galéria megtekintése

A stadion épül, minden más pusztul

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.

0 komment

Soproni H. Lajos
Népszabadság

A Szombathely NB I-es labdarúgócsapata tavaly még hatodik volt, jelenleg a tizenkettedik helyen áll, de a legutóbbi fordulóban az addigi sereghajtó Honvédtól elszenvedett hazai vereség után ugyanannyi pontja van, mint a kieső helyen lévő Pápának. A vasi megyeszékhelyen a kiábrándító játékon, a csökkenő nézőszámon kívül a klub bizonytalan pénzügyi helyzete a téma. Mármint a tízmilliárdos stadionberuházás mellett.

A szurkolók egy része aggódik, mivel az önkormányzat a múlt hónap végén nem vállalta az együttest működtető Haladás Labdarúgó és Szolgáltató Kft.-ben a tőkeemelést. Nem így a korábbi válogatott Illés Béla cége, a Halmill Kft., amely ezzel 75 százalékos részesedést szerzett. A város úgy mondott le többségi tulajdonáról – és a társaság irányításáról –, hogy nem is akarta azt értékesíteni.

Stadion lesz
Stadion lesz
NS archív

Közleményében Koczka Tibor sportért felelős alpolgármester azzal indokolta a lépést, hogy a klub pénzügyi helyzetét feltáró vizsgálat forráshiányt állapított meg, és az a 100-150 millió forint, amelyet a település az éves költségvetéséből a profi futballra előirányozhatna, tartósan úgysem teremthetné meg a nyugodt anyagi és szakmai hátteret. Azt is világossá tette: ha nincs „pozitív” döntés, akkor nincs szponzor sem.

 

Amúgy meg van.

Az ügyvéd furcsállja

A Swietelsky cégcsoport 150 milliót ígért a csapatnak. Csak nem tudni, a pénzt közvetlenül vagy a Halmillon keresztül juttatja-e el a Haladásnak. Márpedig az sok mindent befolyásol. Attól függ például, hogy a már kisebbségi tulajdonos szombathelyi önkormányzatnak jelentkezik-e újabb tőkeemelési kényszere, ezúttal 50 millió erejéig. A város februárban már 80 millióval megsegítette a labdarúgókat; utólag ezt az összeget felhasználhatta volna tőkeemelésre is, ám nagyvonalúan nem tette.

Ipkovich György, a korábbi polgármester közgyűlési tagként és ügyvédként is furcsállja a cég átalakítását, ezért az ellen szavazott. Érthetően óvatos, hiszen annak idején, városvezetőként megtapasztalhatta, milyen az, amikor szinte napok alatt kell összerakni egy új klubot. „Valaki azt, ami már megvolt, az NB I-es szereplés jogával együtt elvitte máshova” – emlékeztet, majd ekképpen folytatja: – Így lett a város a Haladás többségi tulajdonosa, most meg fennáll a gyanú, hogy azt, amire nem keveset költöttünk, egyszerűen elajándékozták. Feltehetően azért, mert akinek érdekében állt a módosítás, a stadion fenntartására juttatást remél, és nem szeretne rajta osztozkodni. Hiába kértem vagyonértékelést, nem kaptam. A polgármestertől közben azt hallom, hogy akadt más érdeklődő is a szombathelyi tulajdonrészre, és vizsgálják az ügyet, de minek, amikor – rendkívüli ülésen és sürgősséggel – már minden eldőlt.”

A közgazdász nem érti

Dénes Ferenc sportközgazdász elfogulatlan, pedig az édesapja Szombathely-drukker, neki meg jó ismerősei vannak a klubnál, közülük többen a tanítványai voltak a Testnevelési Egyetemen. A hozzá eljutott információk alapján mégis úgy látja, kockázatos a tulajdonosi szerkezetváltás. „Számomra érthetetlen, ahogyan ezt véghez vitték. Nem ez a módja, csak nehogy visszaüssön!” – jegyzi meg a tekintélyes szakember, aki amúgy mindig is híve volt annak, hogy egy futballklub kerüljön magántulajdonba. Ő a vagyonértékeléshez sem ragaszkodna, ha végre olyan naprakész informatikai rendszer működne, amely nyilvánossá és átláthatóvá tenné a közpénzek felhasználását ott, ahol erre valóban szükség van.

Muszbek Mihály egyetemi tanár szerint szintén hálátlan szerepet vállal a tulajdonos, mert mélyen a zsebébe kell nyúlnia, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerül helytállnia a végtelenül nehéz versenyben. Ráadásul népszerűtlen is lesz, mert a szurkolók elvárásai miatt sehol nem kedvelik a klubgazdát. A tőkehiány is nyomasztó mértékben jelentkezik már, ezért az, aki csak az üzleti racionalitást veszi figyelembe, nem akar nálunk futballklubot működtetni. Csak a futballisták játékjoga vagyontárgy, és a magyar labdarúgók piaci értéke egyre csökken. A szombathelyi keret 20-25 játékosból áll, és a 300-350 milliót érő középpályás Radó Andrással együtt 1-1,2 milliárd forintot ér.

Hogy játék is, az nem biztos
Hogy játék is, az nem biztos
NS archív

A folyamatos finanszírozásához legalább ekkora vagyont kell maga mögött tudnia a csapatot fenntartó gazdasági társaságnak. A szakközgazdász szerint ennek legfeljebb a tizede van meg, de még ha rendelkezésre állna is a szükséges több mint egymilliárd forintos jegyzett tőke, az sem volna elég, mert a hazai tulajdonosok évente minimum 100-200 millióval kiegészítik a pénzügyi keretet. Az Újpestnél például egymilliárd forintot áldoznak erre a célra; az NB I-ben a legkisebb költségvetésű Haladás ettől azért messze van.

A kivitelező hátradőlhet

Így tehát nem tudni, hogy Szombathelynek mikor lesz olyan jó csapata, amilyen szép stadionja épül fel a jövő év végén. Attól nem kell tartani, hogy az együttes esetleges kiesése miatt leáll az építkezés; annál jóval előbbre tart a megvalósítás. Az erről szóló szerződést már aláírták. A tervező és a fejlesztő a debreceni Nagyerdei stadion rekonstrukciós munkáin szerzett tapasztalatot. A kivitelező – pályáztatás útján – az őszre lesz meg, de a városban már többen tudni vélik, hogy a névadó szponzor, a Swietelsky cég építi majd a komplexumot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.