcsút–Debrecen (mind 16), Újpest–Pécs (18.30).

Vasárnap: Győr–Videoton (16.30), Dunaújváros–FTC (18.30).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.